Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
28
 
! Отговори
Геноцид преди 11 години
Боко направи нация от роби и държавни служители;гний в ада куче
35
1
 
3
 
! Отговори
Do rasista 32 преди 11 години
AZ ne sam evrein a chist pravoslaven balgarin, slagam ti minusi i ti zakam na udivitelnata za neumesten komentar zastoto me drazish s rasizma si! Otvratitelen chovek niamast miasto na tozi sviat! Za teb vse niakoi e vinoven, a pomisli si kolko loshi hora ima na sveta i ne sa evrei, i kolko dobri koito sa evrei...Jivota ti vinagi ste e miseren i gaden zastoto ti si losh i zal chovek i ne zaslujavash nisto dobro. S omraza i negativna energia do nikade niama da stignesh, osaznai se, gnusar takav!
34
0
 
22
 
! Отговори
revlio преди 11 години
програмата на всички български комунистически правителства е една -ДА ИЗГРАДИМ ОГРАДА ОКОЛО СОФИЯ И ДА ПРОДАДЕМ ВСИЧКО ОСТАНАЛО извън оградата,до там им стига капацитета
33
2
 
30
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Касиер(ка) в Техномаркет примерно, взема 350лв чисто, за 10ч. Работен ден, като работи и по празници и делници. Така,че сори ама не си прав!
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
predi 89 godina bulgaria e bila na 27 miasto v sveta po ikonomika moje da proverite sega sme na oklolo 160-170 misto napravete si smetkata sami
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е Дянков да коментира статията?Другия го знаем днес къде е - на стадиона
30
18
 
6
 
! Отговори
китаец преди 11 години
МързелииииииииииииииииАко някой балгарин отиде в Китай, ще знае какво значи работа.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БВП на Мароко е 2,941 $ на глава
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб обещаха 2009 г. средноевропейски доходи и средна заплата 2000 лв.
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешно сравнение е това, дори глупост. В Африка бананите са без пари, а в бугаристан един пенсионер едва ли може да си ги позволи. Но това е положението, когато управляват комунисти. Такова чудо по света едва ли има някъде.
26
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
До матрял,tikвата вчера пак се изходи по въпроса за отличниците на ЕС,пък онези които ходят по дърветата получават по-големи заплати от нас, които ходим вече по новопостроените магистралки.
25
1
 
22
 
! Отговори
gan4o преди 11 години
i sega za koi da glasuvame ??? *** sum im maikata napuskame straanata
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то откакто си замина бай Тодор, когато сме имали среден стандарт и високоразвити технологии на икономиката на световно ниво, и стабилно законодателство, има ли зад нас други. За 23 стигнахме последната дупка на кавала, не само в Европа, но и в Африканския съюз.
23
0
 
36
 
! Отговори
кой преди 11 години
Ние не сме африканска държава.Днес България дори не е държава.И не се подигравайте с хората с минимална заплата.Те не са малко.Трябва да си *** ,за да им се надсмиваш,***!Бедността не е порок ,но грабежът е! Много са и безработните. Знаете , кой какво обеща и какво свърши.По-точно-не пожела да свърши.В коя либерална държава нормата на печалба е 50% и това не е ли грабеж на народа? До кога? -зависи от теб!Да си върнем държавата-тя не е ничия собственост!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne e samo v afrika . v celia sviat sa po dobre ot nas
21
0
 
22
 
! Отговори
Математика преди 11 години
То като гледам тука си е направо Африка а черните ще сме ние скоро!Както е тръгнала работата с нашите *** сънародници ... те ще са белите а ние черните!Soon TM(By Дянкоff)!
20
0
 
20
 
! Отговори
Ама те преди 11 години
Ама те румънците не са овце кат нас,навремето опукаха някой друг министър заедно със семействата им,това остана като зъб на всяко ново правителство какаво ги чака !
19
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво ревере бе. Аз не съм видял човек на 300 лева заплата и ви е пределно ясно това. Това че ви осигуряват на толкова. Всички дето са уж на 250-300 получават поне по още толкова бонуси и незнам си кво само и само фирмичките да не плащат данъци. И мен шефа ме осигурява на 450 лева, че таак му е тънкажно и получавам 3000. Ай да спрем да се оплакваме а ?
18
32
 
14
 
! Отговори
китаец преди 11 години
Както работите, така ще живеете.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
19/Преди да пишеш с тоя голям калибър и да плюеш цинизми, научи се правилно да пишеш на български език. Четем и по-малък шрифт, а простотиите ти едва ли някой ги чете. *** жалък.