Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка

В Мароко минималната заплата е 240 евро, съобщи Драгомир Стойнев
Обновена: 7 окт 2012 17:21 | 7 окт 2012 14:09, Елка Василева
735
Заплатите ни са най-ниски не само в ЕС, но вече и в Африка
Сравняват заплатите у нас вече с тези в Африка. Снимка: архив, Булфото

В България твърдо мога да заявя, че има експлоатация на работниците, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той участва в кръгла маса "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ.

Ние имаме възможно най-ниските заплащания не само в ЕС, а вече и в Африка. В Мароко минималната заплата е 240 евро, а в следващия член в ЕС- Република Хърватия - 450 евро, каза Драгомир Стойнев.

Той отбеляза сред причините за ниското заплащане у нас на труда прекалено голямата по думите му норма на печалба – 35-40 процента. В останалите развити държава тази норма е 18 процента. Там хората предпочитат да инвестират в своите работници, вместо да си купят яхти, да ходят на скъпи почивки и да си купят луксозни вили, каза Стойнев.

В отговор на въпрос Стойнев заяви, че противоречи на всички международни норми за една и съща работа в различни региони да се плаща различна заплата, при това регламентирано от държавата. Ако искаме да обезлюдяват конкретни региони, точно това трябва да направим, добави Стойнев.

По отношение на предложението на КНСБ за ръст на пенсиите от 1 януари с 10 на сто Стойнев напомни, че БСП е заявила още през август позицията си, че от 1 януари всички пенсии трябва да се увеличат с 11,2 процента. Настояваме майчинските да следват минималната работна заплата, което означава да станат 310 лева, както и за това всяка майка да получава детските от 35 лева, чийто размер също е необходимо да се увеличи, допълни Стойнев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: Тигър (номер 56)Ами как да ти кажа ... няма такава държава! Всички прилики със някакви песнички на някакъв си водещ на предаване наречен Слави са случайни. Аз не съм му фен.Но е вярно!В България има най-много яхти, вили, лимузини и прочее, както и молове на глава на населението.Вече не сме телета затворени зад оградата, и аз съм пътувал по света и съм говорил с чужденци, американци, които се учудват колко много скъпи коли има тук! Там си нямат толкова а са по-богати от нас!!!
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"46 китаец 2 3 преди2минути Мързелииииииииииииииии Ако някойбалгарин отиде вКитай, ще знаекакво значи работа."Напирате ли на границата за нашите заплати, цени и работа? Защо масларова не ви намери?Много ви мързи обаче в мръсните ви ресторанти.
54
3
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
Що лаете бе КУЧЕТА ! Егати и ш******* матриал !
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ДЪРЖАВА СМЕ
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да са богати европейците и да вземат *** 2 хиляде евра заплати ама ние имаме асвалт само ГРОБ.
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не трябва да се коментират само заплатите, а с колко пари живее един българин. Тогава положението ще е още по-трагично, защото в провинцията са масово семействата в които работи само един на минималната заплата. Безработицата е тотална.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 59 народа не *** а потиснат и не може да мисли ,мисли само как да изкара 5 лева днес и да оцелее
49
0
 
12
 
! Отговори
лъв преди 11 години
Ой тигре,тигре,имаш ли пари? Сигурно имаш и не живееш в България.За това пишеш глупости.
48
8
 
8
 
! Отговори
Сидеров преди 11 години
Турция е виновна!!! Мекерета! България на три морета!!
47
0
 
20
 
! Отговори
право куме, та в очи преди 11 години
Добро утро, тоя откри Америка!!!Има ли още някой който да не знае, че нашите "работодатели, шефове, босове, директори, бизнесмени" - все в кавички, мислят как да развиват бизнес чрез инвестиции в хора и техника, и да се утвърждават на пазара като натрупват капитали, а не да си купуват лимузини с данъчни облекчения уж за фирмена дейност, както и яхтички, имотчета и служебни екскурзийки в чужбина?
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до Тигър 56разликата е че България е НЕДОРАЗВИТА ДЪРЖАВА ,А НЕ раЗвита държава
45
0
 
12
 
! Отговори
христов преди 11 години
До АнонименМърлю, вземи и се скрий, забранявам ти *** /гейчо/ да си даваш мнението.Ако изкараш с 300 лева масеца ми се обади .Не знаеш извън София какво е .
44
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 11 години
hurvatite sa 3 miliona 4oveka i imat v puti pove4e morski brig i sa na po dva tri 4asa ot avrstria na oklo 6 7 ot germania.normalno e.vsi4ko e po subektivno ot nekva statistika
43
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво открихте Америка след още сто години ще разберете че сте и най тъпия народ.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
V takav sly4ai drygarite ot BSP da se premestqt v Afrika, Somaliq, Liberiq, Siera Leone vse darjavi, koito mogat da opravqt, kakto napraviha s Balgariq.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сериозно? Сигурна съм, че на никого не е бил известен този факт!
40
21
 
2
 
! Отговори
Тигър преди 11 години
Пълни глупости. Много ми е интересно, коя е тази равита държава където не си купуват яхти, не ходят на скъпи почивки и не си купуват луксозни вили? Освен това в Германия за една и съща работа в различните региони също се плаща различна заплата. Дори има разлика дали е мъж или жена. Сигурно и в другите държави е така.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петър Петровикономист:"Няколко стотинмилиона ще даватнаработодателите с които пари даправятстаички за почивканаработниците и зазаплати на младежите- уж да придобиятстаж. Това ескандално- а всяка партиямълчи. Държавата литрябва да плащазаплатите вчастнитепредприятия? Налие пазарна икономиказащо не оставятнекадърниците дафалират и на тяхномясто да дойдатможещите - можещида печелят и дадаватзаплати като назапад.Работодателите в България плащат15- пъти по-малкоза трудот развититестрани,като БВП на работник вразвитите старани есамо 2-пъти по-голямо.Тоест с 15-пъти по-малко пари давани затруд, ниеизоставамесамо 2-пъти. Значиработниците сагерои, а работодателитедушмани."
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във нещастната БГ , нито работодателите , нито правителствата се трогват от хала на работещите хора.Така наречения "елит" са една банда ненаядни , нагли и вулгарни личности , които сринаха държавата до поднивото на Третия свят.Тук работещите получават пари да се хранят и да си плащат сметките за ток и вода - за друго не остава.Затова младите хора масово напускат страната.
37
0
 
4
 
! Отговори
do 40 преди 11 години
Правилно аз ве4е го направих!!!