Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези демократи от ГЕРБ, надминаха по некадърност всички предишни демократи от последните 23 години.
50
6
 
16
 
! Отговори
Stas преди 11 години
Никога не съм харесвал социалистите, биел съм най-върлия седесар през 90-те, но със сигурност ще дам гласа си на БСП, защото само тя прави нещо да свали тия самозабравили се комунистически *** от власт. Трябва понякога да се избира по-малкото зло. Това, че друга сила ще ги изхвърли са кьорфишеци.
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от ГЕРБ у ред ли са?!
48
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата"1-ва тарифа. За ромите - 0лв.2-ра тарифа. За българите - двойно,тройно или четворно да покрият разходите на ромите + бонус сметка, за да нещо и за общинарите да гушнат
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези демократи какво ли няма да разсипят до края на мандата си. Дано ги изхвърлим завинаги на бунището на следващите избори.
46
2
 
13
 
! Отговори
Chiko преди 11 години
Ако искат итройно да я отчитат вдата, тока да нараства всеки ден дори, все ще се изкара няколко месеца докато тия гербави комунисти бъдат изхвърляни. Имало е и по-тежки моменти. Най-радостното е усещането на края на това комунистическо управление на геноцида.
45
0
 
29
 
! Отговори
vvarna преди 11 години
Как да я разбирам тази статия сега? Че в 2012 год. някакви некадърници, като въпросната министърка Караджова ще ме пращат да вървя по дяволите в каменната ера ... Госпожо Караджова три и половина кубически метра вода месечно не са достатъчни само за къпане !!! Малко ли мизерстваме от към безпаричие, та сега и мръсни да стоим ?!? Искам ти госпожо Караджова да си първия абонат на ВиК дружество с 3,5 кубика месечно - халал да ти е ниската сметка !
44
0
 
24
 
! Отговори
Питане? преди 11 години
Тея да не подготвят водните дружества за приватизация?Защото ми писна от частни "инвеститори" - видяхме ЕРП-тата вече...
43
0
 
15
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Анонимен 35, къде ги видя тези сгради, които нямат общо водомер?! Това, че имаш индивидуален водомер не значи, че не плащаш и по общия водомер. Когато има разлика между водата по индивидуалните водомери и общия водомер, а то винаги има, ти доначисляват суми и по общия водомер, които може да се окажат по-голями от парите, които плащаш за индивидуалния ти водомер.
42
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С две ръце за Ахмед Доган, но никога повече за комунисти и милиционери. Видяха се какво могат тия разсипници и некадърници.
41
1
 
10
 
! Отговори
Жо до № 36 преди 11 години
ВОДАТА ПО ЗАКОН се таксува според отчетеното потребление на ГЛАВНИЯ водомер на сградата. Индивидуалните водомери по апартаментите служат за да се раздели потреблението на главния водомер. Вътрешната ВиК инсталация на етажната собственост не е собственост на ВиК дружествата и те не поемат загубите вътре в сградата. Пак повтарям- така е определил Министерския съвет с Наредба 4, публикувана в Държавен вестникк бр.88 от 2004 г.
40
3
 
7
 
! Отговори
Ben преди 11 години
Тези комунисти какво ли няма да разсипят до края на мандата си. Дано БСП да ги изхвърли на бунището на историята при великия им Маркс веднъж завинаги. Все пак са с постоянен и твърд електорат, което не е малко. Върнаха ни в най-уродливата форма на живковизма и милиционерщината.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво общо има в снабдяването с вода в пустинята /Израел/ и в България?! Нищо общо няма, но ГЕРБ сега ще ни натресат пустинен метод за плащане на водата. Кой ги избра тия?
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното осиране на ГЕРБ
37
0
 
12
 
! Отговори
Жо преди 11 години
СПОРЕД бившия шеф на ВиК София Георги Файтонджиев: "Ако едно ВиК подава в системата 100 000 м3/ден, а фактурира 40 000 м3/ден, загубите са 100 000 - 40 000 = 60%. Това не дава реална представа за загубите, защото в тази стойност се включват както физическите, така и търговските загуби и кражбите. Клиентите заплащат само водата, която е отчетена от главния водомер. Има много нерегламентирани водовръзки, изградени без разрешение в някои ромски махали, вилни и индустриални зони "
36
1
 
19
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Готвим се да свалим ГЕРБ от власта, щото се ***! Ама подготовката вече свърши!
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това пиянде явно предизборно облаготелства ***
34
0
 
20
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Министрите на ГЕРБ съвсем се оляха...- ЕС иска да се намали ранното пенсиониране, имайки в предвид, че имаме 1,2 МИЛИОНА "ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ" - ТЕ ПРЕЦАКВАТ ВОЕННИТЕ...- Европа ни критикува за КОСМИЧЕСКИТЕ ЗАГУБИ във ВиК мрежите - ТЕ НИ ЦАКАТ С ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ...?!?!?- Инфлацията за 3г., според ЕВРОСТАТ, Е 36%..., министрите говорят за СКОК В ДОХОДИТЕ ОТ 5-7%...?!?!?ОЧЕВИДНО ТРЯБВА ДА ГИ ВЪРНАТ В ТРЕТИ КЛАС И ДА ГИ ИЗПИТАТ ЗА ЗНАКА ЗА НЕРАВЕНСТВО - "ПО-МАЛКО И ПО-ГОЛЯМО".
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не вземат пример от Туркмения. Та, водата е безплатна.
32
10
 
5
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Виденов,Виденчеее,ако младите не помнят то аз,който ти ядох попарата няма да забравя как всяка седмица договарях заплатата си а тя все не стигаше не до неделя,ами до петъка свършваше!Май забрави че убихте Луканов,защото щеше да разкрие как грабехте без мяра!Един милиард не били стигнали,ами вашата клика Гечев и сие ограбихте над 200 млрд. днешни лв. през бандитското ви управление!Но май бяха над 300 млрд.!Такава разруха даже и през войните не е имало!Заявихте нагло в НС че хляба ще бъде 500 лв