Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
29
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
Къде е Странджата да каже какви са добри и хубави Герберастите? От какъв зор ще ми взимат и малкото спестени или запазени за следващата вноска по заем парички, върху които вече съм платил данък? И от какъв зор банките пък и такса смятане ще ми набиват? Ама Дянков го знаем откъде идва... Който се е хванал с МВФ и СБ не е прокопсал!
28
0
 
41
 
! Отговори
до... преди 11 години
До единствения ГЕРБер тук! "България продължава да е пленник на корупцията, слабата съдебна система и организираната престъпност. Това е становището на Централното разузнавателно управление на САЩ след тазгодишното обновление на "Книгата с факти за света", извършено през септември." Цял свят вижда и знае какво прави кратуна Борисов. Чакат да видят какво ще направи умрелия от глад Български народ!
27
10
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
И да квичиш и да не квичиш твой си е проблема ти си си ги избрал ще плащаш плазмодии нейзклатен, ай бегай да сееш картофи и внасяй парите у банката не се заяждай с хората.
26
0
 
26
 
! Отговори
ДО 24 преди 11 години
НЕ ПРАВИ ИЗВОДИ НАИЗУСТ- НЕ СЪМ ИНВЕСТИРАЛ В АКЦИИ , А В РЕАЛЕН БИЗНЕС, КОЙТО КЪМ МОМЕНТА НА ИНВЕСТИЦИЯТА Е БИЛ ЖИЗНЕН, НО САМО ЗА 8 МЕСЕЦА СЕ СРИВА ПОРАДИ ОБЕДНЯВАНЕТО НА ХОРАТА.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СИВАТА ИКОНОМИКА - 30 % РАБОТИ С КУФАРЧЕТА И НЕ МИНАВА ПРЕЗ БАНКИТЕ- ТЯХ КОГА ЩЕ ГИ ХВАНАТ ?
24
0
 
27
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Знаеш ли, лошият матрял си ти и целият ГЕРБ. Питам се, за да ги защитатаваш ти едничък тук, каква изгода имаш. Плащат ти 120 лв порцион ли?
23
17
 
0
 
! Отговори
от 15 до 21 преди 11 години
Точно това ти е грешката! Защо не си се възползвал от услугите на финансов консултант? Като си купуваш имот се консултираш с брокер! Като си купуваш кола се допитваш до някой сервиз! Ама като се стигне до управление на финанси всички теглят кредити инвестират и депозират все едно цал живот са се занимавали с това!
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянкoff нали каза че ще има растеж ето че ще има браво само тъй не само данък ами и таксата ще си платите и песен ще пеете мачкай лошия матрял.
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това правителство погуби България и народа му.. Това правителство обслужва интересите на САЩ и Турция! В цялата ни история до сега е нямало такова нагло и просто правителство, което да работи против интересите на страната си.Българи осъзнайте се!
20
0
 
39
 
! Отговори
ДО 15 преди 11 години
КЪДЕ ИНВЕСТИРАТ, БЕ ПИЧ ? АЗ ИНВЕСТИРАХ И ЗАГУБИХ , ВТОРИ ПЪТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ИНВЕСТИРАХ И ПАК СЪМ НА ПЪТ ДА ЗАГУБЯ, ЗАЩОТО НИЩО НЕ ВЪРВИ В БЪЛГАРИЯ- ХОРАТА СА БЕДНИ И МИСЛЯТ САМО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО СИ. САМО НАРКОБИЗНЕСЪТ, ЛЕКАРСТВАТА И ТОКА СА БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ, АМА КОЙ ЩЕ НИ ПУСНЕ ТАМ?
19
0
 
41
 
! Отговори
C депозит преди 11 години
А банките ви дават 5% лихва на парите с което те се обезценяват много всяка следваща година! Тази такса само ускорява процеса! Ако банките даваха реална лихва с която да излизате на печалба бих бил съгласен за такъв данък но сега си е пладнешки обир!
18
0
 
15
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
ЕЕЕЕ 11 ти пък, че нали ако тръгне да ги разследва, трява да разследват основно себе си, колегите си и близки приятели, едва ли ще го наравят. Колкото до данъка - поредната простотия от компанията на клоуните, слава богу, че им остава още малко, че иначе съвсем ще ни закопаят.
17
0
 
42
 
! Отговори
гост преди 11 години
Айде сега овце заспали да видим дали някой ще излезе на протест или само ще пишете глупости по форумите !!!!!!!!!!!!!
16
0
 
45
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ще ги разцепя аз на 123436875 писва ми ей ... 100 пъти ми облагат парите с данъци такси и незнам си какво си ... сега и панелката ми закачат.... ей ... ще се бием вервайте ми !
15
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВО СТАНА С НЕЗАКОННИТЕ ИМОТИ ОКОЛО СОФИЯ, ЗАСНЕТИ ОТ САМОЛЕТ ? СЕГА ПОКРАЙ НАШИТЕ ОСТЪКЛЕНИ ТЕРАСИ И ТЕЗИ ПАЛАТИ ПОЛУЧАВАТ АБСОЛЮТНО ЗАКОННОТО ПРАВО ДА СЕ УЗАКОНЯТ- ТОВА СА ГЕРБ- ЗАЩИТНИЦИ НА МАФИОТИТЕ И ИЗЕДНИЦИ !
14
2
 
35
 
! Отговори
C депозит преди 11 години
Хора "милионерите" за които си мислите че държат депозити всъщност са най-обикновени хора! Бизнесмените постоянно инвестират! Да имат и депозити но огромната им част от богатствата са по разни фондове и бизнеси за да им носят реална доходност! ГЕРБ посягат на спестяванията на хората! Пенсионер който е продал ниви или е кътал цял живот няма вина че някой е решил да печели от него! Официалната инфлация е около 3-4% всяка година но РЕАЛНО е в пъти по-висока и мисля че гони поне 10%!
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПОМНЕТЕ СИ ЗА ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ С КОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЗИМАНИЯ НАТОВАРИХА ХОРАТА И КАК КОМПЕНСИРАХА ИНФЛАЦИЯТА, КОЯТО ОБЩО ДА ТОЗИ ПЕРИОД Е19 % ?
12
0
 
49
 
! Отговори
zeddd преди 11 години
То понеже лихвите са много големи, та дай и това да обложим.хаахахДянков, вземи си събели укритите данъци от хилядите фирми. Те колко ви плащат да не ги закачате?Стига сте крали от спестяванията на хората. Но така е по-лесно, нали?
11
12
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Ами не вярвай чак толкоз много на журналистите какво ти пишат по вестниците. Написаното може да има някаква съвсем друга цел. И някой да си е платил за тая цел. Чети от повече източници и се запитай що толкова много реват и как така изведнъжка всичките станаха професори по финанси и толкоз подробно на информират да теглим бързо парите от банките
10
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ АКО НАИСТИНА ИСКАШЕ ДА СТИМУЛИРА ХОРАТА, ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА РАЗСЛЕДВА ТЕЗИ С ВЛОГОВЕ НАД 100 ХИЛЯДИ И САМО ТЕЗИ ВЛОГОВЕДА СЕ ОБЛАГАТ.