Опозицията в хор: Не на новия данък!

"Кабинетът панически кърпи бюджета, ще се разклати банковата система"
Обновена: 10 окт 2012 18:02 | 10 окт 2012 18:02,
324
Опозицията в хор: Не на новия данък!
Снимка: архив, Dnes.bg

Опозицията в хор скочи на предложението на кабинета за 10% данък върху лихвата от депозитите от 1 януари следващата година. Вицепремиерът Симеон Дянков го обяви по-рано днес в МС, след като правителството одобри бюджета за 2013 г.

Според червеният депутат Петър Димитров това е „нездравословна мярка" в условия на криза. Той е категоричен, че по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката, тъй като ще намалеят депозитите в банки.

„Всички т. нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина. Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година“, смята той.

Той допълни, че след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде.

Димитров добави, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Още по темата
Хасан Адемов от ДПС пък директно предположи, че това предложение ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджета за 2013 г.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши”, подчерта Хасан Адемов.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на
криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

„Ако, не дай си Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, предупреди Адемов. 

Той постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. „Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане“, попита той.

Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с „екзотичното предложение“ за различна минимална заплата по регионите, а сега „започваме да се занимаваме с този данък“.

„Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите“, скочи и Мартин Димитров.

Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството.

„Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник“, отсече бившият лидер на СДС.  

Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
0
 
! Отговори
Boss преди 11 години
До Georgi T - 2 % е лихвата по влог (поне за мен), държавата ще ми вземе 10% - откъде? От париците ми, които са на влог, разбира се ;) Банките и те ревнаха вчера, че ще удържат от депозитите на хората още 10%... и ква стана тя? При депозит от 1000 лева, лихвата е 2%, останалите 8% + 10%(удръжка от банката) стана 18% на 1000 лв прави = 180 лева от депозираните пари! Е, дали ще държа пари на влог, а?! Ама тоз народ е много ***, много робски и прекалено търпелив!
262
0
 
4
 
! Отговори
БОЙКО И ГЕРБ КРАДАТ преди 11 години
вие КАК МИСЛИТЕ НЕ ВИ ЛИ ОГРАБВА БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ - ОГРАБВАТ ВИ И ОЩЕ ИСКАТ ДА ВИ ОГРАБЯТ. АЗ СЪМ ПЕНСИОНЕР ИМАМ СКЪТАНИ 5000 ЛВ. ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО СЪМ БИЛ РАБОТОСПОСОБЕН . ТРИ ГОДИНИ И НЕЩО ТИЯ ТИКВЕНИЦИ НЕ ОТЧЕТОХА ИНФЛАЦИЯТА И НЕ ДАДОХА НИТО ЛЕВ А ТЯ Е НАД 14 %. СЕГА ЩЕ МИ ДАДАТ 9.6% НО ОТ АПРИЛ МОЖЕ БИ НО ЩЕ МИ ВЗЕМАТ 10% ОТ СПЕСТЕНИТЕ ОЩЕ ОТ ЯНУАРИ. ИМА ЕДНИ 34 МИЛЯРДА СПЕСТЕНИ ОТ НАРОДА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА И ГЕРБ ИСКА ДА ГИ ОКРЪДЕ И ДА ГИ ВЛОЖИ В ИКОНОМИКАТА ДЕТО Я НЯМА ЗА АСФАЛТ МОЖЕ БИ после РАЗПРАВЯТЕ ЧЕ НЯМА ПЛАН РАН-ЪТ ИМА И БОЙКО ЗАЕДНО С МИНИСТРИТЕ СИ ОТ ГЕРБ ГО ИЗПЪЛНЯВАТ УДАРНО. БОЙКО ВЗИМА ОТ ЕДИНИЯ ВИ ДЖОБ ВЛОГОВ И ВИ ДАВА В ДРУГИЯ ВИ ДЖОБ ЗАПЛАТЕН НАКРАЯ ЗА ВАС ОСТАВА ЕДНА ГОЛЯМА ГЕРБЕРСКА НУЛА- 00 . НАРОДЕ МНОГО ПРОСТО ПОСТЪПИ КАТО ДАДЕ ВЛАСТ НА ТИЯ МУТРИ СЕГА СИ НОСИ ТЕГЛОТО БОЙКОВО - ДА ТИ Е ЗА УРОК СЕГА СЕ ГЛАСИ КУЙНОВИЦА-ПРЪМОВА НО И ТЯ Е ОТ БОЙКОВОТО КОТИЛО И С НЕЯ ЩЕ ПАТИТЕ АКО Я ИЗБЕРЕТЕ! Сигнализирахте за неуместен коментар
261
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви банки няма да се срутят, вие просто сте тъпчовци и ще не можете да загреете, че никой няма да ви взеима от парите, само ще ви намалее лихвата с около половин процент. Парите в банка пак ще се увеличават.
260
1
 
4
 
! Отговори
обезверена преди 11 години
Избори!!! Но кой да изберем ?Сърбахме попарата на всички .ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАМЕ???
259
0
 
5
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Страховитата опозиция се изказа неподготвена. Може ли да ми отговорите. При управлението на БСП един долар беше 3000 лв. Фалирахте нарочно банките за да ограбите спестяванията на народа. Лукановата зима нямаше откъде хляб да си купиш. И сега потърпевшите от тези золуми пишат в защита на БСП-ДС милионерите. Нямате ли малко останало достойнство .
258
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДСРОЧНИ И З Б О Р И !!! СПЕШНО Ако чакаме до следващите няма да остане какво да съсипват повече ! Още тази зима трябва да се махнат тия!
257
4
 
8
 
! Отговори
Изводът е, преди 11 години
че след "управление" на проба-грешка, тия откачалници, ако сега привидно се откажат от идеята за облагане на лихвите по влоговете, за да клъвне простия народ идеята "колко са добри", при следващ мандат / или в коалиция / ще го въведат и то с по-голям процент. Всичката им работа е такава.
256
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Стига с тази Европа или САЩ.Ние живеем в *** тук цените са европейски но заплатите са от 3-тия свят.Тук инфлацията ти изяжда спестяванията та какво са някакви си още 10 % на гърба на обикновения народ.Добре бе Дянков като искаш такъв данък сложи го на милионерите като Вас над 100000 е разумна цифра не на скътаните за черни дни малко парици 5000 10000 лв.Внимавай Дянков че брашнения чувал се тупа до едно време после започва да се прокъсва .Сития на гладния не вярва нали така Дянков
255
0
 
8
 
! Отговори
Дръндер обяснява на преди 11 години
на *** Анонимен 284Млъкни, млъкни че ми писне от зомбирани герболетки, защото не разсъждавате а само простотии ръсите! Какво да ти обяснявам, ти слушаш ли че 76% от депозитите са до 1000 лева още 15 % са до 2500. Човек ще си направи сметката, инфлацията ни стопява депозите държавата също, що да го държа в банката? И имаме банкова криза, сега разбра ли мозък на червей?
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една банка да фалира, щото хората са си изтеглили кинтите и ефекта на доминото ще повлече и другите. Ликвидна криза, после хипер инфлация и робията продължава.Една алтернатива - злато.
253
0
 
6
 
! Отговори
До 280 преди 11 години
В САЩ е 30%? Ами ела си в БГ, тук е 3 пъти по-нисък..е .. вярно, че плащат по 1,5 лв на час, но би могъл да живееш и само от лихвата по депозита си, натрупан от излишъка от работната ти заплата... ;)
252
2
 
5
 
! Отговори
martony преди 11 години
Да бе този данък има смисъл, но да е валиден само за влоговете над 100 000лв.
251
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Модерна и съвременна Европа е изградена от многото данъци върху населението си! България също копира и се изгражда по модел на Европа - като за начало са европейските цени по магазините!
250
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПИСМА МИ ДА МИ КАЗВАТ, ЧЕ ТАКА Е В ЕВРОПА- ДА МИ НАПРАВЯТ ЕВРОПЕЙСКА ЗАПЛАТА И ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА И ТОГАВА.
249
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да *** тъй наречената опозиция като ГОЛЕМИТЕ пари са в тях!!!Давай смело Дянков,не само лихви,да докажат от къде имат десетки и стотици милиони!
248
0
 
4
 
! Отговори
Georgi T преди 11 години
А ламера който е сложил лимит на символите е забравил да го направи и server side.
247
2
 
21
 
! Отговори
Georgi T преди 11 години
Хахаха, абе ей чичка смешен, защо си мислиш, че ще инвестирам пък в България? И защо си мислиш, че ще ти плащам 10% само и само за да са ми парите на лихва? Значи лихвата по влог е да речем 5-6%, а аз ще ти плащам 10%? Абе ти ненормален ли си??? Така ще ги завъртя, че няма и 0.00001% да помиришеш от моя кеш!!!Нагли гладни ***, ако вземета да си отрежете заплатите на половина или си плащате толкова колкото реално заслужавате и спрете да си купувате скъпите коли с парите на народа няма да се налага да бутате спестените с много кръв и мъки пари на народа.
246
1
 
3
 
! Отговори
Georgi T преди 11 години
Хахаха, абе ей чичка смешен, защо си мислиш, че ще инвестирам пък в България? И защо си мислиш, че ще ти плащам 10% само и само за да са ми парите на лихва? Значи лихвата по влог е да речем 5-6%, а аз ще ти плащам 10%? Абе ти ненормален ли си??? Така ще ги завъртя, че няма и 0.00001% да помиришеш от моя кеш!!!Нагли гладни ***, ако вземета да си отрежете заплатите на половина или си плащате толкова колкото реално заслужавате и спрете да си купувате скъпите коли с парите на народа няма да се
245
8
 
2
 
! Отговори
Избягал преди 11 години
В USA данъка върху лихвите е 30%
244
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA MEN MI DREME NA DEDOVIQT DA MU MISLQT TEZI S MILIONITE. A TE SA NAD 800 4OVEKA V TIKVOLANDIQ. SEGA I GARCITE SI PRENESOHA I TEHNITE MILIONI V BG I 6TE DUHNAT SUPATA. OBIKNOVENITE HORA SI DARJAT PARITE V BURKAN BANK DOKOLKOTO GI IMAT ZA6TOTO PRI TAZI SKAPOTIQ I MALKI ZAPLATI EDVALI OBIKNOVENIQT 4OVEK IMA SPESTQVANIQ.