Кабинетът „Борисов“ - с едната ръка дава, с другата си го прибира!

Станишев скочи срещу данъка върху лихвите по депозитите
Обновена: 11 окт 2012 15:11 | 11 окт 2012 15:11,
278
Кабинетът „Борисов“ - с едната ръка дава, с другата си го прибира!
Управляващите наказват спестяванията, скочи Станишев. Снимка: архив, БТА

Правителството става фактор на риск за всеки – каквото дава с едната ръка, окончателно ще го прибере с другата,  заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той беше категоричен, че БСП няма да подкрепи предложението на правителството с 10% да се облагат лихвите по депозитите в банките. Червените няма да подкрепи и цялата рамка на проектобюджета. Левицата ще предложи свой алтернативен бюджет за 2013 г., по който вече работил Пламен Орешарски и негов екип.

„Всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс за икономиката, управляващите правят точно обратното - наказват спестяванията“, възнегодува Станишев.

„Вдигат данъци, бъркат в джоба на гражданите. Искат да съберат 120 милиона с този данък. 70% от влоговете в България са до 1000 лв. Това са спестяванията и тези пари ще облагат”, добави той. 

Още по темата
Станишев каза още, че е за това да има солидарност в обществото и хората с по-високи доходи да плащат по-високи данъци.

„Нека се вдигне данъкът за хора с по-високи доходи. Ако г-н Дянков е последователен, тогава да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити. Да направи огледалната стъпка”, призова Станишев.

Той посочи, че наистина бюджетът за идната година има по-напрегнат план за приходите от сегашния бюджет. Той обаче отбеляза, че правителството не може да се справи със събирането на приходите в бюджета заради корупция и покровителстване на контрабандата.

Станишев отбеляза, че в кризисната 2009 г. приходите в бюджета са били 21 процента от БВП, а сега с увеличението на акцизите на цигарите и горивата и с новия данък се планират приходи 20 процента от БВП.

Лидерът на БСП определи като безумна идеята парите за провеждане на референдума за АЕЦ „Белене” да дойдат от субсидиите на партиите. Според Станишев това е подигравка с демокрацията. Той припомни, че в закона ясно пише, че държавата отговаря за провеждането на референдума.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков лансира идеята референдумът за АЕЦ “Белене“ да се финансира от държавните субсидии на партиите.

По изчисленията на финансовото ведомство допитването ще струва около 20-30 млн. лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
5
 
4
 
! Отговори
реро преди 11 години
Сега ще ми скачаш, СПИНишев! А къде беше, когато въведе плоския данък, защо тогава не скачаше? Вече започнахте да се чудите какво да измислите, само и само да ви цъфтят доволните муцуни по телевизията и вестниците! Искаш референдум-бръкнете се, кликата ви и си платете и ако искате правете всеки ден референдуми за каквото си щете!Не, че сегашните са много цвете за мирисане, ама няма алтернатива.
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МанафчоНе знам доколко си запознат, но например във Франция, данък печалба достига до 85% за по-богатите. Всъщност почти навсякъде по-богатите плащат по-високи данъци. Иначе, извън темата, малко ми е странно, че точно Сергейчо се прави на ущипана девица, а тъкмо той прие плоския данък, който ощетява много повече хората с по-ниски доходи, отколкото тези с по-високи. А пък уж е социалист ...
177
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ НИ ОГЛОЗГАХА преди 11 години
цялата ГЕРБЕРСКА ХУНТА Е ОПЛЕТЕНА В ЛЪЖИ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ-ЩЕ УВЕЛИЧИМ ЗАПЛАТИТЕ ДО СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ-НЕ ?. НЯМА ДА ДИГАМЕ ДАНЪЦИТЕ-ДА АМА НЕ?, ЩЕ ВКАРАМЕ КРАДЦИТЕ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ-НЕ?, ЩЕ ПОВИШИМ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ,ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ-НЕ? ЩЕ РАЗРУШИМ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО НЕЗАКОННО- НА БЕДНИТЕ ДА НА БОГАТИТЕ НЕ И АМНИСТИЯ? ЩЕ СЪЗДАДЕМ РАБОТНИ МЕСТА-НЕ? ИЗХАРЧИХА РЕЗЕРВА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ ЗА ДОБРОВОЛНО ПЕНСИОНИРАНЕ И СЕГА НОВИ ДАНЪЦИ-ПАРКИРАНЕ,ВЛОГОВЕ,Съвсем друг е въпросът, че плачът на Дянков по социалната справедливост е абсолютно лицемерен. Ако тази справедливост му беше присърце, той щеше да сложи необлагаем минимум за данъка, за да не се бъркат дори със стотинки тези, които държат по няколко стотин лева на депозит, за да посрещнат непредвидени разходи - я за лекарства, я за погребение, я за скочили сметки за ток и парно. В условията на масовия недоимък щеше да поиска необлагаем минимум и за трудовите доходи. Щеше да помисли за съотношението между преки и косвени данъци, който у нас е 1:3, а в Европа 1:1. Казано по-просто, колкото си по-беден у нас, толкова по-голяма част от дохода ти смъкват чрез ДДС и акциз. А ако беше коректен, щеше да спомене и други факти - не само този, че данъкът върху лихвите съществува в почти цяла Европа и не се оспорва. Сигурно за него не е тайна, че във Франция например над 17 милиона работещи, а това са половината, са освободени от данък общ доход, а необлагаемият минимум за депозити е 15 300 евро! Сигнализирахте за неуместен коментар Сигнализирахте за неуместен коментар
176
4
 
5
 
! Отговори
Брокер преди 11 години
Никой нормален не разчита на лихви от депозити в банки. Вместо да си загробвате парите вложете ги в акции или облигации и ще имате многократно по-добра възвращаемост. Знам, че на повечето от вас това звучи непознато, но по същата причина ви е непознато и богатството.
175
3
 
2
 
! Отговори
BG преди 11 години
Трябва да се гласува, защото по този начин се тушират манипулираните гласове. Това означава, че ***, турските и комунистическите гласове няма да имат тежест. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова по-слаби ще са ДПС и БСП. Една от основните причини да не можем да се измъкнем от дъното, е че позволяваме на турците и комунистите да имат твърде сериозна тежест в политическия ни живот. Това от своя страна е пагубно за икономиката. Затова гласувайте и агитирайте за гласуване.
174
7
 
3
 
! Отговори
Стига сте ревали преди 11 години
Хайде малко повече разум все пак на 1000 лв . този данък е 3,60 лв. за година .......... или сигурно тук всички сте с влогове над 1 000 000 лв. ??? Дали си имате на идея колко са 1 000 000 ????? Аз имам и ще си платя :))))))))))))
173
4
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Ами, глупации, щом "Съсела" ви е по-омразен от Тиквата, заслужавате си последният да ви дере кожите и да ви плюе в лицето."Ум царува, ум робува, ум патки пасе".
172
4
 
12
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Сергей, нищо не правите за свалянето на кликата на Тиквата от власт. Пропускате идеална възможност: есента е чудесен период за протести. ГЕРБ ви дава предостатъчно причини и поводи да изведете хората масово на улиците; ако щете и към обща стачка си струва да ги призовете. Няколко седмици протести, вкл. стълкновения със заптийетата, ще доведат до падане на правителството. А дори и да не стане това, рейтингът на БСП ще се повиши много, за сметка на ГЕРБ. Понастоящем БСП е единствената реална алтернатива на правителството на простаците, не бива да пропускате шанса да ги свалите от власт. Оставането на кликата на *** във властта за втори мандат, ще бъде пагубно за целокупния народ, а и за партията БСП.
171
4
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 11 години
Аз не познавам хора с депозити ......... , ще ми е интересно някой да извади статистика за това какъв % от населението има депозити ? Винаги ми е била интересна информацията за увеличаване на сумите по депозитите . А пък тези дето имат много,ама много техните депозити не са в България - като цяло за мен това е глупост . А Станишев е лицемер от много ,ама мноооого висока класа !!!
170
9
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
А ПО НЕГОВО ВРЕМЕ С ЕДНА ДАВАХА,А С ДВЕ ВЗИМАХА.
169
8
 
4
 
! Отговори
бсп преди 11 години
борисов дава и взема.а тоя толуп и с двете вземаше.дори позволи на всички около него да крадът,тоя серГЕЙчо
168
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя без трудов стаж и един ден до кога ще ни досажда и ще ни казва какво да правиме.да отива в украйна ,че такива като него там ги вкарват в пандиза.а той трябваше да отговаря пред народа за откраднатите евро пари,за другите -българските от народа знаеме,отидоха на позитано при крадците от БКП................и ДС.................и първанов..........
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев има добри идеи, прочее той е извор на добри идеи, откакто е в опозиция има много добри идеи и предложения.....сега се чудя нещо, той ли ни управлява четири години ? Защо не наложи по негово време "данък богатство " например ? А, сетих се, щото червените олигарси които го командваха просто биха му се изсмели в лицето ако го беше предложил и биха му насвиткали шамарите на попикания съсел. Иначе както казах откакто е в опозиция и нищо не зависи от него Станишев има добри идеи......
166
4
 
6
 
! Отговори
Манафчо преди 11 години
не намирам за привлекателна идеята на Сатанишко за по високи данъци на по високи доходи. Един учил, работи като вол и плаща данъци за да издържа този който не се е реализирал и мързелува. Още по зле - да субсидирам фалирали политици с неуспяли политически платформи в областта на икономиката.
165
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
241, ти се шегуваш просто!Ами пак правителството на ГЕРБ, вождовете по места от ГЕРБ, те трябва да плащат! Точно те са синовете и дъщерите на тез дето казваш че са крали - не знаеш ли?
164
14
 
20
 
! Отговори
а, неееее! преди 11 години
Станишев не е прав. Бойко Борисов не дава нищо, но взема и със *** си, освен с двете ръце.
163
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Европа си нямаха БКП-БСП и & производни на ДС и затова са добре със заплатите. Руснаците със закон забраниха КПСС и просперираха. Само ние още ги търпим тези търтей дето опоскаха държавата
162
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ С ЕДНАТА РЪКА ВЗЕМА ОТ ХОРАТА,А С ДРУГАТА ДАВА НА КОМУНИСТИТЕ НА СПИНИШЕФ.
161
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ШАМПИОНИ ПО КРАДЕНЕ НА ЕВРОФОНДОВЕ И НИЩОПРАВЕНЕ НА КРЕМЪЛСКИЯ ДРУГАР СПИНИШЕФ,КОИТО НЕ СА АМАТЬОРИ,КАТО ОХРАНИТЕЛИТЕ СИ,А СА КРАДЦИ НАДСВЕТОВНО РАВНИЩЕ И ЛИЦЕМЕРИ ПО--ДОБРИ И ОТ СВОЯ ВОЖД И УЧИТЕЛ СИФИ ЛЕНИН.
160
19
 
9
 
! Отговори
ЧЕРНИЯ ГЕРБ преди 11 години
Данък върху лихвите все пак ще има* Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков Ще качи лихвите по кредитите, ще потопи страната в още по-голяма бумащина, тъй като, вероятно ще накарат и баба Гица с 500-1000 лв. влог, да пише няколко страници декларация и да плаща такси по 5-10 лв. за 2,50 лв данък. По-големите и по-умни пари ще се изнесат - където няма данъци. Масовите влоговете са от не повече от 1000 лв. и ще отидат тонове хартия, за да се обработи и изпише всичко. Банковите такси за превод ще се напомпат нагоре, а малките пари - тия до 1000 лв. вероятно до година-две ще се изтеглят от банките, тъй като, няма да им смисъл да стоят на влог, след като, за мижава лихва ще се наложи изписване на тон мастило, рискове от глоби за сгрешено попълнена декларация и обикаляне по инстанции (ако някой си мисли, че бабите ще ползват Интернет масово - в грешка е). Ще се увеличи плащането към счетоводни фирми за попълване на декларации. Много хора не могат сами да се оправят в бумащината и търсят познати или дават по 5-10 лв. на някоя фирма да им я попълни. В случай, че властта прояви малко повече ум (нещо което няма и никога не е имала у нас) и искат облагането да става още в банките, то самите банки ще качат разходите по обслужване на тази бюрокрация и ще избият парите от клиентите си. Лъжа е, че всички в Европа имат такъв данък! Лъжата е с идея - Европа да излезе виновна за въвеждането на новите данъци, а нашите *** не - нещо обичайно за властта от последните 23 г. която винаги е невинна, а са виновни я ЕС, я МВФ, я фазите на луната.