Дянков държи на новия данък: Ще го има!

„Богатите се дразнят, че се включваме в европейската банкова система“
Обновена: 12 окт 2012 14:43 | 12 окт 2012 10:02,
891
Дянков държи на новия данък: Ще го има!
Дянков твърд за данъка, Борисов засега не коментира. Снимка: архив, Impact Press Group

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че държи на него, а идеята била дошла от парламента.

След направен анализ вицепремиерът останал изненадан, че в България няма такъв данък.

Дянков отбеляза, че докато е бил в САЩ, там е плащал подобен налог.

„Всички останали 26 страни от ЕС имат данък върху лихвите. Защо? По една проста причина. Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала. В България на каквато и работна заплата да работиш, минимална работна заплата, висока работна заплата, се облага трудът задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения. Това в най-голямото изключение. Един вид, ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага“, коментира Дянков.

По думите му това имало два проблема. Първият е социалната справедливост.

Още по темата
„Защо, ако работиш на минимална работна заплата например, са решили още 2006-2007 година хората на Станишев, че това се облага. А, ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо“, аргументира се финансовият министър.

Той обясни, че данъкът върху лихвите по депозити до хиляда лева е доста нисък.

„Ако имаш 1000 лв. на депозит, на месец от този данък ще плащаш 0,30 лв. или около 4 лв. на година. Данъкът е доста нисък за тези нива. Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година, но така и трябва, защото сега, пак казвам, богатите хора, тези, които държат пари и тук, и другото, което дразни една част от богатите хора, може би и в парламента, че по този начин ние се включваме в европейската банкова система. И ще налагаме този данък върху лихвите“, каза още Дянков.

Данъчните служби и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон „ще събират за нас този данък върху лихвите и ще ни го пращат“, обясни вицепремиерът.

„Така че може би една част от говоренето е точно от хора, които си държат парите в Швейцария или в Лондон, или във Виена, и сега по този начин те вече ще трябва да плащат данъка“, смята Симеон Дянков.

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

Той допълни, че днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и "всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва".

Коментирайки Бюджет 2013 Дянков, заяви, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи.

„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони – те не си изпълняват бюджетите”, обясни министър Дянков и допълни, че голяма част от здравните услуги, които предлагат, могат да минат към големите държавни болници в по-големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


891
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
613
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе този защо не вземе да национализира депозитите? На лошия мат'риал за какво са му пари? Той няма достатъчно акъл за да ги харчи! Пък ние ще построим магистрали, спортни зали, детски градини... И за какво да им индексираме заплатите и пенсиите на тези лентяи? С какво са го заслужили? Само се оплаква, тази нещастна ***! Ама то българина е, като кучето - малко като му отпуснеш каишката и ти се качва на главата! ***!
612
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЛАД! Гарантирано от ГЕРБ!
611
4
 
1
 
! Отговори
Мит Ромни преди 11 години
Време е САЩ да покаже, че не е слаба държава! С непоследователната си външна политика Обама докара държавата ни до там, че американски служители в редица посолства в Близкия изток биват избивани! Това не е държавата, в която аз съм отраснал и отгледал децата си! Ако бъда избран за президент на САЩ обещавам да върна господстващото й положение в международната политика! Време е арабите и иранците да разберат кой командва парада! Ако е нужно - с цената на употреба на ядрено оръжие!
610
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
754, ама кой го интересува какво искаш бе, патенце сладко. Не може да страдаш ли? Мооооже и още как. И да имаш намерение и да нямаш намерение, никой не го интересува и вероятно затова пишеш с големи буквички, щото си го знаеш.
609
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименМного си зле , ама мнооого , жалко дано не си и млад че още по зле
608
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЗначи освен това си и ***
607
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен парите едва ми стигат , за да преживея криво ляво. Ако ми остане някой лев гледам да помогна на децата да си платят някоя сметка. Като гледам наоколо всички мои познати са или с кредити, или мизерстват. Кой има толкова спестени пари? От закуските ли ги спестявахте?
606
2
 
6
 
! Отговори
От народа преди 11 години
Дянков стига си писал минуси по възмущенията на лошия материал!!
605
0
 
4
 
! Отговори
хора, вдигнете се на преди 11 години
Живеем в държава и при управляващи, които всячески мъкнат и скубят народа и го правят все по-беден и по-беден, просто, незнам какво да кажа ....
604
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Данъчните служби и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон ще събират за нас този данък върху лихвите и ще ни го пращат, обясни вицепремиерът."______________________Тоя човек е просто болен ! луд ! или и двете :))) но освен това е и финансов инвалид
603
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
737, първо не може някакъв безделник в някакъв форум да ми казва дали да се вдигам на бунт или не. Аз съм избирал ГЕРБ и ако преценя пак ще гласувам за тах (както и смятам да направя).2ро, аман от вечно излъгани и прецакани като теб. 3то, всяка реформа и промяна изисква редица непопулярни мерки, ноооо на *** тия не мож'му ги пробута. И преди да ме обявите за платен драскач, щото дотам ви стигат мозъците, да ви кажа не само, че не съм, ами съм и безработен в момента, и никой не ми е виновен!
602
1
 
4
 
! Отговори
независим преди 11 години
Комунисти и псевдокомунисти,вие така сте ограбили народа че той е готов да си смени вярата.Това което Турция не успя да направи за 500 години,вие успяхте за 20.Евалла!
601
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната милиционерска простотия. И при всяко теглене на депозита си, ще попълваш навярно декларации из общините за данъка, който дължиш пропорционално на лихвата си. Поредния идиотизъм, но нищо вече тия 3 години не ме учудва каквото и да се случи.
600
0
 
2
 
! Отговори
- преди 11 години
Мога да ви кажа че има банки не само в Европейския съюз! само го приемете и ще разберете колко пари има българина и с колко от тях е разполага банковата ни система ! и колко ще дръпнете назад!
599
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя къде ли е учил икономика и дали си е карал някъде стажа. Такива простотии да вършиш, в условия на такава криза е ненормално.
598
2
 
8
 
! Отговори
Dan преди 11 години
И какво излиза, спестяваш някой лев да изгледаш и изучиш децата си или да живееш нормално, защото тука нямаш възможност вече такава, и тия обирджии и тях да ти вземат- Никога повече герб. За Доган със сигурност, но за комунисти-никога.
597
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе този не беше ли обещал преди последните парламентарни избори, че в средата на мандата българите щели да имат средноевропейски заплати? Нагъл тип!!!
596
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избрахте си комунисти да ви управляват, сърбайте им попарата. Това е комунизмът. Комунистът нищо не го интересува, освен да ти вземе и последната риза.
595
0
 
10
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Налагането на такава лихва е дело на човек, който няма нищо общо с икономиката и банковото дело и то в условията на такава криза. Не е вярно, че това е във всички страни. Какво значи да се вземат парите на богатите. Всичко придобито по законен ред е законно. Който каквото си е изработил това ще има и спестява. Но да кърпиш бюджета от спестявания, след като 3 години не си направил и една индексация на заплата и пенсия, както е в нормалния човешки свят е просто ненормално.
594
1
 
7
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
СИМЕ-Еврейско ***!