Твърда българска позиция за Македония поискаха в Благоевград

Не трябва да има малцинствени претенции към нас, заяви Н. Младенов
Обновена: 29 окт 2012 22:10 | 29 окт 2012 22:10, Елка Василева
59
Твърда българска позиция за Македония поискаха в Благоевград
България има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС. Снимка: БТА

Твърда българска позиция срещу националистическото говорене и политика на Скопие, срещу посегателствата, опитите за подмяна и фалшификациите на българската история, игнорирането на хората с българско самосъзнание в Македония – това беше поискано от участниците в срещата в Благоевград с външния министър Николай Младенов, предаде БТА.

Отношенията с Македония и трябва ли България да подкрепи започването на преговори между Европейския съюз и Македония, отношенията й с другите съседни страни на Балканите в контекста на европейската интеграция и разширяването на Европейския съюз - това бяха сред основните теми, дискутирани на срещата на Николай Младенов с ръководители на община Благоевград, общински съветници и представители на благоевградската общественост. В дискусията в зала "22 септември" участваха и народните представители Любен Татарски, Йордан Андонов, Георги Андонов, Веселин Давидов.

Още по темата

Аз обявих в петък в парламента, че българската подкрепа за Македония е налице, но тя не е на всяка цена, каза министър Младенов. Има определени условия, които от наша гледна точка трябва да се изпълнят, за да може тази подкрепа да продължи да се материализира по начина, по който тя е съществувала вече 20 години.

България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС, изпълнявайки критериите, които са заложени в европейското законодателство, заяви министър Младенов. Нашата подкрепа за процеса на европейска интеграция е конструктивна и се основава на общото ни виждане, че всички наши съседи от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС.

Същевременно България стриктно ще се придържа към принципите, че това зависи от цялостното изпълнение на критериите за членство, сред които фигурира и принципът за развитие и поддържане на добросъседски отношения, подчерта външният министър.

Част от темите, които искаме да сложим на масата в този диалог, са свързани с няколко важни неща, посочи той. Първо, ние нямаме териториални претенции към никого от нашите съседи. Но не смятаме, че нашите съседи трябва да имат малцинствени претенции към България, защото в българската държава, в българското общество всеки е свободен да се декларира такъв какъвто смята, че е, заяви Младенов.

На второ място той посочи, че когато говорим за всички наши съседи, особено за Република Македония, е важно заедно да честваме празниците, да честваме историята, да се радваме на това, което е наше минало, за да може заедно да градим и бъдещето си. Това, по думите му, са две области, два жалона на политиката, която искаме да наложим.

"Видимо в рамките на двустранния диалог това няма да стане и трябва да стане в рамките на един европейски диалог, защото ние от доста години, реално от 2000 година България се опитва тези въпроси да ги реши двустранно и това не става успешно", коментира Николай Младенов. "И за нас сега е важно да намерим решение на тези въпроси в рамките на европейските ценности.", добави той.

Искам да чуя какво мислите вие по тези въпроси така че, когато нашият министър-председател отиде на срещата на лидерите на Европейския съюз през декември, позицията, която отстоява, да има максимална подкрепа и съгласие в българското общество, обърна се към присъстващите в залата външният министър. Преди време обявих, че започваме преглед на политиката на България към страните от региона, каза той, като допълни, че счита за особено важно сега, пет години, след като страната ни е член на ЕС, да бъдат изведени приоритетите в политиката ни по отношение на съседите ни.

Външният министър посочи, че е искал да започне този разговор в Благоевград, защото преди да има каквато и да е дискусия в парламента, каквито и документи да се напишат, обсъждат и т. н., за него и за правителството е важно да чуят какво мислят хората в регионите, които са най-пряко обвързани с нашите съседи.

Въпроси на трансграничното сътрудничество с Македония и Гърция министър Николай Младенов обсъди днес и на среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, а по-късно и с областния управител Костадин Хаджигаев. "Приоритети на политиката на България на Западните Балкани" е и темата на срещата, която той ще има и със студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете ги, албанците ще ги оправят! Оти да се хабим?
24
6
 
5
 
! Отговори
Хрис40 преди 11 години
Македония винаги е била на сърцето ми, защото е люлка на българската култура. Верно е, че днес там живеят хора, които са претопени като самосъзнание и самоопределение. Да, успели са сръбските мекерета да си свършат работата. Но ние не трябва да им се сърдим за това, ние трябва да им подадем ръка, защото те са наши братя. Мисля, че ако се опрости издаването на български лични карти за македонци и се сведе срока до 1-2 седмици, това ще има положителен ефект. Стотици са чакащите!
23
1
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
До Турчин с фесЯж си свинската пържола и си пий ракията, мюсюлманино и недей мисли какво ще е след сто години, защото няма да си жив тогава. Не се меси на Господа в работите.
22
4
 
19
 
! Отговори
1912 преди 11 години
Ей,хора,опомнете се !Те ни мразят ! Не се смятат за "***",защото ни наричат татари! така са ги научили вече,за нас е късно.Сто години сме проспали!Вече няма за какво да ги подкрепяме!
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нашата история е писана от поробителите руснаци и от тези които изпратиха хиляди учени,доктори,професори -комунистите,следователно е ФАЛШИВАе историята ни
20
29
 
1
 
! Отговори
Турчин с фес преди 11 години
Защо се карате братя българи? И без това и вие и македонците се топите като пролетен сняг, изкарайте си остатъка от живота в блага пийка и хапка, както и да се наричате днес, след 100 години всички по земите ви ще се наричат турци.
19
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Тоя оРце ли е ХоРце ( лютеница) ли е ? , Само като го видя във всяка тема за мЪнкийдония с неговите размисли глупави - директно си му тряскам минус ,а даже не му и чета простотиите !!!
18
17
 
1
 
! Отговори
orce преди 11 години
prodolzuvam ponatamu.Ova sto go pravite kako problem veruvajte NIKOGAS nema da go zaboravime.Zosto ne pokrenes nekoja ubava inicijativa za da bides prepoznatliv kako moderen politicar.Zosto moras da bides vo mislite kako B.Dimitrov i E.Kirilov tie gnidi koi na ovaa tema protiv MK napravija cela kariera.Znaes li deka vece polovina kapacitetite za zimovanje vo Bansko se zakupeni id MAKEDONSKI drzavjani,deka sekoj den doagaat grupi turisti od BG OVDE KAJ NAS.Ostavi ja Spaska i drugi *** ovde ziv
17
12
 
2
 
! Отговори
orce преди 11 години
Gosp.ministreocigledno ne vi se posteni nameritesprema Makedonija,no toa e vasa slabostidete na raka na gol populizam.Pa kako ednas ne svatis deka huliganite koi go sprecija polaganjeto venec na grobot na GOCE nema vrska so oficijalnata politika na RM.Koj e maltretiran osven ovaa drolja Mitrova i kretenot Rizinski od Ohrid.Znaes li deka samo minalata godina okolu 100 lekari ostanale da rabotat vo BG i tuka nitu na niv nitu na familiite nikoj nisto ne im pravi.Soprete se ednas DOSTA E.
16
0
 
17
 
! Отговори
Дон Ки Хот преди 11 години
Без компромиси за "извора на човешката цивилизация" - Македония.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що е юнак все е маке , що е маке все *** ; е казал народа.
14
2
 
24
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
Нагли родоотстъпни македоноиди,от еврейско-коминтернова завера родени,никакви отстъпки за вас защото утре ще кажете ,че и Силистра е ваша!
13
37
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Българският ***-държава трябва да разбере един път за всякога,че не може да рекитира Македония и македонският нород в 21 век....Права и свободи за Македонците в Пиринска Македония,,,,СЕГА
12
0
 
14
 
! Отговори
македонече преди 11 години
токио и то е наше
11
0
 
6
 
! Отговори
До №11 преди 11 години
научи се да четеш...казва от 2000 година ( две хилядната година )...сега изясни ли ти се?!
10
17
 
4
 
! Отговори
Атанасис Панаиотис преди 11 години
скопие е гръцко село...На 21.12.2012 г. Гръцката армия ще влезе в Скопие.
9
5
 
8
 
! Отговори
MD преди 11 години
Ама и ние имаме един външен министър, та думи нямам. 2000 години сме се опитвали да си решим междусъседските отношения с Македония. Май само налива вода в мелницата на българофилите там, които ще почнат да пеят песента, че ние сме ги признали за древна нация, въпреки оскъдната им няма и 60 годишна историйка. По- голяма антиквизация от това, здраве му кажи...
8
2
 
37
 
! Отговори
варна преди 11 години
Писна ми от тази тема. Толкова ли не може да се стъпи на главата на тази змия -македонизма. Цялата им върхушка е сърбизирана. Нашите интереси са на изток - Румъния, М0лдова, Украйна, Русия, Азърбайджбан и Каспийския регион, Грузия. Оставете ги тези майкопродавци да ядат албанския...
7
2
 
13
 
! Отговори
Позицията преди 11 години
Ето какво заяви неотдавна по емблематична арабска телевизия известният македонски публицист, писател и преводач Ким Мехмети "Кой има интерес от нова дестабилизация на Македония". "Убеден съм, че на Балканите има няколко центъра, които смятат, че държавните граници все още не са очертани окончателно в региона. В тази връзка смятам, че в Белград продължава да действа "лабораторията", която иска да докаже, че някои от съществуващите държави са несъстоятелни, нямат бъдеще и правят всичко възможно за да докажат,че те няма да просъществуват като такива. Те се опитват и да внушат, че е необходимо всичко да се определи изначално и отново". Несъмнено определени кръгове и от по-мощни държави имат интерес от дестабилизирането на Западните Балкани и от саботиране на влизането на БЮРМ в НАТО и ЕС ! Очевидно не е случайно онзиденшното "общото честване" от Сръбския и БЮРМ-ския президенти на "освободителната" за Вардарска Македония сръбска Кумановска битка от Балканската война ! Не е случаен и риторичният въпрос на Николич към Скопските политици, да решат коя е годината на тяхното освобождение - 1912, 1941, 1945 или 1991 г. ? Не е случайна и пропагандата на МПЦ, че видите ли Николич се е заел да й помогне тя да стане автокефална ? Според мен не само със Скопие, но и с Белград България трябва да решава междудържавните ни проблеми само и единствено чрез Европейски Съюз ! Иначе няма да има какъвто и да е резултат. Пък нека и страните от ЕС хубаво да видят и разберат за какви Балкански архаично-шовинистични *** става дума !
6
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
По ТВ Европа,анонсират,че Хилари Пинкертон,ще посети 5 Балкански Държави,как ли ще стои Н.Младенов,мирно или стойка партер