Комисията "Хохегер": Да се върнат 500 000 евро в бюджета

Комисията претърпя провал, заяви обаче Станишев
Обновена: 30 окт 2012 20:11 | 30 окт 2012 20:11, Елка Василева
49
Комисията "Хохегер": Да се върнат 500 000 евро в бюджета
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Временната анкетна комисия в парламента за скандала с австрийския лобист Петер Хохегер днес приключи работа с доклад, в който се препоръчва връщането в държавния бюджет на 500 хиляди от общо милион и половина евро, дадени от предишното правителство на Сергей Станишев за две кампании за "изчистване" на международния имидж на България. Това съобщи председателят на комисията - депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Смятам, че нашата комисия си свърши работата, коментира Главчев. Ако не беше тази комисия да сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), тази проверка на договорите нямаше да се случи, отбеляза той.

Димитър Главчев обясни, че относно договора между Хохегер и Пловдивския панаир АДФИ е констатирала, че не е проведена въобще процедура по закона за обществените поръчки, което е повод агенцията да иска обявяването на договора за нищожен и връщането на половин милион евро в държавния бюджет. АДФИ е сезирала Окръжна прокуратура в Пловдив, Агенцията за обществените поръчки и НАП, за да могат по компетентност да извършат по-нататък действията, уточни Главчев.

Той обясни, че в заключителния доклад на анкетната комисия са залегнали констатациите на АДФИ и Сметната палата по двата договора с Хохегер и изслушванията в комисията.  Така са сключени договорите, че няма как да се разбере какво е извършено, а това ни беше основната цел, коментира Димитър Главчев. Затова се облегнахме на мнението на независими експерти, за да прекратим всякакви спекулации, че това е политическа комисия, отбеляза той.

Още по темата

Главчев отбеляза, че при договора с Министерския съвет е написано, че възложителят има право да контролира дейността на изпълнителя и да му изисква отчет по негова инициатива. Това се е случило за първи път седем месеца след като е започнало изпълнението на договора, за сметка на това парите са 100-процентово преведени още първия месец - още декември 2007 г., добави той.

Комисията "Хохегер" предлага на парламента да запише в решение, че изпраща копие от доклада й на ВКП, НАП, Агенцията по обществени поръчки, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Министерския съвет, както и до анкетната комисия, която проучва случаи за корупция по високите етажи на властта, която се оглавява от Яне Янев. Заключителният доклад на комисията и проекторешението ще бъдат предложени за обсъждане в пленарна зала.

Комисията "Хохегер" не успя да констатира закононарушения, данни за корупция или конфликт на интереси, смятат обаче представителите на БСП и ДПС в комисията Ангел Найденов, Антон Кутев, Лютви Местан и Йордан Цонев. Те изпратиха до медиите своята позиция, в която изразяват особеното си мнение по доклада, приет на заседанието на комисията днес.

Мнозинството в 41-то Народно събрание по поръчка на министър-председателя превърна анкетните комисии от инструмент за контрол над изпълнителната власт в инструмент за саморазправа на изпълнителната власт с опозицията, заявяват депутатите. Те виждат "своеобразен връх на тази порочна практика" именно в създаването на комисията "Хохегер".

Според тях същинската й цел е била дискредитирането на основна фигура за опозицията - председателят на БСП Сергей Станишев.

Мнозинството в 41-то Народно събрание не е изградило политическа култура, за да може да оцени стойността на позицията на Сергей Станишев като президент на ПЕС, като национален капитал, заявяват четиримата депутати. Като най-скандален те определят факта, че за 7 месеца работа комисията не е поискала от Петер Хохегер отчета за дейността на неговата компания по двата обследвани договора - с Пловдивски панаир от 2006 г. и с Министерски съвет от 2008 г.

Въпреки това, въпреки тенденциозните внушения и политически спекулации, въпреки превишаването на правомощията и неадекватното съхранение на защитена от закона информация, въпреки политическия натиск, упражнен върху Сметната палата, за да промени констатациите по доклада си от извършената проверка през 2009 г., комисията не успя да постигне тази своя основна политическа цел, е заключението на депутатите от БСП и ДПС.


Комисията "Хохегер" претърпя провал по отношение на своя замисъл. Това коментира от своя страна лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев.

Станишев посочи, че зад конструирането на тази комисия стои политическа поръчка, която е насочена срещу опозицията, директно срещу него като лидер на БСП, в това число и като един от инструментите за пречка за неговия избор за президент на ПЕС.

Ако тази комисия беше искрено заинтересована от това дали е свършена работа, щеше да си направи труда най-малкото да прочете пълния обем на отчетите, отбеляза Станишев. Той заяви, че за него категорично е свършена работа за държавата. Особено по първия договор има съвсем конкретен резултат - членство в ЕС, посочи Станишев. Бившият премиер отбеляза, че в рамките на кампанията за четири месеца са осигурени стотици положителни публикации за България, десетки събития. В това число и моя пресконференция с 80 европейски журналисти беше част от тези усилия, при това много ефективна, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОШО ТАРАБАТА Е КАЗАЛ НА ПЕТИЯ КОНГРЕС НА БЕКАПЕ-ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА-КОМУНИСТИТЕ КРАДЪТ И НЕ ПОВРЪЩАТ--НЕ Е ХИГИЕНИЧНО...
36
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
В нашата държава се краде "законосъобразно" вече 20 години, но паметта на хората е къса. Затова бившият главен прокурор Филчев в едно отдавнашно интервю по телевизията каза:"Приватизира се държавна собственост за 100 милиарда, а в хазната са влезли някакви си 10 милиарда. Но аз какво да направя, като ще ме отстрелят като заек по софийските улици. Костов така приватизира Авиокомпания "Балкан", че сега Бойко пъшка и плаща тая международна бакия. Както веднъж каза Жорж Ганчев, далаверите на Костов са за 500 години затвор, а на Софиянски - за 300.
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кво от тва.стига с ея поръчкови заключения на поставени комисии.вчера не бях на работа и гледах заседанието на комисията по проекта белене.един наш преподавател казваше че ако не трябва да се свърши работа се назначава комисия.някаква дебелогъза лелка рецитираше съшита с бели конци версия за откраднати пари.спират стартиран проект променят смисъла на референдума.правят си каквото си искат.
34
3
 
11
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Не знам защо още си пазя членската книжка в тая *** Партия , когато нейния лидер Станишев ,не стига че изтърва позорно властта , ами и под носа му отмъкнаха идеята за РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!СЕГА ГЕРБ , ПРОСТО ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ПИАР АКЦИЯ С ТОЯ "РЕФЕРЕНДУМ"!От ден на ден,този феноменален некадърник на ЦК на БКП Станишев просто губи позиции ...а с него и всички членове на Партията!ТОВА Е СКАНДАЛНО!!!!
33
6
 
13
 
! Отговори
Червената тишина преди 11 години
Усещате ли как червените мишки са се притаили? Още по-зле ще става за вас! Никакви далавери, никакво облажване! Ще *** от глад и полека-лека на всички във времето ще ви се търси отговорност за кражбите! Това е само началото!
32
4
 
17
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Комуниста заченат по КРЪВЕН и ПОЛОВ път се казва СърГЕЙ! Срещу 500,000 - Моника и до ден днешен му "лъска" кирливия имидж, като се представя като негова "съпруга" или "приятелка". Имаме цинично-дразтичен КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ! СърГЕЙ трябва да носи съдебна отговорност!
31
4
 
19
 
! Отговори
7,62 преди 11 години
Само Калашник ви оправя вас, *** комунистическа ***!
30
14
 
7
 
! Отговори
Комунист-гербераст преди 11 години
Тук милионче, там милионче, гласувайте пак за нас. Обещаваме да не намаляваме пенсии и заплати още 4 години.
29
6
 
5
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Всичко това е прах в очите на гласоподавателя,не се залъгвайте.Всички тези некадърници откраднаха милиарди-къде са.Пък това са само предположения.
28
4
 
25
 
! Отговори
Пинко преди 11 години
Ами разбира се, че е претърпяла провал щом не е вкарала станишко, р.овч и другата крадлива *** в затвора. А те сега ще хлевоустят като този *** кутев. Ех един чичо Пиночет да ги затвори на стадиона в надежда такива............
27
8
 
25
 
! Отговори
Гей-мръсник преди 11 години
Връщай парите червена *** !!!!!!
26
11
 
41
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Чудя се откъде се мотивират хората, които искат да гласуват за БСП. Лично Станишев е доказан крадец. Р.Овч. , Масларова, Р.Петков , К.Нинова и всички от ръководството на БСП са нагли крадци. Нищо не са свършили полезно за хората и държавата и искат пак да са на власт. Такова чудо и в Патагония няма.
25
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗНАЧИ СТАНИШЕВ ПРИСВОИ 3 МИЛИОНА ЛЕВА ,ДА СИ КУПИ ПОСТА В ПЕС ,ДА СИ ОСИГОРИ ОХОЛСТВО,ЗАЩОТО СА МУ МАЛКО ЕЖЕМЕСЕЧНИТЕ ПАРИ ДЕТО ПРИСВОЯВА ОТ ПАРИТЕ НА БЕДНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗА ДА ЛАЕ САМО И СЕГА ДА ВЪРНЕЛ САМО ЕДНА ТРЕТА ОТ ТЯХ. ЧЕ КОЙ Е ПИТАЛ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ СТАНИШЕВ ДА ХАРЧИ ЕЙ ТАКА МИЛИОНИ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ СПОКОЙСТВИЕ И ОХОЛСТВО .ЧИЕ ЛИЦЕ ИСКАШЕ ДА ОЧИСТИ ? НА СВОЯТА КРАДЛИВА ПАРТИЯ ? И СЕГА НАРОДЪТ ОТ КОГОТО КРАДОХА 60 ГОДИНИ ДА МУ ПЛАЩАМЕ ДА МУ ЧИСТИМ ИМИДЖА! СУПЕР НАГЛЕЦ !
24
16
 
13
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Алоо 27-ми защо "умния" цецко и също толкова умните дупетати от управляващото мнозиннство не направиха такива норми/закони, че да успее макар и с "лица" като калинка пенчева "органът" призван да разследва да докаже поне едно престъпление на посочените лица, поне едно... като всичко в живота ... не става само с "една прочетена книга и то Винету", а става с акъл, който идва с години труд над книгите, явяване на изпити и помъдряване от това. Другото /болшевизма/ го знаем - лук, леб и милиционерщина
23
14
 
8
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Отново свършена работа по болшевишки - каквото казал цецко, то и затова после ни скъсват г..а /джоба/ от осъждане в Страсбург. Защото не се правят проверки по правилата и след обсъждане на всички гледни точки и доказателства, а само на тези които ни отърват и после, герберска му работа.Съда в Германия осъди половината от групата за една години, тук поръчковата прокуратура до такава степен си е залепила носа в г..а на цецко, че вкарва безумни обв. актове, последват оправд присъди и кой ми *** в г
22
1
 
11
 
! Отговори
стомана,пушки,бацили преди 11 години
Абе, тая държава как издържа толкова кражби,грабежи и обири?А-аа, сещам се...Затова сме толкова бедни, ние избирателите!
21
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се върнат всички откраднати пари не само от Хохенер ,а от Масларова, Р.Овчаров,Р,Петков,П,Димитров,Доган и приближените им, пенсионерите и майките ще взимат по 1000евро.Когато се качат много маймуни на един клон той се чупи,затова и БСП трудно ще се качат отново.
20
4
 
20
 
! Отговори
Смехурко преди 11 години
То голямо "изчистване" на международния имидж на България беше. Точно тогава на стената в Европейския съюз, страната беше представена като тоалетна с клекало.
19
9
 
24
 
! Отговори
СЕРсемГЕЙ преди 11 години
Основната задача на Хохегер е била да излъска имиджа на Станишев пред Моника. Иначе тя нямаше да се навие да го вземе. Голямо лъскане падна и 500 000 и броиха, само и само да го вземе, че имиджа на Серьожа се беше спарушил, смачкал, клеясъл и много кирлив.
18
21
 
9
 
! Отговори
урааааа! преди 11 години
САМО БСП