Николай Младенов: Не трябва да делим хората, костите и паметта им

Пътят, който извървява всяка страна е различен
3 ное 2012 14:08, Петя Славова
123
Николай Младенов: Не трябва да делим хората, костите и паметта им
Снимка: Булфото

Дали България ще подкрепи Македония за влизането й в ЕС, зависи от действията на правителството на Скопие. Това обяви Николай Младенов пред Дарик радио. Министърът на външните работи обясни, че основният индикатор за решението ще е ако съществуват видими сигнали, че конфликтите между двете страни е правителствена политика.

Той подреди няколко стъпки, които да доведат до намиране на общ диалог между България и Македония. Страните да опознаят съвременната си култура, медиите да преодолеят общия негативизъм. Да се отбелязват датите, които ни свързват, да не се променят учебниците по история. Не трябва да делим хората, костите и паметта им, а заедно да ги почитаме, категоричен бе Младенов.

Той поясни още, че страната ни подкрепя преговорите за влизането на Турция в ЕС. Но тези преговори са трудни, тъй като „има практически части от турското законодателство, които трябва да се реформират”. Нашата политика трябва да е в подкрепа за разширяването на ЕС, но пътят, който извървява всяка страна е съвсем различен, отбеляза министърът.

Не бе подминат и въпроса за избора на Марковска, който европейската комисия постави под въпрос. Гледните точки по темата Младенов раздели на две части.

Първата е да се отговори на въпроса има ли риск от допълнителен доклад на ЕК. Този риск, според него зависи от това какво ще направи съдебната система и как ще протече изборът на нов главен прокурор. В момента в максимална степен всички, които са заети със съдебната реформа, са се заели с изпълнения на всички критерии, обеща Младенов, като обясни, че срокът за това е края на годината.

Втората част е относно системата на някои кандидати – ако някой има съмнения, ги слага открито и то не след като процедурата е изтекла.

Министърът съобщи също така, че страната ни в момента чака решение по повод осъдените на смърт в Малайзия българи, което подлежи на обжалване.Страната е известна с много строгата си съдебна система и е особено важно да се извърви процедурата така, както е, обясни още Младенов - За всички в ЕС смъртното наказание е неприемливо и съм сигурен, че в рамките на диалога, който има Съюза и Малайзия, нашата теза ще бъде правилно разбрана.

Все по-често сънародниците ни пътуват из цял свят – коментира Младенов и допълни, че заради това подобни случаи могат да зачестят. Най-важно за пътуващите е да познават законодателството на съответните страни, в които се намират. Министърът съобщи, че в момента се подготвя система, чрез която всеки желаещ, който пребивава в някоя страна извън родината, може да се регистрира, оставяйки имейл, и да получи обща информация за законите на съответната държава. Чрез тази крачка хората ще могат да получат координатите на посолствата в страните, в които са и да се информират в кризистни ситуации като земетресение или революция. Те трябва да знаят докъде се простира тяхната защита и откъде нататък трябва да разчитат на собствената си информираност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Да,а,а Г-н Младенов-прав сте. Но по същество с"младежкият" Ви устрем и "ново бригадирски" ентусиазъм правихте и правите това, което се е правило след 9 септември- на партиен принцип отделихте "праведните" и-заклеймихте като чужди, тези които са участвали в развитие на държавата ни, дала Ви възможност да сте сега в управлението. Не съм идеалист, но при Демокрацията се съди за хората по делата им, а не по партийна принадлежност. Все пак , прави Ви чест, че сте го разбрали!
54
0
 
1
 
! Отговори
Rallov преди 11 години
kato otvorya da tarsya info v bg diplomaticheski misii ne razbiram v e-saita na koya darjava sam...bg flag skrit. vsyaka bg diplomaticheska misia ima razlichni znamena. snimki na sgradite na bg diplomaticheskite misii nyama. informatziata e na nyakakva smesitza ot razlichni ezitzi. ne razbiram na kogo e nujen tosi haos - ne sluji nito na bg grajdani, nito na chujdentzi. mai ne e tolkova lesno daje da prepisvat ot chujdite e-saitove na darjavite , v koito ujkim rabotyat bg misii!!!
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Николай Младенов: Не трябва да делим хората, костите и паметта им"Полу-човек говори за хора.Безгръбначен плазмодии - говори за кости.Предател говори за памет (в случая национална)ПП: Извинявам се за коментра ми, ако е бил груб, но мисля, че това е истината.
52
2
 
13
 
! Отговори
Суека преди 11 години
Казано е трай баба за хубост ... но този еничат от снимката и неговата рода ... може да си вземе партакешите и заедно с Банкенският и компания червени партизани да заминат завинаги я за Чифутландия , я за Макдоналдсленд , я за Водкаленд ! НЕЙСКАМ НЕ-БЪЛГАРИ ДА МЕ ОБРИЧАТ НА ИЗГНАНИЕ В СОБСТВЕНАТА МИ ДЪРЖАВА СТИГА !
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Берлин, Германия "Професор: България е изправена пред авторитарен режим"ЗАЩО НЕ ОТРАЗЯВАТЕ ТАЗИ НОВИНА БЕ ***????А на ТЪПИТЕ ***-цигойнерин чак от ГЕРМАНИЯ трябваше да им кажат какво става в *** щото са толкова *** и кьорави че .......нямам думи.
50
11
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Не разбирам ***. Тук има откровено фашистки призиви и расистки изблици. Коментарите не са баннати. Защо?
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонския език знаете ли кой го е измислил - някакъв жидовски "учен", отново. Това еврейче май се опитва да ни скара с македонците с някаква цел. Опитват се да мътят водата отново и покрай това предварително искат да ни скарат с всеки потенциален съюзник. Обиждат руснаците целенасочено. Нима помаците ако тръгнат да се цепят, Западът ще ни помогне? Руснаците може също да не ни помогнат, но те си имат проблеми, а и не са длъжни да ни търпят обидите.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички поклонници на Америка трябва да бъдат събрани на площада пред Невски и разстреляни като кучета, заедно със семействата им и всичките им роднини до девето коляно !Тогава България най-сетне ще тръгне нагоре, дай Боже !
47
5
 
4
 
! Отговори
за 67 преди 11 години
Тракиецо, не знам на колко си години но едва ли ще доживееш Китай да стане първа сила някога..........
46
4
 
5
 
! Отговори
за 64 преди 11 години
Проста пръчко, преди 30 години в час по История на БКП ме учеха,че най-верния съюзник на България е Германия , а не ***..........това не го записвахме за да не пратят даскала в затвора
45
6
 
5
 
! Отговори
za 65 преди 11 години
Най -големите врагове на България са били Византииската,Турската и Руската империи...днес вече ги няма , ание пак сме си тук.............Има ме руско -турко ***, които се опитват да ни вкарат под крилото на господарите си , но те са без начение, славаБогу.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турци и американци са най-големите врагове на България. Помнете !!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
за 57 преди 11 години
Вдигни си потурките, ще ти настине гъзо :))
42
6
 
3
 
! Отговори
за 57 преди 11 години
На русогъзолизците плащат ли ви, или просто вкусът ви харесва?
41
4
 
2
 
! Отговори
ДАси преди 11 години
Наскоро бях в Македония и определено това е по-хубавата част на България.
40
0
 
0
 
! Отговори
do 51 преди 11 години
Абе, кой филм каза да гледаме?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт за Турция и САЩ !Те мътят водата на Балканите.
38
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
На всенародна хигиенична акция за убиването на този еврейски ***!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЮРМ заслужават да влязат в ЕС, за да си получат заслуженото. България скъпо плаща за това си членство. Гърция вече изгоря.
36
2
 
10
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Тва еврейче напоследък имитира някаква активност? Вето за тия югославски смешници.