Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра

Той се самоуби, категоричен е премиерът
Обновена: 7 ное 2012 18:03 | 7 ное 2012 16:17,
517
Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Не се чувствам отговорен, заяви твърдо премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съда по правата на човека в Страсбург, който осъди страната ни за полицейска акция, ръководена от Борисов по времето, когато беше главен секретар.

Магистратите постановиха страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при спецакция през 2003 година.

Още по темата

Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.

Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, заяви Борисов днес.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде и в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

След продължилата часове наред обсада  полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
4
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ГРОБОКОПАЧ... МИ ЧЕСТИТА ВИ ДИКТАТУРА ...!... БАЦО Е ЕДИН БРИИЛЯНТЕН ФЕЛИНИ У ДРАМАТУРГИЯТА И ПОЖАРНОТО ДЕЛО...!
323
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че той, Борисов, за какво въобще се чувства виновен?
322
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ КОГА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ИМАТ ПРАВА ???
321
3
 
16
 
! Отговори
ГРОБОКОПАЧ преди 11 години
До 666! СУПЕР...ТЕ НЕ ГО ОСЪДИХА ПО ТРИТЕ ДЕЛА, ДВЕ ОТ КОИТО ЗА УБИИСТВО КОГАТО СТАНА СЕКРЕТАР НА МВР - ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ДА РАБОТИШ В СИСТЕМАТА НА МВР НЕ ТРЯБВА ДА ИМАШ НИКАКВИ ВИСЯЩИ ДЕЛА, А ПО ЕДНОТО КЪДЕТО БЕШЕ ЗАСТРЕЛЯЛ ЗА НАДЗИДАНИЕ ДВАМА СВОЙ СЛУЖИТЕЛИ, СЪПРУЗИ ЗА ТОВА, ЧЕ СА ОТКРАДНАЛИ 50 000лв.ИМАШЕ ТРИМА СВИДЕТЕЛИ - ИМАШЕЕЕЕЕЕЕ ?!?!?! ЕДИНСТВЕНАТА ПРИСЪДА ЗА ЧОВЕК /*** ВЛИЗАТ КЪМ ТЯХ/ КОЙТО ПРОВЕЖДА ГЕНОЦИТ С-У НАРОДА СИ Е ТАЗИ ИЗПЪЛНЕНА С-У МУСОЛИНИ НА МЕГДАНА И......
320
9
 
21
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
*ТИКВА ВЪРХУ ГОРЕШТ ЛАМАРИНЕН ПОКРИФ*....ЕДНОАКТНА ПИЕСКА НА ГРАНАТОМЕТЕН ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР БАНКЯ:...У ГЛ. РОЛЯ:....БАЦЕ БАРИСОФСКИ ПОЖАРНИКАР АФТОМАТЧИК ФТОРО ПОКУЛЕНИЕ ЗАСЛУЖИЛ ГРАНАТОМЕТЧИК И НАРОДЕН АРТИСЪ НА ПОЛИЦЕИСКАТА АКАДЕМИЯ ЗА ДРАМАТИЧНО ИЗКУСТВО И ЗА ПОЛИЦЕИСКИ БАЛЕТ...!
319
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аиде 3 пъти по 6 волта влезе в форума.
318
3
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НЕКОИ НЕШТО ДА КАЖЕ ПО КАЗУСА...!
317
7
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ИДЬОТИ С ГРАНАТОМЕТИ...!...ТОЯ ЧЕКЕРА АКО ШТЕ ДА Е ХИТЛЕР ИМА ПРАВА...!...ПРЕКОМЕРНА УПОТРЕБА НА СИЛА И ПРЕВИШАВАНЕ НА ПРАВА...ЧЕКЪРА Е НЕВИНЕН ШО Е ДЕИСТВАЛ ПРИ УСЛОВИЯ НА НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА...!...ТРЕАЛО Е СЕ ОБАДИ НА ПОЛИЦИЯТА...ШО ГО НАПАДАТ БАНДИТИ...!
316
7
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
ТИКВА ВЪРХУ ГОРЕШТ ЛАМАРИНЕН ПОКРИФ....ТАКА Е БИЛО ПРЕЗ ТУРСКО......ТАКА Е БИЛО ПРЕЗ ФАШИСКО.......ТАКА Е И ПРЕЗ БАЦЕБОРИСОФСКО...!
315
5
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТОЯ ЧЕКЪРА СИГУРНО Е БИЛ НЕКОИ *** ШУМКАР...ВРАГ НА ЦАРШТИНАТА...ХАААХАХАХА...КВО СААВПАДЕНИЕ...ЦАРО ЛИ БЕШЕ НА БЛАСЪ...?...*** СИЧКО СЕ ПОФТАРА...ТАКА Е...ПОСЛЕ ШО НАПАДАЛИ МАНДРИ...ПАРДОН БАНКОМАТИ...!
314
4
 
14
 
! Отговори
Сценаристо преди 11 години
Биесипето може да постави паметна плоча там и да започнат песни за него да пеят. Това е първия партизанин възстанал срещу Боку!. Първо бяга от затвора, после се отбранява срещу стотици полицаи и накрая за да не попадне в ръцете на враго се самовзривява...........
313
5
 
5
 
! Отговори
Телета преди 11 години
Така се прави...............в Лондон снайперисти гръмнаха един инвестиционен банкер понеже превъртя и започна да стреля по хората.............викат му опасност за публиката. После родата му се жалваше,че го утрепали,вместо да го лекуват, но нямат съдии като нашите с меки сърца и така си остана
312
2
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НАЧИ ТАКА...ПРЪВО БЛОКАДА...ПОСЛЕ ПОЛИЦИЯ...НЕЛЕГАЛНИО СЕ КРИЕ И САМО ВИКА :...СМРЪТ НА ФАШИЗМА...!...ПОСЛЕ СТРЕЛЯ ПО ПОРОБИТЕЛЯ И ПОСЛЕ СЕ САОМУБИВА ДА НЕ СЕ ПРЕДАДЕ ЖИВ У РАЦЕТЕ НА КРЪВОЖАДНИО ВРАГ...У СЛУЧАЯ ГЕШЕФ...ПАРДОН БАЦЕФ...!....ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИЯ...!
311
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
въобще чувстваш ли се виновен за нещо,ти си опериран от чувства ,за за теб няма нищо свято на този свят.Надявам се началнико ти да те прибере да можем да си отдъхнем и ние от теб и твоята клика.
310
6
 
11
 
! Отговори
Прав е Бойко преди 11 години
1.Чакъра стреля.2. Бойко дава заповед за стрелба с гранатометите.3.Огънь-огънь-огънь4.И след едночасовата патаклама, Чакъра едва оцелял се САМОВЗРИВЯВА.5. Или още като е видял, че иде Бойко се взривява. ОТ СТРАХ.А защо:Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.Прав е Бойко. Той кво е виновен, че онзи като го видял и се взривил.
309
3
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦО Е С НАИ МНОО САМОУБИИСТВА У ЦЕЛ Е С.
308
0
 
0
 
! Отговори
368, преди 11 години
*** конспирацията,той можеше да издаде дори и американските шефове.А един от начините за обезвреждане на айдук без невинни жертви е точно този.
307
2
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МИ ТАКА Е БИЛО ТАКА И ШЕ БУДЕ...200 ПОЛИЦАИ СРЕШТУ ЕДИН ПАРТИЗАНИН...!
306
3
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
САМО ЗА НАПРЕДНАЛИ ГРАНАТОМЕТИ...!....БАЦЕ ЛЕЕКО ГО НАВЕЖДАТ У УДОБНА ПОЗА ДА ГО*БНАТ...!
305
9
 
8
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
подобни *** трябва да се унижожават.тези които плачат за престъпника нека само да си помислят за децата си ако бяха попаднали в лапите на този изверг.Полицията си е свършила чудесно работата. Един по-малко.