Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра

Той се самоуби, категоричен е премиерът
Обновена: 7 ное 2012 18:03 | 7 ное 2012 16:17,
517
Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Не се чувствам отговорен, заяви твърдо премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съда по правата на човека в Страсбург, който осъди страната ни за полицейска акция, ръководена от Борисов по времето, когато беше главен секретар.

Магистратите постановиха страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при спецакция през 2003 година.

Още по темата

Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.

Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, заяви Борисов днес.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде и в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

След продължилата часове наред обсада  полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
4
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Бат Бойко, свиквай! Свиквай с европейските шамари, европейските доклади срещу България евротолерантността срещу бандюги, извратеняци ,***, африканци и араби! Нали си създател на Граждани за Европейско Развитие на България - наслаждавай се на ЕВРОПЕЙСКОТО, аз плюя на него !
343
2
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Можем да очкваме да лъсне цялата комунистическа същност на управляващите.Когато ги потупват по рамото и пари дават са най-добрите,но ако им кажат неприятна истина,гледай какво става."Капиталисти""империалисти""врагове"...Чак такива определения няма да има,но речникът рязко ще се смени.След Марковска и този случай не трябва да се учудваме от нещо такова.
342
12
 
9
 
! Отговори
не син преди 11 години
Повръща ми се от ЕС , съда в Страсбург и от европейските им " ценности ", а също така и от тапанарите защитаващи осъден и тежко въоръжен бандит,стрелящ срещу полицаите !
341
4
 
9
 
! Отговори
нормален човек преди 11 години
Като всеки нормален човек съм научен да вярвам в пазителите на реда.Още повече главният им секретар.Но съм научен и на това,че каквото каже съдът е закон.Че съдът е този който уравновесява мераците на изпълнителната власт...за повече власт.Сега полицаят казва, аз съм велик и невинен като сълза...Съдът казва...Полицаят не е имал право да разпореди убийството на барикадиралият се престъпник...Полицаят е българин/каквото и да значи това/ Съдът е международен...символ на почтеност и законност. Е,..
340
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много престъпници и комунисти се жалят тук ...
339
24
 
12
 
! Отговори
Едгар Хувър преди 11 години
ДОБРЕ ЧЕ СЕ ПОЯВИ БОРИСОВ , ЗА ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ БОЛНИТЕ МОЗЪЦИ И ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И НАРКОТРАФИКАНТИТЕ , КОИТО СЕ ДОГОВАРЯХА ЛИЧНО С МВР - МИНИСТЪРА...
338
15
 
13
 
! Отговори
алекс2 преди 11 години
За всичко друго го плювайте колкото искате , но за това е ликвидирал некакъв въоръжен стрелящ срещу полицаите гангстер заслужава похвала...
337
5
 
20
 
! Отговори
ВЪРВИ В ЛУДНИЦАТА ББ преди 11 години
АКО Б.Б,ТАКА НАСТЪРВЕНО ВОЮВАШЕ С НАРКОПЛАСЬОРИТЕ РАЗБИРАМ,НО ДА ПРАТИШ СРЕЩУ ЕДИН ЧОВЕК,ДРЕБЕН СВОДНИК ПО ДУМИТЕ НА ДЕЙСТВАЩ ПОЛИЦАЙ,100 ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИ ПОЛИЦАИ МИ ИДВА В ПОВЕЧЕ.КЪЩАТА Е С ОТНЕСЕН ПОКРИВ,РАЗРУШЕНА,ВСЕ ЕДНО Е ВОЙНА.В ИЗЯВЛЕНИЕТО СИ ОТ 2003Г Б.Б.ПРИЗНАВА,ЧЕ СА ГО УБИЛИ-КОГАТО СТРЕЛЯЛИ С ГРАНАТОМЕТ,ЧАКЪРА ЗАГИНАЛ.СЕГА ПЪК СЕ САМОВЗРИВИЛ.И ЗАТОВА СА ОСЪДИЛИ РБ В СТРАСБУРГ!?!НЕЩО МНОГО НАМИРИСВА.НЕКАДЪРНОСТ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТВСЯКЪДЕ.НАГЛОСТ И КЛИНИЧЕН ПСИХИАТРИЧЕН СЛУЧАЙ Е БОРИСОВ.
336
1
 
17
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
"Самоубил" се с граната, а по него полицията е стреляла с гранатомет!?! То и "онзи" от Перник се самоуби - с вързани ръце и в присъствието на двама "опитни" полицай. Кое е било по устав бе бойко. Гранатометите не са на въоръжениев българската полиция, което означава, че е използвано незаконно оръжие срещу него... Обаче, ти така си свикнал от "онова", време - с пашата, маргините, "Ипон" и т.н.... Защо поне една медия не показа как се развива бизнеса на тази фирма, с която "нямаш нищо общо" - вече
335
1
 
20
 
! Отговори
pensioner преди 11 години
Разбира се че се е самоубил,както и милион и половина българи доброволно напускат България.И хлапаците в Малаийзия доброволно си нахлузиха примките на врата.Всички сме самоубиици и ***,щом избираме най-големите *** да ни управляват.Сега ще го направим за пореден път.Отврат!
334
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СМОТАН,*** НАГЪЛ ПОЖАРНИКАР.ТИ СИ БИЛ С ЦЯЛ ПОЛК ОТ МИЛИЦИОНЕРИ БЕПРОСТАК.ТОЙ Е БИЛ САМ.МАЙКАТА НА ТОЗИ МЪЖ ЩЕ ТЕ ПРЕСЛЕДВА И В ОТВЪДНОТО.
333
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе,трупът му бил овъглен,какво самоубийство???? Егати.....
332
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отиват да го вкарват в кауша... Не ще да ходи... Стрелял, барикадирал се, отпор дал... В демократичните държави веднага му "лепват" още 100 000 години затвор в допълнение на 6 месечната присъда, за която се опитват да го приберат... И го принуждават да се "сдаде". Газове всякакви - сълзотворни, задушливи и т.н. Спираш вода, "цапаш" му въздуха, за да го изкараш на "светло" и да го обезвредиш. Не знам какво учат в школата в Шпионово, но ми се струва малко. Или поне това в "пожарникарския"...
331
2
 
20
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...БЕЗПЛАТЕН САВЕТ:...ДРЪЖТЕ БАЦЕ ДАЛЕЧЕ ОТ АТОМНАТА БОМБА...!
330
2
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КВО Е ГЕРБ:.....ГРАНАТОМЕТ за....... ЕКЗЕКУЦИИ на .......БАЦЕ БАРИСОФФФФФФФФФФФФФФФФ....!
329
2
 
9
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ НАЛИ ОБИЧА ДА СЕ ЦАЛУВА С БАБИ И ДА ИМ ПОДАРЯВА ПО НЕШТО...Е ГОРЕ НА ТАЯ БАБА БАЦЕ Е НАПРАИЛ НАИ ГУУУУУЛЕМИООО ПУДАРОК...УБИЛ Е СИНО И...!
328
6
 
2
 
! Отговори
путевчета преди 11 години
Фискалният резерв към 30.09.2012 г. е в размер на 7,2 млрд. лева.Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на третото тримесечие на годината са в размер на 19 983,9 млн. лв. или 69,5% от разчетите към Закона за държавния бюджет за 2012 г. В сравнение със същия период на м. г. те отчитат номинален ръст от 8,9% (1 630,2 млн. лв.).
327
1
 
5
 
! Отговори
999 low pass преди 11 години
къде да запиша курс по македонски, да го *** ...?
326
7
 
28
 
! Отговори
съдията Дред преди 11 години
Доказано е - човека се е самоубил!! Първо се застрелял с 32 куршума в гърба, после си пуснал един контролен в главата, след което се самовзривил с граната и накрая се самозапалил! Какво още не ви е ясно?! А , щях да забравя - Боко е невинен, за всичко е виновен Станишев!
325
6
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БУЛГАРИЯ... БАНАНОВ КЛОН / БЕЗ БАНАНИ / НА ДЪРВОТО НА ЖИВОТА НОФФФЪ...ЪЪ...!...НИКОИ ПРЕЗ 1972 НЕ СИ Е И ПОМИСЛЯЛ ЧЕ САМО СЛЕД 40 ГОДИНИ БУЛГАРИЯ ШЕ Е 6 ! /ШЕЕССС /МЛН...ПОЛУЖИВИ ПОЛУИДЬОТИ ЗОМБИРАНИ ЧАЛГИРАНИ И ДОКАРАНИ ДО ЛУДОСЪ ОБЕЗВЕРЕНИ ОЗЛОБЕНИ *** ГОТОВИ ДА МРЪТ У СЕКА СЛЕДВАШТА СЕКУНДА...!