Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство

Премиерът отговаря на критиките на левицата
Обновена: 9 ное 2012 14:33 | 9 ное 2012 13:00,
405
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство
Борисов пак критикува опозицията. Снимка: БТА

Поредната порция критики към БСП изсипва премиерът Бойко Борисов към БСП на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от правителствената стенограма.

Този път той критикува изказванията на лидера на опозицията Сергей Станишев за фискалния резерв, невъзможността на предишните управляващи да усвояват евросредства. Премиерът не пропуска да вметне и любимите си теми – АЕЦ “Белене“, Цанков камък, БДЖ и заема към БНП Париба за влаковете и водното огледало на Кърджали.

Повод за излиянията на Борисов е внесеният Доклад относно информация за изпълнението на републиканския бюджет за деветмесечието на 2012 г. от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

“Завършихме деветмесечието с фискален резерв от 7 милиарда и 200 милиона. Бюджетното салдо е положително в размер на около 240 милиона. В последното тримесечие в последните две години обикновено месеците са по-тежки, защото има по-големи разплащания по европейските програми, част от парите, които се връщат в началото на следващата година“, обяснява Дянков на правителственото заседание.

В думите му колко добре се справя страната ни във финансовата си политика се присъединява и министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Премиерът Борисов от своя страна пък веднага се присеща за думите на Станишев за “опоскването на фискалния резезрв“. Според министър-председателя левицата години наред е правила точно това, в което обвинява правителството на ГЕРБ - “изяждали са парите“.

Според Борисов обяснението за думите и критиките на левицата е “простичко“.

“Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че от фискалния резерв, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си. А сега фискалният резерв е 7 милиарда и 200 милиона и съответно очаквам още близо милиард лева да бъдат разплатени от Брюксел“, обяснява Борисов.

Премиерът започва веднага и любимата си тема – лошото наследство на предишното управление. Той разказва, че една от гордостите на Станишев – парите във фискалния резерв, които е оставил, всъщност дори не могат да покрият дълговете.

“Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от „Париба”, 300 милиона и нагоре за мотриси, милиард за „Цанков камък” и разплащанията, които направихме там, плюс „Белене”, плюс кърджалийското „огледало”, плюс толкова много, което доплатихме, за да стане факт АМ „Люлин”, Дунав мост 2 и т. н.

И като се прибави, че на последното им заседание вдигнаха пенсиите, които са близо милиард. Да не препусна и хеликоптерите, там са 300 милиона и нагоре. И ще видите, че ако те са си платили, са щели да ни оставят фискален резерв сигурно под критичния минимум, без да са построили нищо, а само са похарчили парите“, развихря се Борисов в икономическите си сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
53
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Смешен, жалък, некадърен ***, подиграващ се с цяла една нация! Всички вие, които го защитавате, така ще се оцъклите на изборите, че свят ще ви се завие! Толкова мразено управление, даже и такова не е, защото си е чисто самоуправство, не помня в най-новата история на България!
12
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво лошо наследство ? Милионите във фискалния резерв ли ?4 години слушаме оправдания от Бойко Борисов. Винаги някой друг му е виновен, но най-често Станишев ! :) Ни в клин, ни в ръкав Бойко постоянно споменава Станишев. Питат го какво ще бъде времето утре, а той обвинява Станишев. Задават му въпрос за резултата на някое мачле, а той пак Станишев, та Станишев.Бойко Борисов има комплекс от Станишев ! Ако не е Станишев в краен случай виновна е кризата, но никога не е виновен Борисов.
11
3
 
37
 
! Отговори
31123 преди 11 години
До optimistщото не му пука като лъже и маже
10
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак се почна, трета година само оправдания с предишните, щеше да е смешно, ако не беше трагично!
9
5
 
43
 
! Отговори
анти герб преди 11 години
бойко, стига си хленчил и не се оправдавай като ощипана ученичка.поемете политическата отговорност за действията си, и обнови кабинета си ако ти е останал поне малко разум.Държавата е пред разруха, качествените хора са навън и никога няма да се върнат, децата им вече не се наричат българи, те са от смесени бракове!за 4 години си на път да направите това, което много народи не успяха за над 1200 години
8
2
 
31
 
! Отговори
човек от банкя преди 11 години
че одим да поритам и да бием некой. мое и едно тенисче да спретнем.
7
4
 
56
 
! Отговори
гост преди 11 години
Абе Бойко стига вече.на всяко питане за мнение, само магистрали, Цанков камък, АЕЦ белене, лошо наследство, много дългове.3 години говориш едно и също.Засрами се, нищо не разбираш от управление на държава , финанси и прочие.По добре си върви че и без това за нищо не ставате освен да ходите по телевизиите и да разправяте колко сте добре.
6
56
 
14
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Припомням, че в края на 4-тата година от управлението си Бойко Борисов е най-одобрявания министър председател в сравнение със същият период при Станишев, Саксгобурготски и Костов.
5
10
 
64
 
! Отговори
То бива, може, ама.. преди 11 години
Заседанията на Министерския съвет станаха като някакво ток-шоу на ББ :) Пишат му разни реплики за всички тиквеници и почва спектакъла. Унизително е и за публиката, и за актьорите !
4
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предишните ,...ДАВАХА ЛИ ---ОБЯСНЕНИЯ????????????
3
16
 
62
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Какви са тия "големи инфраструктурни проекти", бе, лъжец - все още не си достигнал предното правителство дори в строителството на любимите ти магистрали !!! Само крадеш, мръсен бандит, ама след по-малко от година ще те изправим пред съда, за да ти потърсим сметка.
2
8
 
52
 
! Отговори
? преди 11 години
Борисови разсъждения ........................ ?
1
76
 
27
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Мачкай! Втори мандат!