Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни

Ситуацията прилича на сътвореното от тройната коалиция за "Белене"
Обновена: 16 ное 2012 14:37 | 16 ное 2012 14:32,
97
Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни
Бившият икономически министър Трайчо Трайков. Снимка: архив, Булфото

След като България и Русия подписаха споразумението за българското участие в проекта за газопровода "Южен поток" и за доставката на руски газ, потърсихме бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който коментира плюсовете и минусите на новия договор. Ето какво сподели той пред Investor.bg:

"По принцип не е добра практика да се подписва окончателно инвестиционно решение по проект, когато основни параметри все още са неизвестни. Според дадената от правителството информация най-важните неща по „Южен поток“ предстои да се договарят - транзитните такси, дивидентната политика, лихвите по кредитите, няма дори приключена процедура по ОВОС. 

В този смисъл ситуацията много прилича на сътвореното от тройната коалиция през 2006 година с АЕЦ "Белене". Подписали сме окончателно инвестиционно решение, ангажирали сме се с половината от 3,3 милиарда евро инвестиции (сумата не е окончателна), като цялото бързане е, за да се спази графика на „Газпром“, който така се надява да избегне правилата на либерализирания европейски енергиен пазар. Не е известно какво мисли Европейската комисия по въпроса.

Не е известно и какви са гаранциите, че проектът ще бъде изплатен в рамките на 15 години, както е фиксирано в междуправителственото споразумение. Тъй като беше казано, че по проекта няма да има държавни или корпоративни гаранции, а ще бъде на принципа на проектното финансиране, се очаква, че транзитните такси ще стигнат за изплащането на кредитите за изграждане на газопровода. Но ако те не стигнат, кредиторът би следвало да придобие тръбите.

Няма яснота и как ще се компенсира „Булгартрансгаз“ за загубата на 90 км отсечка от съществуващата мрежа, която носи около 40 млн. лв. от транзитни такси годишно, но ще стане излишна след построяването на Южен поток.

Хубаво е, че отпадането на посредниците при доставките на синьо гориво вече е факт в новите договори. Протокол в този смисъл за новите договори подписахме още през 2010 година с министъра на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Хубаво е и че се цитира намаление на цената на газа от 20 на сто, остава да се види на каква база е изчислено то - дали например включва намалението, което се получава по формулата на стария договор, без да зависи от благоволението на „Газпром“. При всички положения по-ниската цена ще е глътка въздух за индустрията и потребителите. Договорът е десетгодишен, което е повече от оптималната за нас продължителност от 5-6 години. След шестата има възможност за предоговаряне на цени и количества, което е често срещана клауза при дългосрочните договори."

Още новини за цената на газа и за Южен поток четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страх ги е на позитано да няма втори мандат обаче.......Щом и цената на газа намаляват и пак негудуват.....и пак плюят вместо поне мъжката да признаят,направихте едно нещо както трябва..........шубе ги еИзлез като мъж, признай поражението че са в всяка сфера на обществено политическия живот БСП се е осрало....
63
6
 
5
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До До IQ 63Какъв полет на мисълта. Какви високо художествени изразни средства! Колко неподправен интелект и нескрита проникновеност лъха от писанието Ви! Възхитен съм!
62
8
 
10
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
По времето на милиционеро-социализЪма, Държавна Сигурност се справяше с дисидентите, като ги пъхаше в психиатрични клиники и ги обявяваше за луди. Така, ако някоя право защитна организация се застъпеше за съответния дисидент,те го обявяваха за луд. Луд, който в пристъп на лудост, ако много питат за него, се САМОУБИВАШЕ! Та тук има 2-3 *** ЕКЗЕМПЛЯРА,които използват познатата схема, щом някой е неудобен и не могат да опонират, значи е луд! Извода е-ДОБРЕ,ЧЕ ТАЯ *** ВЕЧЕ НЕ Е НА ВЛАСТ!!!
61
7
 
15
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Няма как се определи колко е *** Тиквата.Няма такава методика.Той е нанадминат.Залагам 2л. гроздова ракия.
60
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този договор смърди здравоооо ..... ама много здравоВъпроса е какво и колко ще загуби България....Иска ми се ... да съм живял във времето когато дедите ни са я купували тази земя със меч и кръв... сега българските владетели се превърнали в *** ... звъни ти руснака а ти му козируваш.Най голямата грешка е махането на Александар Батенберг. От там на сетне само мръсни гадове ни управляват.
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руската и българската мафии-'' ВЕЧНА ДРУЖБА''
58
3
 
6
 
! Отговори
До IQ 63 преди 11 години
За човек които мисли със *** си, това IQ e непостижимо!Вие сте гении за човек мислещ със г-за си.Ама и заключенията са Ви определено тъпанарски.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъпи ми Тиквокрепачи, ако знаете, колко сте жалки и умнички, почти колкото Боце и Цеце взети заедно. Я стига сте писали глупости, такива каши и при Тато не е имало! И стига с тези червени, виновни за всичко, защото на Вождовете ви и на кръгчето доносници и ДС-ри около тях още им розовеят дупенцата, а Тиквите са им видимо червени! И внимателно с минусите...
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пък той...рядко срещан ***! Абе как пък всички министри на финансите и енергетиката са ***, бе. Ти на тоя само заради погледа трябва да му праснеш два шамара...ми Никиту Василев, ми Р.Овч., ми СерГЕЯ и той като лабораторен плъх гледа. Само като ги видя и знам, че са със заешки сърчица. Дянков и той е същия...приличат на мъже в жартиери...Тоя се появява да поплюе малко...иначе го разбрахте какъв бездарник е.
55
7
 
7
 
! Отговори
IQ146-От 12.11.2012 преди 11 години
Мисля, че чак СЕГА Бойко Борисов разбра каква ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ прояви по отношение на диверсификацията в началото на мандата си. Ако тогава бе по-далновиден и сега имахме диверсифициран доставчик, хич нямаше да са трудни преговорите! И щяхме да постигнем цена ПОД 400$/1000 куб. Ето поради тая ограниченост на Борисов съм изобретил крилатата фраза-Егати държавата, щом в Бойко Борисов ни е надеждата... Но когато ВДЕНЕ( а вече е видно, че Борисов вдена на тема ГАЗ), Борисов е НЕНАДМИНАТ. Обзалагам се, че ще постигне около 20% отстъпка, приемам и облози...
54
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хейтъри пишете, пишете, коментирайте! Най добрите приятели на руснаците от БСП не могат да си мечтаят за такава цена на газа и такива условия за проект! Поздрави червени ***!
53
9
 
12
 
! Отговори
Тези отстъпки преди 11 години
Тези отстъпки, които направи Русия са защото им трябва Южен Поток.Наште си изиграха добре картите, за пръв път българско правителство в отношенията си с Русия поставя България на първо място.А, безродните ***, ще намерят какво да плюят винаги.Това е, ББ какъвто и да е ***, мутра и така нататък е единственият премиер които се опитва да направи нещо за страната.
52
6
 
9
 
! Отговори
Абе, на този преди 11 години
Нещо много му се изостри физиономията.Хора, очевидно че не му е чиста работата -- ***.Всеки ***, рано или късно плаща за мръсотийте. Господин Трайков, Вие сте един от тях!
51
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАхахаСтанишев му спират газа,Боко подписва договор за най евтин газ в историята на прехода в БългарияНа Станишев му спират ,фондовете Боко усвоя в пъти повече евро пари от колкото Станишев......Има една приказка когато фактите говорят,и боговете мълчат........Плюите комунойди,плюите.....Това ви остава......кво друго може да напраите...И на др.избори пак ше сте там от където сте излязли....
50
9
 
12
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Питаш откъде ще намерим тези 1,6 млрд. евло??ОТГОВОРА Е ПРОСТИЧЪК.Необходимо бе земята ни да се превърне в АПОРНТА ВНОСКА.Сега Борисов я хариза на руските хазари.Хариза им и транзитните такси за преминаване на газа.нали се се сещаш, че само сиренето в капана за мишко е без пари.КОЛКО МУ ПЛАТИХА РУСКИТЕ ХАЗАРИ ЗА ТОВА ХАРИЗВАНЕ Е ВЪПРОС НА КОЙТО НЯМАМ ОТГОВОР.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя на снимката едва ли не е е запознат,с това колко работни места ше се отворят..или с това че за целия преход никога не сме получвали по изгодни цени на газа.....и за това ,че за Южен поток нищо не плащаме и че за първите 15 год,няма да вземаме концесионна такса за да можем да платим 3.3 млрд долара на руснаците без да товарим бюджета....Да не би да му е зле на Иван или Петкан като плаща по евтино парно???
48
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
аха..неизвестни значи казваш..и за това господин чо когато беше ти....подписа само с фирмите в които имаш участие с дялов капитал и не знам си още какви далавери..***
47
2
 
7
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До 49Ти отиди в Меричлери и обяви че Трайков няма акции в Каолин пък да видим дали ще може да се прибереш.
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най ми е кеф да гледам комунойдите как се гърчат.....Кучетата лаят кервана си върви.......Нека хората да решат колко зле е постъпил кабинета догодина като плащат по малко парно,оставете го това на нас другари....Нека бизнес в индустриалните предприятия да решат,колко по малко сметки ще плашат....Говорете си,само по голям обществен отзвук правите....И догодина обикновенния човек ше се сети колко парно е плащал по Станишево време и колко плаща по Боково време.....Така ли е? Така е!!!!
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подписали сме окончателно инвестиционно решение, ангажирали сме се с половината от 3,3 милиарда евро инвестиции (сумата не е окончателна)Това е ЛУДОСТ!!!!!!!От къде ще намерим тези пари ?!?!? Откъде??! Държавата издиша хората бягат от тук като през '97 ...