Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни

Ситуацията прилича на сътвореното от тройната коалиция за "Белене"
Обновена: 16 ное 2012 14:37 | 16 ное 2012 14:32,
97
Трайков: Основните параметри по "Южен поток" са неизвестни
Бившият икономически министър Трайчо Трайков. Снимка: архив, Булфото

След като България и Русия подписаха споразумението за българското участие в проекта за газопровода "Южен поток" и за доставката на руски газ, потърсихме бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който коментира плюсовете и минусите на новия договор. Ето какво сподели той пред Investor.bg:

"По принцип не е добра практика да се подписва окончателно инвестиционно решение по проект, когато основни параметри все още са неизвестни. Според дадената от правителството информация най-важните неща по „Южен поток“ предстои да се договарят - транзитните такси, дивидентната политика, лихвите по кредитите, няма дори приключена процедура по ОВОС. 

В този смисъл ситуацията много прилича на сътвореното от тройната коалиция през 2006 година с АЕЦ "Белене". Подписали сме окончателно инвестиционно решение, ангажирали сме се с половината от 3,3 милиарда евро инвестиции (сумата не е окончателна), като цялото бързане е, за да се спази графика на „Газпром“, който така се надява да избегне правилата на либерализирания европейски енергиен пазар. Не е известно какво мисли Европейската комисия по въпроса.

Не е известно и какви са гаранциите, че проектът ще бъде изплатен в рамките на 15 години, както е фиксирано в междуправителственото споразумение. Тъй като беше казано, че по проекта няма да има държавни или корпоративни гаранции, а ще бъде на принципа на проектното финансиране, се очаква, че транзитните такси ще стигнат за изплащането на кредитите за изграждане на газопровода. Но ако те не стигнат, кредиторът би следвало да придобие тръбите.

Няма яснота и как ще се компенсира „Булгартрансгаз“ за загубата на 90 км отсечка от съществуващата мрежа, която носи около 40 млн. лв. от транзитни такси годишно, но ще стане излишна след построяването на Южен поток.

Хубаво е, че отпадането на посредниците при доставките на синьо гориво вече е факт в новите договори. Протокол в този смисъл за новите договори подписахме още през 2010 година с министъра на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Хубаво е и че се цитира намаление на цената на газа от 20 на сто, остава да се види на каква база е изчислено то - дали например включва намалението, което се получава по формулата на стария договор, без да зависи от благоволението на „Газпром“. При всички положения по-ниската цена ще е глътка въздух за индустрията и потребителите. Договорът е десетгодишен, което е повече от оптималната за нас продължителност от 5-6 години. След шестата има възможност за предоговаряне на цени и количества, което е често срещана клауза при дългосрочните договори."

Още новини за цената на газа и за Южен поток четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
8
 
11
 
! Отговори
666 преди 11 години
КАКВО НЕ ТИ Е ЯСНО БЕ ТРАЙЧЕ?Нещата са простички. Вожда на нацията ПОДАРИ българската земя през която руснаците ще изграждат тръбата.ЗЕМЯТА ни не се превърна в апортната вноска с която можехме да ПОКРИЕМ тези 1,6 млрд. евро участие в проекта.Като бонус за руските хазари Борисов им ПОДАРИ и таксите за транзитиране на газ.Спомнете си как Жан Виденов отстояваше националните интереси пред хазарина Рем Вяхирев.Това му струва поста министър председател.МУТРАТА ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА ХАЗАРИТЕ.
43
2
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Ставате смешни с тези "акции" на Каолин! Човекът има акции в някакъв фонд, дето имал акции И в Каолин! Вие го изкарвате все едно държи контролния пакет на Каолин! Стига вече!
42
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Съгласна съм 100 % с 45
41
1
 
7
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До ВасилевМоже да попиташ жителите на Меричлери колко е защитил техните интереси.На всеки трети човек има един болен от мината на Каолин в която акционер е Трайков.Така че твоите адмирации към Трайчо са несъстоятелни.
40
7
 
17
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 11 години
Герб усещат че няма да имат 2-ри мандат и ще направят страшни неща до края на тозИ.ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ ОТ ВЛАСТ,СЛЕПИ ЛИ СТЕ?
39
0
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До Мики Маус64
38
0
 
6
 
! Отговори
Бацо -старото преди 11 години
Ало-о0 д-р Беров,направил си грешка с IQ-146.Обади се на тел. 112 да си го приберат.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам че хвалите отпадъка Трайчо тоя беше добър колкото да прокарва чужди интереси Шевронски и колкото първия, втори, третия и четвъртия здравен министър + КалИнка седна дума национален предател.
36
0
 
2
 
! Отговори
Мики Маус преди 11 години
IQ -146. Искам да те попитам на колко си години?
35
13
 
3
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
КОМУНОИДИТЕ ДИВЕЯТ, че има герберасти, привърженици на тъпанаря Боко, които ги превъзхождат ментално, морално и интелектуално(сещате се поне един, когото имам предвид, нали...?). Които рушат идеологемата, че поддържниците на Борисов са простаци, с които те, интелигентните, ще се разправят лесно... Ще видим колко лесно ще ви е, *** ПРОСТИ...
34
0
 
6
 
! Отговори
Д-р Беров/от 4-ти км преди 11 години
Дал съм отпуска на IQ-146 .Моля не му се връзвайте.Прави се на д-р Хаус.
33
11
 
6
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Официално препоръчвам на Борисов, да се погрижи, чрез ДКЕВР, цената на парното от 01.01.2013 г. да се намали МИНИМУМ с 15%. За да усетят хората по джоба си, по хладилника... Нали така, КОМУНОИДИ, нали само хладилника гледате. Бъдещето на децата ви не ви интересува, вие асфалт не ядете и искате пълен хладилник, за да преяждате до посиране... Та там, където има парно, 99% ЗА БОРИСОВ. На изборите...
32
4
 
8
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До никога повече ГЕРБНе те познавам, но не си прав.Това е най -некадърния министър от мин. на икономиката и прочие след 1989г.Направо си е за затвора.Има още 9 м.1. Не си прав за Жан Виденов.Той изплати 2.865 милиарда $ след Луканов.Плати ги целокупния БГ народ.Питай Иван Костав защо не са в затвора.2.Днес се изнесе инфо че по негово време цената на 1000м3 е била 3 $.Това го каза Сашо Дончев./Овергаз/. 3 $ срещу 1000м3.Тиквата подписва нещо в бъдещето срещу -426 $ за 1000м3.3- 426
31
7
 
5
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Чак дитирамби и ентусиазъм не трябва да има. Поне не към ценовите параметри на сделката... 20-25% в общи линии е МИНИМАЛНОТО, което можеше да се постигне при наличието на Южен Паток, ако преговарящите бяха технични и вещи в преговорите. Но какво да направим, когато техничните и вещи експерти във властта 2005 г. намалиха МНОГО ВЕЩО цената от 170$/1000 куб.м. до...близо 600$!!! Така че това, което постигна тоя екип е ЗАДОВОЛИТЕЛНО! СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧИМ КЪМ БЪРЗА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ и до 3-4 години да имаме достъп до терминал на Бяло Море. За втечнен газ. И тогава ще дойде КРАЯТ НА ДИКТАТА НА ГАЗПРОМ! И да не пропусна-лично БЛАГОДАРИМ на г-н Путин, че се държа цивилизовано и не извади газовата бухалка! Могло да се водят и цивилизовани преговори, а не само от позиция на силата! А също и от позиция на ОБЩИЯ, СЪВМЕСТЕН ИНТЕРЕС. Така че вчера беше един хубав ден за българо-руските икономически отношения. И за първи път от 1999 г. имаме що годе равноправни и взаимноизгодни отношения. И чия е отново заслугата? Вездесъщия Бойко Борисов. А ако цената на парното за ПЪРВИ ПЪТ от 1989 г. се НАМАЛИ и то с очакваните 15%, комай Конституционното мнозинство на Борисов следващите избори не му мърда!!
30
0
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Откога АЕЦ и климатика ми работи със газ ве *** може ли да направиш разлика между парно и промишлена газ и газ за бита.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма страшоно цената на газта трябва да стане 1000 долара за кубик ато се приспадне руската инфлация и пак ще получаваме 20 % отстъпка а ще строим тръба къде беше проблема руснаците да си построят тръбатаа държавата да печели от такси.
28
3
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
МуахахахаАе .....когато се пече хляб примерно се ползва ток, а цената на тока зависи пряко от цената на газа....И като отидеш в магазина,няма да вдигат цената на хляба,поради простата причина ,че ше получваме по евтина газ.......Това важи за всички браншове,които ползват ток,и за всички ,които ползват газ през зимата за отопление или за готвено или за каквото се сетиш
27
0
 
4
 
! Отговори
ХАХА преди 11 години
ЩО МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да си кажем направо.....че можеше руснаците да ни накарат да подпишем и с сила......нали ??Кво щеше да стане ако пак някой "посредник" без да иска спреше кранчето........и догодина бяхме почнали да купуваме газта не за 600$ куб.м а за 700 примерно ??И се сещаш ,че Боко на др.избори нямаше да го има нали.........Това от всичкото беше най доброто което можехме да направим
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито ползвам газ нито искам да ползвам, такива като мен са много отдe накъде сега ще трябва да плащам 3.3 млрд евро за да строя на руснаците тръба и как ще получа 20% отстъпка на нещо дето не го ползвам туй ми кажете.