Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не пишат за Дянков!!!
18
8
 
37
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
По-добре Станишев отколкото ТИКВУНЯ
17
2
 
31
 
! Отговори
Валентин преди 11 години
Ние тиквеника ще го разкараме, но вместо да избираме поредния *** е време да се вземем в ръце и да си свършим работата и ние. Иначе ще е от трън на глок.
16
3
 
30
 
! Отговори
Rado преди 11 години
Затова, че обраха мизерните ми спестявания от банката, от мен гербавите *** губят точно 14 гласа. От всеки вложител по един глас да загубят, мисля че нямат шанс да прескочат бариерата , камо ли да управляват.
15
12
 
60
 
! Отговори
Анкетата преди 11 години
С основание ли пада рейтинга на ГЕРБ и лидера й?Да +Не -
14
1
 
29
 
! Отговори
От форумите преди 11 години
В. "Файненшъл таймс": Босия сигурно си е спомнил времето на Живков;Не Борисов е много по-зъл избива хора с гранатомети!
13
1
 
6
 
! Отговори
NERON преди 11 години
KATO 4ETA IZKAZVANIATA NA GERBERITE IZLIZA 4E BULAGRIA E EDNA YREDENA DURJAVA KADETO NEMA PRESTUPNOST NEMA KORYPCIA ,XORATA SA DOVOLNI I NE IM LIPSVA NI6TO :))) DA AMA NE -VUN OT YPRAVLENIETO DOLNITE IZMAMNICI OT GERB I DA IDVAT NEKOI PO KADURNI S OPIT . KUV PREZIDENT MOJE DA E PLEVELA KATO JENA MY NE GO BRUSNE ZA SLIVA TA NARODA LI ...BOKO YJ NE E S CETELINA BORISLAVO NO SAMO DOKATO E PREMIIER I DA STANAT NE MILIONERI A MILIARDERI .SLED KRAJA NA GERB 6TE GI VIDITE PAK YHILENI ZAEDNO -NOENT
12
1
 
39
 
! Отговори
малкия Мунчо преди 11 години
Тиквуня, тиквуня е много лоша мутра !
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЦИОМ: Управляващите водят...България към катастрофа!
10
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб отдавна са история. Сами се отказаха от втори мандат-без индексации на заплати и пенсии, особено като обраха и спестяванията на хората. Мазохист трябва да съм за да дам гласа си за Герб
9
3
 
29
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Боже, Боже. Единия некадърник, водел на другия некадърник с еди колко си процента. Според мен Енергото, Топлофикация, Големите вериги ни водят с километри, а ние загубените ще гласуваме за този и онзи.
8
2
 
62
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
Скоро ще го разкараме ТИКВЕНИКА Малко остана
7
4
 
52
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
ПОЛУЧИХ ПРОСВЕТЛЕНИЕ !!!!!!!!ТИКВАТА Е ЛИЦЕМЕРЕН ПРЕБОЯДИСАН КОМУНИСТ, ОЯЛ СЕ ДЕБЕЛОКОЖ МАФИОТ И АМФЕТАМИНОПРОИЗВОДИТЕЛ !!!!
6
5
 
60
 
! Отговори
varg преди 11 години
Тези които ще гласуват за герб подкрепят геноцида упражняван над сънародниците си!!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3,6 %Важно е качеството,а не толкова количеството.
4
51
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давай Бойко, бой по комунезите!
3
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахаххаахах МУТРО С ТЕБЕ ЩЕ ПАДНЕ И ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ, ДА ВИ ГО НАХАКАМ НА ВСИЧКИ СКАПАНИ ГЕРБЕРЧЕТА!
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, всеки ден пишете, че еди кой си води НА еди кой си. Айде научете си родния език, неграмотници пишман журналисти.
1
5
 
51
 
! Отговори
A преди 11 години
Довиждане и всичко, всичко хубаво!