20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!

Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушене на закрито
Обновена: 18 дек 2012 17:19 | 18 дек 2012 10:18,
278
20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!
Снимка: архив, БТА.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушенето на закрити обществени места.  

Той уточни обаче,че е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

„В икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, заяви Добрев пред Нова телевизия.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са „трагични” в сравнение с миналата.

„Аз съм склонен да подкрепя туристическия бранш и малкия и средния бизнес, които чувстват затруднения, въпреки че и на мен самия повече ми харесват заведенията , в които не се пуши“, заяви министърът, без да даде повече подробности.

Парламентарната икономическа комисия на извънредно заседание обсъжда на второ четене Закона за туризма.

На заседание в четвъртък беше внесено предложение за нов текст, с който частично се отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Гласуването на текста беше отложено за днес, за да могат да се вземат становищата на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Със скандирания „не на отмяната на забраната за тютюнопушене“ около 20 души протестират до сградата на НС.

Те са вдигнали различни плакати против връщането на стария режим на пушене на закрити обществени места и призовават икономическата комисия да не взема решение, което да я отмени.

Част от протестиращите са се организирали сами, защото не искат в заведенията отново да се пуши. Други са от гражданска инициатива „България без дим“ и „Коалиция за живот без тютюнев дим“, които са призовали максимално широк кръг граждани да се включат в днешни протест.

Според тях обаче хората са се успокоили, че забраната няма да бъде отменена, освен това днес е работен ден и затова смятат, че малобройното присъствие е оправдано.

Докато протестиращите изреждаха от мегафон своите искания, при тях дойде Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Той се опита да защити другата гледна точка, като заяви, че няма страна от ЕС, в която забраната да е толкова тотална и да няма никакви зали за пушачи.

Рагин обаче беше заглушаван от мегафона на протестиращите. Хората носят плакати с надписи: Искаме да сме заедно, а не в отделни зали“, „Икономическа комисия, здравето е по-ценно от икономиката. Вземете мъдро решение“, „Обичаме пушачите, но без дима“.

Междувременно застъпниците на пушенето организираха контрапротест. Те бяха около 100 души. Протестиращите, които искат отмяна на тоталната забрана за пушене, бяха предимно собственици на заведения, организирани от браншови организации.

Още на заседанието в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова заяви, че не подкрепя предложението за промяна на режима за пушене на закрито .

Междувременно премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако депутатите отменят пълната забрана за тютюнопушене. В рамките на една седмица министър-председателят промени позицията си. Първо се обяви за по-либерален режим за пушене на закрито, след което категорично заяви, че е за запазване на пълната забрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 увяхнали гербера:) Че той Станишев събра повече от тези мърльовци!
138
3
 
1
 
! Отговори
do 180 преди 11 години
Йес бе . Ядосах яко *** и наркоманите пафкащи . Ай със здраве свърших си работата в сайта лек ден :D
137
3
 
9
 
! Отговори
Стефанова.. преди 11 години
Стефанова, основната причина да се върне старото положение не са рестонрантьорите а ПРАВОТО НА СВОБОДА И ИЗБОР! Толкова ли е трудно да го разбереш?!?!?! Не може всички заведения да са за ВАС а за НАС- нито едно! ПРОУМЯВАШ ЛИ, ЧЕ СИ АДСКИ НАХАЛНА ДА ИСКАШ ПОДОБНО НЕЩО?! Ама ..Виж сега- командвай в дома си- деца, мъж /ако е склонен да е послушен/ но не и ЦЯЛА бЪЛГАРИЯ...ок?!
136
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цели 20 души на протест!И още няколко непушачи, пишещи по форумите непрекъснато.На всички останали ни е ясно, че този закон трябва да отпадне.Непушач съм, но гледам реално на нещата. Сега не е времето да се мачкат правата на хората, пък били те и пушачи. Да не говорим за бизнеса и все повечето хора оставащи без работа, защото заведенията са празни.
135
7
 
5
 
! Отговори
до 181 преди 11 години
И все пак 5 лв за цигари отговорен човек не би похарчил :D
134
0
 
4
 
! Отговори
180 преди 11 години
какво е глупост всеки сам определя за себе си! Ние не си купуваме вибратори като теб например, който задоволява потребностите ти, но за нас е глупост :))))
133
5
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
Това вече е прекалено. Аз съм непушач, но ВЕЧЕ искам да си връщат ши*ания закон и да си кадят в заведенията. И тогава сигурен съм, ще видят "ресторантьорите" какво означава спад... Аз, както и повечето хора около мен са непушачи и сме категорични, че няма да стъпим в заведение, в което се пуши. Ще пълним Старбъкс и Коста, и нашите умни "ресторантьори" да си дишат лай*ата, които сега творят!!!
132
5
 
4
 
! Отговори
до 179 преди 11 години
Яд ви червени кратуни че се цивилизова държавата .. ама нема вече селяния .нямааа :)
131
8
 
5
 
! Отговори
do 178 преди 11 години
Човек дето не му стигат парите не харчи за глупости ... Значи аз съм за вдигане на акциза. Искам по 5 Евро кутията да стане
130
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 гербера се събрали да защитят Боко тиквата:)))) Само това ли му е ресурса!
129
0
 
5
 
! Отговори
171 преди 11 години
Кой как си харчи парите не е твоя работа! 5 или 50 000 всеки има право да ги харчи съобразно своите разбирания и потребности!
128
0
 
0
 
! Отговори
до 172 преди 11 години
Пак ли ти дето беше с големите букви ? само той толкова дразнещо и лицемерно пише ?
127
4
 
1
 
! Отговори
Boiko преди 11 години
Току що с 1глас в повече за съжаление бе потвърдена забраната.
126
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно .. по мои наблюдения селските егоисти дето искат да махат забраната са малцинство
125
0
 
3
 
! Отговори
170 преди 11 години
Клошар като теб никога не е виждал кръчма! Следващият гербер моля!
124
1
 
11
 
! Отговори
)) преди 11 години
ами на непиячите не им ли мирише на ракия, а на вегитарианците на скара, грозноватите девойки не се ли притесняват от намазаните шафрантии на бара , а студентите не завиждат ли на мутрягите дето щипят тия шафрантии, трезвените не са ли отвратени от видимо пияния, а пияният не е ли недоволен че онова маце отсреща не ще да му пусне?- тва е кръчма бе не е пионерски лагер....
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе драги чички и лелки . Нали все ревете че са ниски заплатите . А сега ревете че ви забраняват да пушите и ви карат да спестявате по 5 лв на ден .... 5 лв на ден малко ли са ? Мисля че са си доста много
122
7
 
1
 
! Отговори
не пуша преди 11 години
Не ходя по кръчми от десет години и не ми пука, кой се трови и кой не. Но мои приятели, пушачи, които сега реват за нарушени права се ХВАЛЯТ, как никъде не се спазвала ЗАБРАНАТА. Ами как да отида на кръчма??? И по тази логика, ПУШАЧИТЕ са причина за ФАЛИТИТЕ .
121
4
 
6
 
! Отговори
162 преди 11 години
Неспазването на закон е проблем на контролиращите, а не на закона *** нещастен! като не ти харесва си вдигаш пръдливия *** на непушач и се изнасяш в къщи, където никой няма да те безпокой и пуши!
120
2
 
9
 
! Отговори
до 157 преди 11 години
Уважема другарко Стефанова, ако за Вас заведението е само място където да си натъпчете търбуха с "точен грамаж" ок. Ама има и хора които искат да се веселят. Вие едва ли сте от тях:)).