20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!

Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушене на закрито
Обновена: 18 дек 2012 17:19 | 18 дек 2012 10:18,
278
20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!
Снимка: архив, БТА.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушенето на закрити обществени места.  

Той уточни обаче,че е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

„В икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, заяви Добрев пред Нова телевизия.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са „трагични” в сравнение с миналата.

„Аз съм склонен да подкрепя туристическия бранш и малкия и средния бизнес, които чувстват затруднения, въпреки че и на мен самия повече ми харесват заведенията , в които не се пуши“, заяви министърът, без да даде повече подробности.

Парламентарната икономическа комисия на извънредно заседание обсъжда на второ четене Закона за туризма.

На заседание в четвъртък беше внесено предложение за нов текст, с който частично се отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Гласуването на текста беше отложено за днес, за да могат да се вземат становищата на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Със скандирания „не на отмяната на забраната за тютюнопушене“ около 20 души протестират до сградата на НС.

Те са вдигнали различни плакати против връщането на стария режим на пушене на закрити обществени места и призовават икономическата комисия да не взема решение, което да я отмени.

Част от протестиращите са се организирали сами, защото не искат в заведенията отново да се пуши. Други са от гражданска инициатива „България без дим“ и „Коалиция за живот без тютюнев дим“, които са призовали максимално широк кръг граждани да се включат в днешни протест.

Според тях обаче хората са се успокоили, че забраната няма да бъде отменена, освен това днес е работен ден и затова смятат, че малобройното присъствие е оправдано.

Докато протестиращите изреждаха от мегафон своите искания, при тях дойде Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Той се опита да защити другата гледна точка, като заяви, че няма страна от ЕС, в която забраната да е толкова тотална и да няма никакви зали за пушачи.

Рагин обаче беше заглушаван от мегафона на протестиращите. Хората носят плакати с надписи: Искаме да сме заедно, а не в отделни зали“, „Икономическа комисия, здравето е по-ценно от икономиката. Вземете мъдро решение“, „Обичаме пушачите, но без дима“.

Междувременно застъпниците на пушенето организираха контрапротест. Те бяха около 100 души. Протестиращите, които искат отмяна на тоталната забрана за пушене, бяха предимно собственици на заведения, организирани от браншови организации.

Още на заседанието в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова заяви, че не подкрепя предложението за промяна на режима за пушене на закрито .

Междувременно премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако депутатите отменят пълната забрана за тютюнопушене. В рамките на една седмица министър-председателят промени позицията си. Първо се обяви за по-либерален режим за пушене на закрито, след което категорично заяви, че е за запазване на пълната забрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
5
 
7
 
! Отговори
Засегнат преди 11 години
Не лъжете бе.В четвъртък ще минава в пленарна зала.Хайде пушачите,ресторантьрите,сервитьорите,готвачите,пом.готвачите и всички против забраната в четвъртък 20.12 2012г.пред парламента.Да видят,че сме повече от 20.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Abe na vas vsichko drugo li vi e ok?
157
1
 
4
 
! Отговори
мде преди 11 години
сладваща стъпка - нема да пиете, нема да плюскате -одете се бесете...-то тва цялто нещо е в пълен синхрон с дългоочакваното събитие в петък - за тва боли мъ ....
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ся ко??? Десетина лелки решават, че няма да се пуши в заведенията. Утре може да решат, че и няма да се пие-зер алкохола вреден. После иде ред на секса, че е неморален......:))
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най смешното е че самите магистрати изобщо не спазват този закон , който не вярва да влезе в някой кабинет на прокурор или съдия , пепелниците са си пълни както винаги , а да не говриме в кабинет на директори на банка например , коя скрофа от проверяващите ще бъде допусната до такъв кабинет, тоест пак простосмъртните го отнасят , всяка забрана я отнасят МИШЛЕТАТА А НЕ КОТАТРАЦИТЕ.
154
7
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
г-н Добрев, резултатите в бранша са трагични, защото качеството на услугите са трагични, а не забраната за тютюнопушене в закрити пространства.
153
0
 
5
 
! Отговори
do nepushachite преди 11 години
Да сте живи и здрави 100 и повече години, а нас ни оставете да си живеем живота.Има къде къде по застращаващи живота ви неща. Хайде тичайте да пълните кафенетата и кръчмите, че съвсем оголяха от *** икономически решения.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
199 а кога разрешавате марихуаната в Канада , защото вече се започна с разрешителните , какво смяташ че в природата има празни пространства и като янма цигари човек няма да ги замести с друго , извинявай що за бар меже да бъде без цигарен дим , това да не бозаджийница.
151
1
 
2
 
! Отговори
до 192 преди 11 години
Като гледаш реално на нещата би ли ми казал има ли дилемата? - Повече пари от пушачи- за сметка на здравето на всички. И ако мислиш, че е нормално да поставяме на една плоскост здравето и парите...дано да не заболееш от ...........
150
0
 
6
 
! Отговори
do 195 преди 11 години
Гласуването в комисията нищо не значи. Всичко се решава в пленарна зала. Отделен е въпроса, че на родните политици изобщо не им пука за този закон. В момента само си правят сметките какви политически дивиденти ще изкарат ако гласуват "за" или "против".
149
4
 
8
 
! Отговори
Пабло преди 11 години
Непушач съм,но мисля,че тоталната забрана не е правилна.Нека има помещения за пушачи и за непушачи и без това повечето заведения хвърлиха доста пари за да го направят и сега се оказва,че е нямало смисъл от тези помещения.Все повече си мисля,че тези отгоре не знаят какво правят и какво искат,днес едно,утре друго.И хора,няма смисъл да се делите и да се карате кой крив кой прав,всеки има право на свобода,нека бъдем толерантни един с друг и да си помагаме,а не да се ядем като лешояди.
148
4
 
7
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
Ами щом казваш нека да съм "клошар". Както казах от десет години не ходя по кръчми, защото в Канада нямаме, такива. Виж не съм против да си смърдиш на тютюн, но аз лично съм наемал ресторанти и клубове за частни събития и съм давал повече пари за почистване и премахване на миризмата отколкото за наема.И то в скъпи курорти.Последния път се оказа че барът в съседство одимява залата ми. Ами отдавна вече не ползвам такива места, просто си разширих вилата в БГ и ползвам кетъринг.
147
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кво прайм с непушачите - алкохолици???Айде почвайте да ревете - не на алкохола в кръчмите .Аман вече от герберастия.
146
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакво отстъпление!Забраната остава!!!
145
4
 
10
 
! Отговори
ЗМ преди 11 години
До АнонименКое заведение е празно?Или ти си Благой Рагин всъщност? Или никога не си излизал от вас?Заведенията се пукат по шевовете. Ззвъня по 1 седмица по-рано, за да мога да си направя резервация за нощен клуб в събота.Аман!
144
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
Защо не престанат да произвеждат цигари щом са толкова 'цивилизовани', а измислят глупави забрани? Има си причина и следствие! Всички са наясно, че цигарите са вредни, ама спокойно човек може да си купи.. Ако не можем да си купуваме цигари какво остава освен да спрем да се трвим! отивам да пуша:)
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербера в бързината, защото му плащат на пост, съвсем се обърка милият! Бягай за вибратора:))
142
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цели 20 души на протест!И още няколко непушачи, пишещи по форумите непрекъснато.На всички останали ни е ясно, че този закон трябва да отпадне.Непушач съм, но гледам реално на нещата. Сега не е времето да се мачкат правата на хората, пък били те и пушачи. Да не говорим за бизнеса и все повечето хора оставащи без работа, защото заведенията са празни.
141
0
 
5
 
! Отговори
до do 180 преди 11 години
Сам ли си пишеш бе ***! Я виж до кого си пуснал поста си:))) Май герберите съвсем се объркахте:)
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
188 e za 184 de