"Свръхчовекът" Борисов се оказа плашлив и неуверен, отсече Дайнов

"ГЕРБ ще загубят властта заради истеричното искане да се харесат на всички"
Обновена: 27 дек 2012 15:02 | 27 дек 2012 11:26, Веселина Йорданова
560
"Свръхчовекът" Борисов се оказа плашлив и неуверен, отсече Дайнов
Снимка: архив БТА

Забраната за пушене и непоследователността по въпроса може да се окажат онази сламка, която за ГЕРБ чупи гърба на камилата, заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия.

Според него „лашкането“ покрай цигарите е илюстрация на неумението и нежеланието на правителството да управлява по последователен начин и заедно с „отчаяното, истеричното искане да се харесат на всички“ ще доведе управляващите до загуба на властта.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е доказал, че опитът да се харесаш на всички води до бездействие и до там, че никой не те харесва.

Според социолога Мира Радева дебатът, свързан със забраната за пушене на закрити обществени места, е изкуствен, защото един закон не може да съществува само в рамките на пет-шест месеца.

Още по темата

През последния месец темата с отмяната на пълната забрана за тютюнопушене излезе на преден план. Здравната и икономическата комисия в парламента отхвърлиха идеята за либерализация на режима. Точката обаче още не е сложена, тъй като най-вероятно текстовете ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Мнението на премиера Борисов по темата се промени няколко пъти. Той първо уклончиво заяви, че няма да спре либерализацията на забраната, после заяви, че е против, но депутатите трябва да решат, а накрая обясни, че е готов с оставка ако се разреши пушенето на закрито.

Социологът Андрей Райчев заяви, че освен по този въпрос, от ГЕРБ са допуснали серия груби грешки, например данъка върху лихвите.

Той сравни дебата за пушенето с този за АЕЦ „Белене“. "България може прекрасно да живее с АЕЦ, да си направи АЕЦ "Белене", да бъде щастлива с този голям бойлер, какъвто представлява АЕЦ-ът. България може да се откаже от АЕЦ-а и да бъде щастлива и да живее прекрасно, но ние не избираме нито един от тези два варианта, а избираме ту с АЕЦ-а, ту без АЕЦ-а и резултатът е 2 милиарда изхарчени", каза Райчев.

„Влязохме в типичния български режим – и солта, и боя, и парите. Това е най-лошият възможен режим и страшно дразни, а пушачите не бяха толкова раздразнени през есента, колкото са раздразнени в момента“, допълни той.

По думите му премиерът Бойко Борисов е загубил увереност, докато по-рано е давал много точно интуитивно решение.

Според Мира Радева огромното предимство на премиера е било, че е спонтанен и искрен в реакциите си, а излъчването на един човек в крайна сметка предопределя мнението на хората дали той става за лидер или не.

Свръхчовекът се оказа, че е по-плашлив и по-неуверен от средното за страната, допълни Дайнов, който смята, че е загубил опитът на Борисов да се харесва постоянно.

Райчев посочи, че януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт и стартовите позиции на партиите преди избори ще станат ясни в края на февруари. Според него половината от хората като цяло са решили за кого да гласуват, а общо ще гласуват около 65 % от българите.
Именно тези 10-15 % ще решат изхода на вота. Отсега не може да се каже, че ГЕРБ или БСП ще вземат достатъчно много от гласовете, за да управляват, но психологически е изключително важно кой е първи.

„Видимо е с просто око, че без коалиция няма да може да се управлява, освен ако не стане, както се опасява опозицията - гигантска фалшификация“, каза той и посочи, че не вярва в такъв сценарий.

Нервна година и изненада на изборите очаква Мира Радева. Тя заяви, че твърд електорат имат ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите”, но изборите ще се решават от хората, които в последния момент избират за кого да гласуват.

Дайнов заяви, че където има бедност на свободата  на словото и на медиите, настъпва вече физическата бедност.

Тази година се видя как директно правителството успя да придобие, да хване за гушите повечето вестници и голяма част от телевизиите, което е пълно безобразие, каза той.

Мира Радева заяви, че страната забогатява, спестяванията растат, но расте и масата бедни хора, защото има „свирепа експлоатация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
2
 
2
 
! Отговори
БГ журналист преди 11 години
Напълно е възможно да е ,,***,, , но казва истината.Страхлив/плашлив,***/ неуверен/ и напълно глупав е нашия премиер.
410
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безспорно Дайнов е ***! Две години лиза Бойковия за.ник, а сега го плюе! За мен добрият анализатор на политическите процеси е онзи, който може още в началото на едно управление да посочи какво ни чака!
409
4
 
4
 
! Отговори
Райчев преди 11 години
Дайнов е синоним на ***
408
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АНТИАМЕРИКАНЕЦ.Така ще е до края на века
407
4
 
4
 
! Отговори
до 483 преди 11 години
А, бе REAL, драскачо поамериканчен!....Ти помниш ли канцерогенната царевица, която ни пробутвахпа САЩ в първите години на демокрацията? А знаеш ли поне една друга държава, в която САЩ имат три бази и не плащат нищо, а държавата им плаща масрафа, понеже ползват базите колективно?А сещаш ли се за една държава, в която депутати ИЗНАСЯХА ЧУВАЛИ С БЮЛЕТИНИ ОТ ЦИК, а Уорлик обяви изборите за изключително честни и почтени?А знаеш ли защо я няма Сан стефанска България? - пак заради твоите САЩ и UK...
406
3
 
0
 
! Отговори
lekar преди 11 години
До АНТИГЕРБ hmmmm,naiasno li si,4e 4ervenite drugari 4akat,a,a....imash li predstava kakva 4ervena nomenklatura idva zaedno s BSP,hiliadi gladni sosialisti..i desata im,..te kradat mnogo zdravo,..BSP naistina e kato SPIN,do givot,bavno sasipvat nasiata,to4no kato HIV,...kofti partia,i stavat vse po loshi,...misleh 4e vsi4ki v BG rasbraha,4e sosialisti ne biva da idvat na vlast,moge bi harata glupasi,...tagno e edin evrein,homo da ni e ministar predsedatel
405
0
 
17
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
До Георгиев - ВарнаКой кой е?1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още 8. Аамед Доган -агент Ангелов, Сергей, Сава, Трето у-ние, ОУ-МВР-Варна, ПГУ, от 1974 до 1988 г.
404
3
 
1
 
! Отговори
Vazroditelen Proces преди 11 години
nama nikoga da zabrava kak mi smeniha imeto ot Hasan na Ivan , dori i na dr. svqt
403
3
 
3
 
! Отговори
lekar преди 11 години
iavno tapite balgari iskat geia Sergei,..i negovoto gadge Vigenin da poemat upravlenieto,geia,ne slugil v BG armiata e nai,...evrein ot Ukraina,homo,....to biva ,biva ama,ne setarpi,...v BG,...sosialistite sa igra4i,kradat,a sega 4akat kokala,....malki sekretarki,slugebni novi shkodi,nasna4enia sa desata im,suha para,akapi komandirovki,...tova e 4ervenata ideia,a mavara Kostov e oshte po zle,....,Borisov e magkar i to4en,4ovek za naroda,...
402
13
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ 2 преди 11 години
Дайнов е професор, колкото аз съм космонавт. Ходи по тв студиата, свири на китара, редовно друса, *** отворения пич! Кога остава време за четене, не е ясно. ДС кадър отвсякъде - с тая ранно призната гениалност. Притисна ги Бойко и нямат достатъчно пари за изборите, затова отсега реват, че ще има "големи фалшификации". Все едно досега нямаше. Реват и охкат, защото втори мандат ще довърши едно от крилата на БСП и ще прелее ресурси в друго. Е това е, всичко друго е ала-бала.
401
4
 
14
 
! Отговори
Пян Гъ преди 11 години
Браво на Цецка - грижи се за 'ляба на 'ората! Аз съм чистокръвен комунист! И мнозина от ГЕРБ са такива, включително Бате Бойко, и затова се обръщам към всички правоверни комунисти - не мразете управляващите, дайте да гласуваме за тях, защото така гласуваме за нашите! Те са по-можещите другари. Бил авторитарен, всичко управлявал, задушавал гаргамушките по институциите - ами анджек, същински бай Тошо, нали с това си спомняме славния период на БКП и затова партията ни e мила! Напред, Бойко е наш!
400
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най - добре си беше при НДСВ !
399
1
 
11
 
! Отговори
AfrikanskiКак преди 11 години
Как хубаво си паснаха престъпниците от ЕС и САЩ с главорезите от армията за освобождениена Сирия.Срам ме е от тези ръководители на страните от ЕС,които поддържат тази ***,наречена армия за освобождение.Срам и позор за ръководството на САЩ,Франция,АнглияГермания.Срам за българското правителство,което се прави ,че не разбира какво става в Сирия.Само престъпници могат да защитават престъпници.
398
1
 
18
 
! Отговори
АНТИАМЕРИКАНЕЦ преди 11 години
До ленинВСИЧКО ЩО Е НА ВЛАСТ В МОМЕНТА И БЕШЕ НА ВЛАСТ ПОСЛЕДНИТЕ ДВАДЕСЕТ И ТРИ ГОДИНИ Е МВР - ДС !!!ДО ЕДИН 111
397
7
 
6
 
! Отговори
ленин преди 11 години
Дайнов е дс нали знаете !
396
27
 
14
 
! Отговори
Ефтимова преди 11 години
Толкова жалки хора има . Понеже Бойко Борисов се оказа 100-пъти по умен от Сашо Диков било постановка. Затова свиквайте с мисълта за вторият мандат
395
36
 
13
 
! Отговори
Георгиев - Варна преди 11 години
Борисов ще управлява отново със и без вашите глупави коментари : )
394
5
 
18
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
Гледахте ли го този Сашо Диков бре, на крака му отиде в министерството и един нормален въпрос не му зададе. Явно е негов човек..
393
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коя е мира радева и откога взе да лъже срещу пари? меглена пръмова имала твърд електорат...хахаха..кога стана партия, че кога гласуваха за нея, че кога успяхте да преброите гласовете на 2 поредни избора, че да говорите за твърд електорат ??? май чичко паричко добре ви е посетил по празниците..
392
11
 
14
 
! Отговори
REAL преди 11 години
До АМЕРИКАНСКИ *** :Казвате ,че не сте КОМУНИСТ добре...,но точно поради тези причини,който изброявате сме на този хал:...Русия два пъти ни е освобождавала(или поробвала) ,строеше ни заводи,централи(правеше ни зависими),пазеше ни от" евентуални "посегателства(измислени),изкупуваше ни скапаната продукция(И ти се гордееш с това?)Казваш,че не си комунист с партийна книжка,но спокойно бих те нарекъл КОМУНИСТ по душа.Заради хора ,като теб ни преследва сянката на комунизма.ДО КОГА ЛИ?