20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!

Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушене на закрито
Обновена: 18 дек 2012 17:19 | 18 дек 2012 10:18,
278
20 души на протест: Обичаме пушачите, но без дима!
Снимка: архив, БТА.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обяви за по-гъвкав режим за пушенето на закрити обществени места.  

Той уточни обаче,че е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

„В икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, заяви Добрев пред Нова телевизия.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са „трагични” в сравнение с миналата.

„Аз съм склонен да подкрепя туристическия бранш и малкия и средния бизнес, които чувстват затруднения, въпреки че и на мен самия повече ми харесват заведенията , в които не се пуши“, заяви министърът, без да даде повече подробности.

Парламентарната икономическа комисия на извънредно заседание обсъжда на второ четене Закона за туризма.

На заседание в четвъртък беше внесено предложение за нов текст, с който частично се отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Гласуването на текста беше отложено за днес, за да могат да се вземат становищата на Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Със скандирания „не на отмяната на забраната за тютюнопушене“ около 20 души протестират до сградата на НС.

Те са вдигнали различни плакати против връщането на стария режим на пушене на закрити обществени места и призовават икономическата комисия да не взема решение, което да я отмени.

Част от протестиращите са се организирали сами, защото не искат в заведенията отново да се пуши. Други са от гражданска инициатива „България без дим“ и „Коалиция за живот без тютюнев дим“, които са призовали максимално широк кръг граждани да се включат в днешни протест.

Според тях обаче хората са се успокоили, че забраната няма да бъде отменена, освен това днес е работен ден и затова смятат, че малобройното присъствие е оправдано.

Докато протестиращите изреждаха от мегафон своите искания, при тях дойде Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Той се опита да защити другата гледна точка, като заяви, че няма страна от ЕС, в която забраната да е толкова тотална и да няма никакви зали за пушачи.

Рагин обаче беше заглушаван от мегафона на протестиращите. Хората носят плакати с надписи: Искаме да сме заедно, а не в отделни зали“, „Икономическа комисия, здравето е по-ценно от икономиката. Вземете мъдро решение“, „Обичаме пушачите, но без дима“.

Междувременно застъпниците на пушенето организираха контрапротест. Те бяха около 100 души. Протестиращите, които искат отмяна на тоталната забрана за пушене, бяха предимно собственици на заведения, организирани от браншови организации.

Още на заседанието в четвъртък здравният министър Десислава Атанасова заяви, че не подкрепя предложението за промяна на режима за пушене на закрито .

Междувременно премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако депутатите отменят пълната забрана за тютюнопушене. В рамките на една седмица министър-председателят промени позицията си. Първо се обяви за по-либерален режим за пушене на закрито, след което категорично заяви, че е за запазване на пълната забрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
0
 
! Отговори
Петър Белоречки преди 11 години
СТИГА СТЕ ТРОВИЛИ ДЕЦАТА НИ! ТРОВЕТЕ СЕ ПО ДОМОВЕТЕ СИ А НЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА! ЗАЩО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ И С ДРУГИТЕ КОИТО НЕ ПУШАТ!!! КРАЙНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПУШЕНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА!!! ДОЛУ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОТРОВНИЦИ!
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По важно и логично би било, ако наистина са загрижени за здравето на хората, както го представят, да се наложи пълна забрана на ГМО продукти и химикалки в храните.Биха спестили повече пари от здравеопазване.Но не е това целта.Все пак всички лекарства се контролират от Рокшилд и Рокфелер, това е най-доходния бизнес в света, как ще намалят потреблението.Смеят ли?
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква загриженост за здравето на народа от страна на правителството!!! Някой вярва ли на това? Пушачите пречели на непушачите! Ами пиячите също пречат на не пиячите с пиянските си изцепки, скандали и побои, но не протестират против алкохола, който също би могъл да бъде вреден.Лекарствата също са вредни, в това число и ваксините , но тях ги рекламират даже нонстоп по телевизията. Има ли логика тук, или само интереси?
196
0
 
6
 
! Отговори
черна станция преди 11 години
Хареса ми лозунга: "Здравето е по-важно от икономиката". Показва колко им е акъла. Като обеднеем всички, да видим как са със здравето.
195
1
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
малко пари са дали и протестиращите малкода бяха дали повечко ама стиснати
194
8
 
4
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Аз съм пушач, откакто са въвели забраната нито съм ги намалил, нито съм усетил някакво кой знае какво затруднение! Най-важното е , че няма дим в заведенията, на мен ми е много комфортно така! Излизам, пуша си една цигара на въздух, влизам и ми е приятно и комфортно! За мен тази забрана е много добро нещо!
193
3
 
8
 
! Отговори
От София преди 11 години
Хора, идете извън София. Навсякъде се пуши. Просто закона не се спазва, така че няма никакъв смисъл от него.
192
1
 
11
 
! Отговори
свободен човек преди 11 години
Тези комсомолци изпращат имейли на непознати за да агитират! Те водят някаква лична война за налагане наачина си на живот на останалите с мисълтта, че са много мъдри, разумни и единствено прави! Те не допускат друго мнение освен своето и ТАКОВА ПОВЕЗЕНИЕ И ДЪРЖАНИЕ Е НЕСЪВМЕСТТИМО С ОБЩЕСТВО, КОЕТО ИМА ПРЕТЕНЦИИ ДА Е ГРАЖДАНСКО, СВОБОДНО И ИНТЕРИГЕНТНО! Ако не върнат стария режим аз ще напусна България при първа възможност! Аз искам да съм свободен човек!!!
191
1
 
13
 
! Отговори
normalen maj pushac преди 11 години
MRAZIN ZLOBATA I OLIGOFRENIQTA NA NEPUSHACHITE!!!!!!!!!!!!!!!
190
4
 
5
 
! Отговори
до 259 преди 11 години
ха, а не бяхте ли 2/3 от наслението, дето уж ви били отнели правата? Не останаха ли няколко десетки хиляди без работа заради забраната? Ако толкова им пука за прават и прехраната ... така де.То и аз мога да кажа - оня ден 100 човека на митинг в защита на пушенето, в момента николко, явно не останаха пушачи ...непушачите я намаляват, я не, виж - доводите ви - намаляват постоянно :)
189
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ми отразявате като новина че 20 души се събрали да протестират.Като гледам май са по активни по форумите,ама така е по лесно на топло.Ако толкова им пука за здравето им и смятат че са прави би следвало да има хиляди протестиращи по улиците.Още повече че извадиха какви ли не статистики колко процента били пушачите и как непушачите били в пъти повече,а то какво излиза оня ден бяха 40 днес 20 души на протест от което следва че непушачите намаляват всеки ден.
188
3
 
0
 
! Отговори
do 257 преди 11 години
естествено е да са повече там, нали им е повече населениетовпрочем за гърция не си прав и за относителния дял
187
2
 
10
 
! Отговори
до стефанова преди 11 години
Не приказвайте глупости, в "непушаческите" САЩ и Великобритания има много повече случаи на рак на белите дробове от България и Гърция, примерно! Тази статистика защо не се обявява публично, защо няма истински журналисти, които наистина да задават неудобни въпроси? Аз на очите ли си да вярвам или на мошениците от СЗО, които се продават за пари и фабрикуват фалшиви тревоги за вируси като свинския грип, например.
186
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без дим може, без здраве НЕ!
185
0
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ...- В цялата човешка история НЯМА НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ ОРЪЖИЕ ЗА УБИЕ САМО...- УБИВАТ ХОРАТА...!!!- Ако няма пушка, ще е пистолет...- Ако няма пистолет ще е нож...- Ако няма нож ще е с голи ръце...- АКО НЯКОЙ ИСКА МАСОВО УБИЙСТВО... ЧУВАЛ АМОНИЕВА СЕЛИТРА Е ИДЕАЛНОТО ОРЪЖИЕ...- ТА КАЗВАМ - УБИВАТ НЕ ОРЪЖИЯТА..., А ХОРАТА...!!!
184
1
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
*** НАРОД ,БЕДНА ДЪРЖАВА !!! Хората искат да ви направят заведения и за пушачи и за непушачи ,за да може всеки да се чувства удобно и комфортно ,но глупаците искали да са заедно с пушачите ,а не в отделни зали ! Това беше върхът на сладоледа ! А специално в западна Европа в заведения ,в които се консумира алкохол няма забрана за пушене и никой не е длъжен да излиза да пуши на вън ! НО БАЙ *** СИ ЗНАЕ СВОЕТО ,ОТ ДУМА НЕ РАЗБИРА и не случайно мизерувате ,толкова ви е акъла затова мизерувате!
183
3
 
14
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
"ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...ПОКАЖЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН СМЪРТЕН АКТ В КОЙТО ПИШЕ...:"... Причина за смъртта - ТЮТЮНОПУШЕНЕ..."- ДЕМОКРАЦИЯТА се подменя с ДИКТАТУРА тогава, когато СВОБОДНИЯ ИЗБОР се замени с ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ...!!!Затова в Здравната комисия са "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...!!!Така е... НЕПУШАЧИТЕ СА КАТО КОМУНИСТИТЕ... ГОТОВИ СА В ИМЕТО НА "ТЯХНАТА БОРБА"... КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАВЯТ...!!! ИЛИ ПЪК... ТОВА МАЙ БЯХА ФАШИСТИТЕ...!!!КАКВО ЩЕ ЗАБРАНЯТ след цигарите:- ТРАВЕСТИТИТЕ- АЛКОХОЛА- ПРОСТИТУТКИТЕ- ПРАВОСЛАВНИТЕ- КОМУНИСТИТЕ- НАКРАЯ ВИНАГИ СА ДЕМОКРАТИТЕАВТОР НА СЦЕНАРИЯ Г-н ШИКЕЛГРУБЕР (1936г.)
182
15
 
4
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
БРАВО! Едно интелигентно и изключително необходимо решение за нашия народ, който бори стреса по най-неправилния начин-чрез пушене!Не е случайно, че сме на едно от първите места по инфаркти, инсулти и рак в света!
181
0
 
8
 
! Отговори
ЕМИ преди 11 години
АМИИИ?! Какава изненада то беше ясно нали още не е дошло време за изборите още ще почакаме.. Ама колко са смешни какви актьори си имаме в парламента КАК ТАКА ИЗВЕДНАЖ СЕ ЗАГРИЖИХА ЗА ЗДРАВЕТО НА НЕПУШАЧИТЕ.. АМИ ТЕ ХОРАТА И ОТ ГЛАД УМИРАТ АЙДЕ ПОГРИЖЕТЕ СЕ ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ ТА ДАМОЖЕ ДА СЕ ИЗХРАНВАМЕ И ДА РАЗПЛАЩАМЕ ШИ*АНИТЕ ВИ ГЛУПАВИ ИЗМИСЛЕНИ СМЕТКИ...
180
5
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Вече около 20г. живея в чужбина и все си мислех,че сте се променили поне малко,но за съжаление си оставате същите КУКУМИЦИНИ каквито си бяхте !Рагин се опитва да ви обясни,че дори в ЕС забраната не е тотална ,а тъпите българи го заглушават !Също така тъпите непушачи скандират : искаме да сме в заедно ,а не в отделни зали ! Това на какво прилича?! Хем ги сърби,хем ги боли !На турски казваме:който обича розата ,трябва да обича и тръните й ! Какво значи искаме да сме заедно ,а не в отделни зали?!