"Свръхчовекът" Борисов се оказа плашлив и неуверен, отсече Дайнов

"ГЕРБ ще загубят властта заради истеричното искане да се харесат на всички"
Обновена: 27 дек 2012 15:02 | 27 дек 2012 11:26, Веселина Йорданова
560
"Свръхчовекът" Борисов се оказа плашлив и неуверен, отсече Дайнов
Снимка: архив БТА

Забраната за пушене и непоследователността по въпроса може да се окажат онази сламка, която за ГЕРБ чупи гърба на камилата, заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия.

Според него „лашкането“ покрай цигарите е илюстрация на неумението и нежеланието на правителството да управлява по последователен начин и заедно с „отчаяното, истеричното искане да се харесат на всички“ ще доведе управляващите до загуба на властта.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е доказал, че опитът да се харесаш на всички води до бездействие и до там, че никой не те харесва.

Според социолога Мира Радева дебатът, свързан със забраната за пушене на закрити обществени места, е изкуствен, защото един закон не може да съществува само в рамките на пет-шест месеца.

Още по темата

През последния месец темата с отмяната на пълната забрана за тютюнопушене излезе на преден план. Здравната и икономическата комисия в парламента отхвърлиха идеята за либерализация на режима. Точката обаче още не е сложена, тъй като най-вероятно текстовете ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Мнението на премиера Борисов по темата се промени няколко пъти. Той първо уклончиво заяви, че няма да спре либерализацията на забраната, после заяви, че е против, но депутатите трябва да решат, а накрая обясни, че е готов с оставка ако се разреши пушенето на закрито.

Социологът Андрей Райчев заяви, че освен по този въпрос, от ГЕРБ са допуснали серия груби грешки, например данъка върху лихвите.

Той сравни дебата за пушенето с този за АЕЦ „Белене“. "България може прекрасно да живее с АЕЦ, да си направи АЕЦ "Белене", да бъде щастлива с този голям бойлер, какъвто представлява АЕЦ-ът. България може да се откаже от АЕЦ-а и да бъде щастлива и да живее прекрасно, но ние не избираме нито един от тези два варианта, а избираме ту с АЕЦ-а, ту без АЕЦ-а и резултатът е 2 милиарда изхарчени", каза Райчев.

„Влязохме в типичния български режим – и солта, и боя, и парите. Това е най-лошият възможен режим и страшно дразни, а пушачите не бяха толкова раздразнени през есента, колкото са раздразнени в момента“, допълни той.

По думите му премиерът Бойко Борисов е загубил увереност, докато по-рано е давал много точно интуитивно решение.

Според Мира Радева огромното предимство на премиера е било, че е спонтанен и искрен в реакциите си, а излъчването на един човек в крайна сметка предопределя мнението на хората дали той става за лидер или не.

Свръхчовекът се оказа, че е по-плашлив и по-неуверен от средното за страната, допълни Дайнов, който смята, че е загубил опитът на Борисов да се харесва постоянно.

Райчев посочи, че януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт и стартовите позиции на партиите преди избори ще станат ясни в края на февруари. Според него половината от хората като цяло са решили за кого да гласуват, а общо ще гласуват около 65 % от българите.
Именно тези 10-15 % ще решат изхода на вота. Отсега не може да се каже, че ГЕРБ или БСП ще вземат достатъчно много от гласовете, за да управляват, но психологически е изключително важно кой е първи.

„Видимо е с просто око, че без коалиция няма да може да се управлява, освен ако не стане, както се опасява опозицията - гигантска фалшификация“, каза той и посочи, че не вярва в такъв сценарий.

Нервна година и изненада на изборите очаква Мира Радева. Тя заяви, че твърд електорат имат ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите”, но изборите ще се решават от хората, които в последния момент избират за кого да гласуват.

Дайнов заяви, че където има бедност на свободата  на словото и на медиите, настъпва вече физическата бедност.

Тази година се видя как директно правителството успя да придобие, да хване за гушите повечето вестници и голяма част от телевизиите, което е пълно безобразие, каза той.

Мира Радева заяви, че страната забогатява, спестяванията растат, но расте и масата бедни хора, защото има „свирепа експлоатация“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
1
 
3
 
! Отговори
Sony преди 11 години
I otkade nakade pak tozi e svrahchovek ? E moje za MALOUMNITE I PROSTITE ZA tia stava. ; )))))
330
6
 
3
 
! Отговори
ДА ,БЕ ...ХА,ХА,ХА.. преди 11 години
...И КОЙ ГО КАЗВА ТОВА ??!!!!!СЛЪНЧОГЛЕДА "ДАЙНОВ" ЛИ..ХА,ХА,ХААААААААААА...СЕДЕСАРСКОТО ***...ХА,ХА,ХА,ХААА... НА ПАРТИЯТА!ААААЙДЕ У ЛЕВО ,БЕ....!
329
2
 
15
 
! Отговори
до akud преди 11 години
Те пък ГЕРБ като се справиха с престъпниците за които пишеш. Истината е, че НИТО ЕДИН НЕ ОСЪДИХА И НИТО ЕДИН НЕ ЗАТВОРИХА.
328
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам чувството, че между партиите има някаква договорка. Срещу "сухо" са нагласили вече изборите и са решили ГЕРБ да загуби. Иначе как да си обясня идиотските изказвания на всеки герберски политик, който си отвори устата. Например за референдума. Текстът е ясен "НОВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА". А те взели да спорят, че това не означавало в Белене. Добре. Нека да е в Симитли. От месеци бълват само простотии. Бойко си го знаем, но останалите. Не може да е случайно.
327
0
 
0
 
! Отговори
407, преди 11 години
Вярно е това което пишеш,и започваме да се блъскаме отново като вода в бряг!!!!!!!
326
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не той просто е *** и нахален
325
7
 
9
 
! Отговори
akud преди 11 години
Мога да се обзаложа, че ако герб не спечели с мнозинство през новите избори. Братя галеви ще се появят от"някъде" ще бъдат оправдани, също трактора и всички други АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Хайде на бас, че БСП ще направи к00лиция с кунефа, но ще има министри от ДПС на стратегически важни министерства като това на замеделието, водите, горите . ХАЙДЕ НА БАС С ВСЕКИ БЪЛГАРИН
324
4
 
3
 
! Отговори
софия преди 11 години
Б_Х мама му, това да не е сайта на БСП ???
323
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за социолог е Мира Радева? Само вижте какво говори. "Тя заяви, че твърд електорат имат ГЕРБ, БСП, ДПС и България на гражданите". За "твърд електорат" се говори когато за дадена партия гласуват едни и същи хора. А тая партия вчера я създадоха, на избори не е била и имала "твърд електорат". ТА ТЕ НЯМА ДА ВЛЕЗАТ В ПАРЛАМЕНТА!После "Мира Радева заяви, че страната забогатява, спестяванията растат..."Заплатите не са увеличавани и тия, дето ги получават намаляват, в следствие на безработицата. Тогава? Имал човекът фирма с капитал 10 млн, но върви на зле. И той я продава на загуба, само и само да спаси нещо от нея. Да речем на половин цена. И взетите 5 млн ги внася в банката. Те вече се отчитат като спестявания. Но и бизнесменът е на загуба и работниците безработни. И след като заплатите не са се увеличили, а са се увеличили спестяванията, значи РАБОТАТА ОТИВА НА МНОГО ЗЛЕ!Нима Радева не ги знае тия работи? Мисля, че ги знае, но е *** на ГЕРБ.
322
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Питам се какво може да очаква човек от Парламент, начело на който стои бивша комунистка стругарка, понастоящем трансформирала се в бизнес дама с аграрно излъчване и вид на колхозничка, пременила се за модно шоу. Умствените й качества ще се въздържа да коментирам, защото не искам да съм груб. Или пък от Правителство, начело на което стои едновремешен възпитаник на школата в Симеоново (където достъп имаха само най-верните партийни кадри), в последствие мутра от подземния свят, а сега "антикомунист" и човек, воюващ с престъпността. Съжалявам, но поне за мен това е повече от смешно. Нищо добро не чака България. Циркът и сапунките продължават важното е да има зрелища, пък хлябът, какво може и без него. И накрая искам да попитам г-н Премиера, воюващ със всякакви НАГЛИ, ОКТОПОДИ, ЛАПАЧИ дали неговата възлюбена Цвети Бориславова, честно спечелила 1 млрд по времето, докато Богоизбраният Пожарникар беше Кмет, та исках да питам идолът на нацията дали ВИНЕТ-дамата е НАГЛА ОКТОПОДКА или обикновена Л*ПАЧКА.
321
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 386 ..... ТОЧНО ГЕРБ ЩЕ СА ....
320
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТКОГА АЛКОХОЛИЦИ И РОКЕРИ КОМЕНТИРАТ ПОЛИТИЦИ????
319
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ е съставен от ГОЛЯМИ и МАЛКИ мутри и мутрички...То си беше ясно,че е така,защото 65% от тях са БИВШИ комунисти...сега СОЦИАЛИСТИ!? А както е известно - БИВШИТЕ комунисти(сега СОЦИАЛИСТИ) са ГРОБОКОПАЧИТЕ на ДЕМОКРАЦИЯТА в България и българския народ!
318
5
 
3
 
! Отговори
5568 преди 11 години
BOIKO RAZKAZA IGRATA NA BSP I DPS...........MUTRITE SA V TRAUR......HA HA HA ...
317
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК ЩЕ Е СТРАХЛИВ БОЙКО,КАТО Е БИЛ ГАНГСТЕР ОТ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ?
316
1
 
1
 
! Отговори
taka преди 11 години
До Анонимен Аааа ние какви сме!!????Хем гладни,хем в дългове!!!
315
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО:... сведохме корупцията до минимум - аз, Цветелина, Стенли, Котараците, в последно време и Танов и още един много, много тесен кръг!? Искам стадото да изпадне в тих *** възторг и по възможност по-дълго да запази мълчание.:))))))))
314
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Международната подкрепа също намалява - вече никой в ЕС не казва, че правителството Борисов има политическа воля за справяне с престъпност и корупция. Вече не! Отказът за Шенген трябваше да доведе директно до оставките и на Танов, и на Цветанов. А не да се чакат флашки. Парламентарната група също няма воля да промени начина на работа на съдебната система - не, както всички останали се опиват да наложат свои верни хора. И ЕС вече не вярва на ГЕРБ
313
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата като главен секретар е правил далаверата със всички групировки,не случайно се познава със Галевите и ***.Нека не забравяме,че Ипон бяха хванати в производство на цигари менте и тогава Бойко отърва затвора,май са го вербували в ДС още тогава...агент Тиква
312
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно е, че сценаристите на Българския преход(БСП)бкп... съвсем целенасочено са организирали едрата престъпност чрез техни кадри от ДС, МВР и чрез привличане на спортисти по бойни изкуства...)) Въпросът е, че след като истината лъсна за всички и след като изминаха повече от 22 години от началото на тоя сапунен сериал, крайно време е да се му се сложи ТОЧКА !!!