Дянков оптимист - ще се вдигат доходи!

От Брюксел ни превели европарите на 28 декември следобед
Обновена: 5 яну 2013 13:22 | 5 яну 2013 13:22,
357
Дянков оптимист -  ще се вдигат доходи!
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013 година, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 година е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците.

Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната. Заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева. И в началото на 2013-а традиционно най-големият песимист в държавата - финансовият министър, е оптимист за допълнителни увеличения на доходи.

Oт 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области, посочи Дянков.

Освен по-доброто изпълнение на приходите и от Брюксел са превели на България авансово платените средства по европроектите. Точно този транш беше въпросителната, както я определи министърът, дали българските пенсионери ще получат коледни добавки. Заради забавянето му до последния момент  те не са станали възможни.

"Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-а, е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране. Тази е първата година и в която финансовият министър не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: бюджетСимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма карикатура, нямам думи, като го гледам и се чудя, да се смея ли или да показвам снимката му на децата като ги плаша с торбалан. Тоя смотльо сигурно неможе бюджета на едно семейство да направи. Оня *** пожарникарчето го сложи цяла държава да оправя. То се видя резултата, който е по-голям и помни 97 година, е та същата я докарахме :(((
222
0
 
15
 
! Отговори
. преди 11 години
Ще се вдигат предизборно доходи на държавни чиновници и ще се дават привилегии, а в частния сектор, обратното-ще има рестрикции и фалити!
221
0
 
17
 
! Отговори
gost преди 11 години
Да ви е честита новата единна сметка в НАП !!!!!
220
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен не е зле да се замислим над думите на Сидеров. Такъв или онакъв, но и много верни неща казва. Тай мисли, че доходите могат да се увеличат, ако има държавен сектор и с неговата печалба да се пълни бюджета. Визира ЕРД-тата, златодобивът, възобновяване на уранодобивът. Специално за електро преноса мисля, че е прав. Държавата не трябваше да се лишава от нещо, което винаги печели.
219
0
 
16
 
! Отговори
naci преди 11 години
Дянков гледа все едно се е наакал яко. Гледа все едно е окраднал цялата държава и никой няма да му търси отговорност. Гледа все едно е прецакал 6 000 000 българи ...
218
0
 
12
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки."Защо тогава не раздадат част от тези пари след Коледа? Нищо, че е по-късно, пак ще са от полза, особено през тежките зимни месеци. Ясно е обаче, че няма да се случи. Може би по-добре ще бъде да се дадат за бонуси в края на тримесечието на свикналите да ги получават правилни хора?
217
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на богоявление небето се отваря и Дянков си мечтае......мечтае .Нали идват избори , е не се умори този човек да лъже .Пък и втори мандат иска .То бива гйонсурат ,ама тука случая е в тежка форма
216
2
 
19
 
! Отговори
Данъков преди 11 години
Пардон, РАЗХОДИТЕ исках да кажа че разходите ще се вдигат, не приходите. Грешка на езика.
215
2
 
20
 
! Отговори
АЙ СИКтир МУТРО преди 11 години
Я ГИ ВДИГНЕ, Я НЕ, НО ИМА ШАНС, ЗАЩОТО 2013 Г. Е ИЗБОРНА И АЛЧНИТЕ ГЕРБЕРАСТИ ЩЕ СЕ ПОДМАЖАТ НА ЕЛЕКТОРАТА, ЗАЩОТО ИСКАТ ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ, ЗА ДА ОПОСКАТ ДЪРЖАВАТА ОКОНЧАТЕЛНО. СЛЕД ТОВА ТАКИВА КАТО БОРИСОВ, ДЯНКОВ, ЦВЕТАНОВ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ,ЗА ДА СИ ХАРЧАТ ОГРАБЕНОТО ОТ НАС И НЯКЪДЕ ОТДАЛЕЧЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С ЛОШИЯ МАТ*РИЯЛ.ЗА 4Г.ТОЛКОВА ЛЪЖИ И КРАЖБИ,ЧЕ КОСТОВ Е КАТО ПИОНЕРЧЕ ПРЕД СИКАДЖИЙСКАТА МУТРА.НАЙ-СЛАДКО Е ДА СЕ КРАДЕ НАГОТОВО ОТ ДЪРЖАВАТА
214
0
 
8
 
! Отговори
Дянков ,продължавай! преди 11 години
трябва западните бизнесмени у нас да вдигнат доходите и нашите мутробизнесмени да ги последват...а не да позволяваме да става точно обраното. Когато въпросният Лидл отваряше първите си магазини в БГ, обра готови обучени кадри от Пикадили, като ги примами с почти двоини заплати. след няколко месеца обаче, въпреки ,че магазините вървят доста добре, виждайки ,че конкуренцията дава доста по-ниски заплати и те се полакомиха и оправдавайки се с кризата орязоха заплащането... кога най-после някой ще помисли по-сериозно за вдигането на заплащането на малко по-достоино ниво. Когато работиш,дори за минимално заплащане, това би трябвало да означава, че поне няма да умреш от глад и ще можеш да си позволиш най-основните и неотложни неща.. Е, с 310 лева НЯМА как да стане..не и през 2013 година. Не можем да обвиняваме само Дянков разбира се , БСП, НДСВ и тези преди тях също не се интересуваха от този проблем , така важен за простосмъртните. Нормално ли е да имаме БВП по-висок от този на Сърбия и в същото време по-ниски минимални и средни заплати?? Нормално ли е човек трудейки се за минимума да получава по-малко от въшлива ромка , чиято професия е единствено раждането на повече деца? Да , Турско-Украинското правителство ,което имахме преди сегашното превърна раждането на чавета в професия, а сегашното правителство не направи НИЩО за да спре дъравата да налива нашите милиарди в изхранването и размножаването на тази ***.
213
0
 
8
 
! Отговори
Дянков, чети! преди 11 години
само за 2010 г.Българите са оставили в чуждестранните вериги над 10 милиарда, пари напунали страната без особенно да допринесат за икономиката ни. А в днешните трудни времена Българинът се лишава от техника, мебели, дрехи дори, но супермаркетите са пълни..трябва да се хапва все пак. И докато оставяме все по голяма част от доходите си в супермаркетите, повечето от които от чужди вериги трябва да се замислим как да закачим нещо от тези милиарди, освен малкия брой неособенно добре платени работни места. Наскоро бях в Германия, в близост до магазин на Лидл и при поредното посещение се замислих: с какво този магазин, предлагащ същите стоки на същите цени , при същият поток кленти ( следователно същият оборот и печалба)може да наеме касиерка за ?2000 на месец, а кварталният Лидл в България може да плаща само ?300??? като добавим това, че земята, на която е магазинът, данъците и рекламата в Германия са по-скъпи, излиза, че печалбата от магазин у нас е много по добра от същия в Германия. Та мисълта ми е не можем ли да накараме чужденците,които източват капитали от нас,да оставят поне по-добри заплати. Пример с Лидл, ако искат да продължат дейността си заплатата на работник в България да бъде минимум 50% от тази на същата длъжност в Германия..
212
2
 
24
 
! Отговори
нн преди 11 години
ББ гласувайте за мен, ще останете още 4 години с ниски доходи. Обичам да ме тупат по рамото на ваш гръб.
211
1
 
14
 
! Отговори
ТАТУЛ преди 11 години
Само с гледане не става тази работа. До кога ще търпим тези гаври с българското общество. Дигайте се да насметем герберите, че като гледам как подготвят новият закон за изборите ще е страшно после. Няма дребен бизнес, няма среден бизнес - няма гръбнак обществото. Как ще има просперитет. Слушали сте приказката за везира и султана, време е братя българи!
210
10
 
5
 
! Отговори
станишев преди 11 години
гпасувайте пак за ман и пенсиите ще направя минимум 500 лева, а заплати 1500 средно.. само ме изберете пак, че за последните 3 години с доканката опукахме спестяванията
209
1
 
13
 
! Отговори
нн преди 11 години
Кой ли вярва на тази мишка лъжлива?
208
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
според мен единственното спасение на държавата е ново начало,огромната междуфирменна задлъжнялост и задължения към банките унищожават икономиката,изоставяне на старите фирми и отварянето на нови ще е голямо перо за въстановяването на страната,в момента повечето фирми се подържат изкуственно или дори са оставени на самотек за закриване
207
2
 
12
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Е,това наистина е кофти , щом финансовия Министър е оптимист,а народът-песимисти.
206
4
 
17
 
! Отговори
Dimitrov- France преди 11 години
Само като му видиш мазната физиономия и лукавото изражение едва ли може да има и капка съмнение ,че е готов на всякакви лъжи и обещания за да си запази узурпираната длъжност. Но не се заблуждавайте в това което ще последва - по 2 лева увеличение за песионерите и по 2000 - за министри ,депутати и *** от висши съдебни служители ! Точно толкова колкото и за досегашния си мандат...
205
2
 
7
 
! Отговори
Друг анонимен преди 11 години
До АнонименНаправо да ти се насълзят Учите...
204
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само глупости,какви приходи,от къде,дребния и среден бизнес е паднал по учи,от една страна държавата с огромната бюрокращина,от друга са банките които са закопчали 90 процента от фирмите които едвали ще могат през текущата 2013 да обслужват кредитите си,разрухата е близо а и все повече се обеждава че европа ще се срине от веднъж,дано само някои мозък не ни оплете отново в някои нов саюз на раздора