Дянков оптимист - ще се вдигат доходи!

От Брюксел ни превели европарите на 28 декември следобед
Обновена: 5 яну 2013 13:22 | 5 яну 2013 13:22,
357
Дянков оптимист -  ще се вдигат доходи!
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи у нас през 2013 година, каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Причината е, че 2012 година е завършила по-добре от очакваното заради преизпълнение на приходите от данъчните и митниците.

Дянков съобщи, че Брюксел вече е платил парите по европроекти, които България чакаше през декември и заради които не стана възможно пенсионерите да получат коледни добавки.

Последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната. Заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева. И в началото на 2013-а традиционно най-големият песимист в държавата - финансовият министър, е оптимист за допълнителни увеличения на доходи.

Oт 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области, посочи Дянков.

Освен по-доброто изпълнение на приходите и от Брюксел са превели на България авансово платените средства по европроектите. Точно този транш беше въпросителната, както я определи министърът, дали българските пенсионери ще получат коледни добавки. Заради забавянето му до последния момент  те не са станали възможни.

"Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-а, е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране. Тази е първата година и в която финансовият министър не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина в еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още по темата: бюджетСимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и които да доиде на власт спасение няма,докато не се оправи правосъдието и тези които повличат държавата в пропаста не бъдат солено наказани дори със затвор по 20-30 г никога няма да доиде човек на власт които да мисли за народа,мисля че геноцида над собствения ти народ е наи голямото престъпление познато в света и трябва да бъде жестоко наказано
202
1
 
14
 
! Отговори
13 преди 11 години
Даааа, време е Педедянков да си вдигне доходите. Идат избори и малко време му остана.
201
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тази снимка дянков изглежда доста отчаян и замислен,явно му е омръзнало и на него да лъже а пък може и да са го заплашили с уволнение,дано да му дават добри пари на борсата,ама и данъците си му пожелавам да плаща защото иначе цецо ще го закопчее
200
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда,ще се вдигнат на богатите и тези които фирми се въртят около герб,а хората ще са отново със захарно петле в устата,имам чувството че сме опитни мишки,на кого давярвам на дянков че сме наи добре от всички или на това което виждам,щом държавата била със наи добра фискална политика защото 90 процента са бедни,поне да не лъжат,да кажат няма спасение и всеки да се оправя а не да ни вкарват в някакви филми,все едно сме в матрицата
199
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нас трябва да ни управлява Путин
198
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛЪЖАняма да гласуваме
197
0
 
11
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
До КостовНяма никаква демагогия!""Всъщност парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 година", заяви министърът. Та сега пари има, е с малко закъснение може да зарадва пенсионерите в страната, да видим колко му стиска, или пак започва старата песен! Лъжи от ден за ден до изборите! Но това е привично за ГЕРБ и точно този министър! Относно банковата система която в момента е в колапс, той ще си плаща данъка отделно!
196
9
 
2
 
! Отговори
Костов преди 11 години
До radioprestilka : Защо 13 пенсии, а не например 17, 18 или 25?! Просто годината има 12 месеца и получаваш пенсия за всеки от тях.Това е, престанете с тази демагогия!
195
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нищо,но от сърце!
194
1
 
8
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
До КостовТе хората ме разбраха какво съм искал да кажа, съди тях за интелекта не мен! относно изказването на Дянков няма лошо европейците са забавили плащането, приемат извинението старите хора, нека ако е мъжкар да не бъдат 13 пенсия а да го направи например... Трифонова такава, така де все пак 2013 година, нега поне за тази година да са сигурни 13 пенсии! Сега няма как да каже че няма пари! нека да зарадва всички пенсионери стартово за годината с извънредна пенсия! Ама не мисля, че го може.
193
7
 
1
 
! Отговори
Костов преди 11 години
До radioprestilka : Казваш :"Само не можах да разбера за кое му сваля шапка Стив Ханке!" Едва ли това е единственото нещо, което не си разбрал.Но за това(разбирането) се изисква мисловна дейност.Е, затова не разбираш.....Жалко!
192
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков да говори конкретно, а не гьотере. Защото колкото и да са по-добре от нас, поиляците не желаят да се бетонират пари в някакви си супер-хипер-аман и пишман стадиони, а да се вдига жизненото равнище на средния поляк, пенсионел, да се вдига образованието. При това Полша има БЕЗПЛАТНО здравеопазване, г-н Доя-нков. Това новина ли е за вас?
191
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Късно Дянков, твърде късно ! И да ги вдигнеш пак няма да се спасите !
190
1
 
19
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
До ЕВАЛЛА ,СИМЕ!Само не можах да разбера за кое му сваля шапка Стив Ханке! Мерките в банковата схема бяха приети преди Дянков да се върне в България! Но пък виж критикува го за данък Лихва, нещо показателно, което ще даде точно обратна реакция на въведените мерки, преди него! Министъра влияе вредно на банковата схема, то ще се види като падне от власт, а може и по-рано! Липсата на кредитополучатели, води до понижение на лихвите по влогове, защо няма кредитополучатели, заради корупцията, която ликвидира малкия и среден бизнес и изгони чуждите инвеститори от България, апропо това май пак беше критика от човека въвел Валутния Борд!
189
3
 
7
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
GERBERSKI KOMUNISTI4ESKI REAKCIONERSKI PRASETA.
188
3
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
То ясно, че доходите ще се вдигнат, ама на лято ... куково лято.
187
5
 
23
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 11 години
Дянков е некадърник и в момента го раздава селски тарикат, следвайки поведението на началника си, бат' Бойко Пожарникаря. Намерения за близкото бъдеще: пак да е финансов министър, ако че не става и за *** на каца. Все някой може пък и да ги харесва! Знае ли човек? Двамата, в съчетание с притежанеля на много недвижимости-Цецо Милиционера са направо преизбираеми и неотразими отсекъде!!!!
186
4
 
23
 
! Отговори
Дедо мраз преди 11 години
Благодарение на ГЕРБ останхме стабилни ... в МИЗЕРИЯТА... Друга стабилност аз не виждам!
185
3
 
28
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Заплатата е като менструацията: чакаш я цял месец, а свършва за три дни. Все пак изборна година или лъжат или трябва избори да се купуват!
184
4
 
15
 
! Отговори
ДЯНКОВ преди 11 години
Дянков кога ще изплатиш субсидията на земеделските производители и тогава колко ще си на ЧЕРВЕНО?