Кабинетът обеща: Пълна забрана на строителството върху дюни

Ще бъдат направени законови промени, Дачев си отива
Обновена: 7 яну 2013 16:34 | 7 яну 2013 14:32, Веселина Йорданова
202
Кабинетът обеща: Пълна забрана на строителството върху дюни
Спешно обсъждане на скандала в Несебър. Снимка: БТА

Правителството ще реши със законови промени проблема със строителството върху дюни, стана ясно след среща на премиера и министри с екозащитници в Министерски съвет по скандала със строежа върху дюни край Несебър.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че в парламента ще бъдат внесени текстове, които ще забраняват строителството върху дюни не само по Черноморското крайбрежие, както е в момента, а изобщо, без значение чия собственост е теренът.

Ще бъде прецизирано и определението за дюни. В едногодишен срок екоминистърът трябва да направи регистър на всички дюни заедно с прилежащите им територии. Впоследствие по служебен ред те ще бъдат вписани в кадастралните карти, за да не се разрешава в бъдеще строителство върху тях.

Няма да може да се променя и предназначението на земеделски и горски земи, върху които има дюни също с промени в съответните закони. Започнали, но недовършени процедури по промяна на тяхното предназначение, ще бъдат прекратени.

Това не е било направено при промяна на законодателството през 2011 година, защото е трябвало да бъдат върнати около 100 милиона лева по стари преписки на тези, които са си платили по надлежния ред, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Министърът каза, че шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде уволнен до часове. По-рано премиерът Бойко Борисов обяви това в телевизионно интервю, но не присъства на изявленията след срещата.

Найденов оневини заместник-министър Светлана Боянова, подписала преписката за строежа върху дюните с коментара, че документите са съгласувани и с подписа на директора на Агенцията по горите.

Министърът заяви, че премиерът е този, който може да потърси отговорност от заместник-министър, в случая обаче търси отговорност от шефа на Агенцията по горите. Дачев си отивал не само за липсата на реакция по конкретния случай, но и след направен преглед на цялата дейност на ИАГ.

Министърът не уточни подробности за уволнението и не отговори дали ще си подаде оставката.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък ще търси отговорност от шефа на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев. Караджова обаче не беше толкова категорична в освобождаването му, като се оправда, че той е държавен служител и ако това не стане по надлежния ред, съдът ще го върне на работа.

Ще си понесе отговорността по реда, който да гарантира, че няма да бъде възстановен, уточни тя.

На няколко пъти екоминистърът заяви, че нейното ведомство си е свършило работата. Караджова изтъкна, че благодарение на нейната „изключителна воля” няма застрояване в местността Камчийски пясъци.

Тя заяви, че „ако беше продължена предишната политика”, може би редица дюни щяха да бъдат застроени.

Лиляна Павлова съобщи, че главния архитект на Несебър ще бъде глобен.

Тома Белев от „Зелени Балкани” заяви, че екоорганизациите са доволни от разбирането, което намерили у премиера и министрите. Според него в процеса на промяна на законодателството ще могат да се включат заинтересованите страни. Екозащитници обаче заявиха, че не трябва въпросът да стига винаги до премиера и призоваха за по-голяма активност на гражданските организации.

Междувременно Националната агенция за приходите също започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър.

Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността.

Освен конкретните сделки данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за Банско нещо решиха ли ??Или там може Цецкото да си да си кара тракторите на воля?
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще бъде прецизирано и определението за дюни.????? То изведнъж да не це окаже че има дюни само на Марс и на Луната ?
80
1
 
7
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите или споделиха с нас в арестите и отидоха и посочиха трупове. Ние в момента разкриваме поръчкови убийства. Отиват и показват: "Ей тука в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме". Колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове!
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чашките на язовирите дюни ли се водят?
78
4
 
10
 
! Отговори
задрямал преди 11 години
На снимката пожарникарят липсва. Той е задрямал някъде. Мутрите от охраната му го търсят. Когато го намерят и го събудят, той отново ще се появи. На следващата снимка.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб, ако не спечелят изборите, ще се разпаднат, защото в тая партия всички са алчни безидейни мижитурки и нагаждачи, които търсеха келепира и сега му целуват ръка на Боко, но първи ще се разбягат, когато той падне от власт...
76
0
 
6
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
Пълна проверка на приватизирани държавни и общински имоти и заменки на гори, пълна забрана на строителство в защитени територии. Чак тогава ще кажа "Браво".
75
1
 
9
 
! Отговори
Иван Славков преди 11 години
Ми обидно ми е, казвам ти. Защото ти не знаеш как се появи Бойко?! Аз бях в управителния съвет на застрахователното дружество СИК. Защото всичките мутри ме знаят кой съм. По спортна линия и не само по спортна. И Георги Илиев, лека му пръст, и брат му, нямаше техен рожден ден, на който аз да не съм централния гост. И така, седя с Тодор Живков ден, два, три, да кажем, след като му махнаха горе пазачите. Които не пазеха вилата, а пазеха той да не излезне някъде. Домашен арест. И пристигат горе посрМи обидно ми е, казвам ти. Защото ти не знаеш как се появи Бойко?! Аз бях в управителния съвет на застрахователното дружество СИК. Защото всичките мутри ме знаят кой съм. По спортна линия и не само по спортна. И Георги Илиев, лека му пръст, и брат му, нямаше техен рожден ден, на който аз да не съм централния гост. И така, седя с Тодор Живков ден, два, три, да кажем, след като му махнаха горе пазачите. Които не пазеха вилата, а пазеха той да не излезне някъде. Домашен арест. И пристигат горе посред бял ден и влизат Венци Стефанов и Пашата. Заповядайте, какво ще пиете?" И Венци тогава казва: Другарю Живков, добре си живеехме при вас"...А те бяха бензинджии... И сега виждаме какво стана, искаме да ви върнем малко от добрините, които сме видели, дайте ни една стая тук и ще имате 24 часа охрана." И така се появи Бойко там. Те не го пускаха да влезне вътре в кръчмата бе, сикаджиите, в кръчмата дето избиха бай Миле, Бойко седеше отвън да пази колите. После охраняваха и царя. Така се появи частната му охранителна фирма. И после е търсен такъв за главен полицай, който да снася абсолютно всичко на американците. Не на европейците.
74
2
 
8
 
! Отговори
кристално ясно преди 11 години
Кабинетът обеща да не обещава да обещава: пълна, непълна, полупълна, незапълнена, празна, забрана/незабрана на строителството на нестроителството върху дюни, без дюни, под дюни, встрани от дюни.
73
3
 
4
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Обещаваш ти.....дръжки. С кой ще го смениш??? Пак с тройната коалиция ли?? Не, мерси!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А върху горите?
71
7
 
3
 
! Отговори
ISKAM SI PARITE ! преди 11 години
BSP ,NEZABAVNO DA MI VURNAT RUSHVETITE DETO IM DADOH ZA TEZI DIUNI....INACHE SHE SI SLOJA VAJETO NA VRATA !!! ZASTO ME IZLUGAHTE CHE VSICHKO BILO ZAKONNO...CHERVENITE SA NAI GOLEMITE SHARLATANI !!!!
70
0
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Не винаги приятeлю най-лесно е такваз каша да се забърка че от откраднатото и построеното и пепел няма да остане и.общо взето няколко месеца остават кой кум кой сват някой ще яде сопата.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък им обещавам,е след изборите ще ги смениме - цялото правителство , воглаве с ТИКВАТА !
68
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плюете го вие Бойко ама ич не е за подценяване. Ще пусне цялата магистрала точно преди изборите, Дунав мост 2, пенсийките ще поувеличи, ще вкара един- двама в затвора......
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НФСБ и Атака - Властта винаги ще бъде мираж, ех съдба...
66
2
 
11
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До СТРАНДЖАТАЧудя се наистина ли има *** дето да ти плаща или е някаква самоинициатива? И в двата случая обаче е нужен интелект...
65
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Откривам дебатите по парламентарни избори 2017 година... - тия са ясни...
64
1
 
10
 
! Отговори
танкист преди 11 години
до 80, представи си само боко излиза на трибуната да чете реч, след третата дума председателя се принуждава да изключи микрофона и сконфузено му подава буквар за 3 ти клас, за цюцюн да не говорим щото не е много сигурно дали въпбще познава която и да е буква. тоя е по загубен и от кокошка.
63
3
 
6
 
! Отговори
STROITEL преди 11 години
...HORA .IZGORIAH -KOI STE MI VURNE PARITE KOITO DADOH ZA RUSHVET NA BSP ZA TEZI MESTA !DOLU GERB !