Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство

Борисов: Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим
380
Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство
Срещата в Министерски съвет. Снимка: Правителствена пресслужба

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“.

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Още по темата
Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани.

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“, заканва се Борисов и дава пример: „В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”.

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът.

Борисов разказва пред еколози и министри и лична история: „В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той.

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – това е бъдещите поколения ще дойде ден, ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни  оставили „Камчийски пясъци”, че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки. Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
7
 
! Отговори
mariankrumow преди 11 години
--За "фалшивите" подписи на Борисов и имотните далавери--Експерти ще направят графологично изследване на подписите на столичния кмет Б.Борисов и на П.Драшков.То трябва да покаже дали подписите под договора за продажбата на терен от 14 дка в жк "Стрелбище" на цена от 973 х. лв., са истински или не. Монитор-08-10-2008-Преди г-н Борисов да кметува такива прецеденти не съществуваха.Изглежда че Борисов се е поучил от грешките си и вече не подписва с фалшиви подписи, а нарежда друг да подпише.
253
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО.ЗАПОЧНИ ОТ РДНСК и ДНСК...ТА НАЛИ ТЕ ИЗДАВАТ "РАЗРЕШЕНИЕ" ЗА СТРОЕЖ...КОЛКО ЛИ СА "ПОЛУЧИЛИ" ЗА ТОВА...???!!!
252
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братът на Стаиншев доста се е облажил по време на тройната коалиция. Баси мафиотите бяха тези. Добре, че дойде първото нормално правителство за последните 23 години, че да почне да стяга и да оправя нещата в държавата.
251
6
 
14
 
! Отговори
budi.nikolov преди 11 години
Явно от Бойко нищо не зависи и неговите хора го правят Мики Маус,въпреки имиджа му на "над мен е само Бог"
250
28
 
13
 
! Отговори
Andreev преди 11 години
Bravo,gospodin Borisov...V poslednite 20 godini Balgariq ne e imala takav premier...Radvam se,4e blagodarenie na Vas,za moqta Rodina se govori s uvagenie..Teparva balgarite 6te razberat,kolko mnogo pravite za tqh..A na degurnite i plateni draska4i im pogelavam vesel den den...Radvaite se sega,za6toto vremeto vi na kradci i bokluci svar6va...
249
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново министерски глави не паднаха,демокрация в България няма !!!!!!!!!!
248
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Експертно правителство!!!!!
247
8
 
36
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Бойко, Бойкооо, пак те хванаха по бели ***, пак твои хора заловиха в далавера, а ти се хвърляш да ги защитаваш, както защитаваше и Венета Марковска. Явно не ти стиска да размахаш балтията и да изхвърлиш окопалите се на най-високи постове корупционери от ГЕРБ, начело с Цецо-Кумецо....... Само се мъчат да те изкарат пич, но ти си обикновена мижитурка в ръцете на мафията и олигарсите.
246
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този вече и гаргите не може да уплаши.
245
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога министър председателя Борисов ще отиде на прокурор заради случая Мишо Бирата? Кога кметът Борисов ще понесе отговорност за голямото количество имоти прехвърлени уж с фалшифицирания му подпис? Ако наистина беше фалшифициран, защо и до днес няма виновни за "измамите"?
244
9
 
38
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Не сме кьорави, другарю Борисов, и всички виждаме, че ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ НЕ ВИ ДОЙДЕ НАУМ да решите тоя проблем.КАКТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРОБЛЕМИ в нещастната ни Родина, които не са свързани с пълнене на гушите на приятелчетата и прибиране на комисионни.Така че стягайте си багажа и си резервирайте по-луксозна килия в Софийския централен.ВСЕ ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО!
243
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
310. Борисов кьорав ли е на къде върви България ?И какво ще произвежда в бъдеще ?Наистина и Румънците ни изпреварват !
242
4
 
30
 
! Отговори
?? преди 11 години
Дюните , дюните ,Какви проблеми си създава България ,А Борисов ги преодолява ??То и Румъния дръпна напред , произвеждат КОЛИ , а работната заплата е 3 пъти по висока от българската !Борисов да се е замислил поне малко ?
241
1
 
33
 
! Отговори
Мирослав Найденов преди 11 години
Мирослав Найденов;Собственикът на фирмата "Ти Ви Би" ООД Тодор Иванов Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп". По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.В края на миналата година стана ясно, че "СЛЕ груп" е придобила 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните, които са в защитена зона по Натура 2000 и започва строителство на ваканционно селище.Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД с ЕИК 202221654. Учредена е едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър. Тодор Бояджиев има 50% от капитала, а Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов по 25%. Самото име на фирмата, което се превежда като "плажна почивка" е индикация какъв бизнес възнамерява да развива."СЛЕ груп" и "Бийч холидей" делят един и същ офис в Несебър на ул. ОТЕЦ ПАИСИЙ, N 27 А, ет. 1. Строителната фирма "ЛС груп", която до вчера заравняваше дюните, е регистрирана на N 25, където е адресът на единия от управителите на "СЛЕ груп". Това ясно показва, че всъщност става въпрос за един и същ икономически субект зад различните юридически лица.Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов не са собственици, а са само управители в "СЛЕ груп", която по информация на Медияпул се свързва с несебърския бизнесмен Чавдар Александров. Самият Александров обаче е изпратил опровержение на Медияпул след като избухна скандала. Официален собственик на СЛЕ Груп е холандска фирма, представлявана в България от същия адвокат, който представлява и близкия до властта Чавдар Александров.Вчера Мирослав Найденов даде специална пресконференция, на която се опита да манипулира обществото като заяви, че данните изнесени от Биволъ от Агенцията по вписванията не са верни. Той включи в продажната цена и таксата за изключването на терена горския фонд, което е абсурдно. Въпреки това изкуствено надуване, няма обяснение за това как земята в защитена зона е препродадена още на следващия ден на цена от 4 млн лв.Няма процесуално обяснение и за рекордния срок от един месец за издаване на строително разрешение. Има обаче корупционно обяснение, предвид връзките на въпросния Бояджиев с вицепремиера Цветанов.Преди време справка на Mediapool в архива на Агенцията за обществени поръчки показа, че Фирмата на Тодор Бояджиев "Ти Ви Би" е спечелила и обществени поръчки за близо 9 млн. лева.Според публикация на в-к Галерия от октомври 2010 г. срещу Тодор Бояджиев има заведени 3 дела и 4 прокурорски постановления заради контрабанда на цигари. Чадър през всичките години му е разпъвал Иван Петров бивш шеф на РДВР Хасково, а в момента депутат от ГЕРБ. След заведените дела Бояджиев прекарва домашния си арест в собствения си хотел България", който се намира на Минералните бани Хасково.
240
6
 
25
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Случаят с дюните е демонстрация, че ГЕРБ, който така и не отмени престъпните заменки на Тройната коалиция, започва с още по-нагло и цинично разграбване на защитения природен ресурс - директни продажби на държавни парцели на безценица. Сделка на такава цена обаче без съмнение представлява непозволена държавна помощ и за нея ще бъде сезирана Европейската комисия.
239
0
 
29
 
! Отговори
Стив Ханке преди 11 години
Няма ГЕРБ,няма БСП,няма ДПС,няма НДСВ има само вечни икономическо-корупционни интереси.Не напразно Стив Ханке ни каза,че инвеститорите не искат да знаят за България заради корупцията.И допълни: "Корупцията е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката".
238
0
 
16
 
! Отговори
"Линднер", преди 11 години
В продажбата на 29 дка дюни до Несебър, от които тръгна всичко, излезе името Димитър Петров, който се оказа тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов. Пред медиите Петров се възмути, че името му се свързва с Михайлов, защото тази сделка нямала нищо общо с футболния бос. Документите на "Биволъ" говорят друго.Шефът на БФС Боби Михайлов е подал заявление да придобие 7 декара държавна гора в Несебър през 2007 г, по същото време когато неговият тъст пожелава скандални 29 декара дюни. В един и същи ден - 03.08.2007 кметът на Община Несебър Магдалена Мандулева подписва одобряване подробните устройствени планове (ПУП) на имотите на Михайлов и на тъста му. Самата Мандулева е бивш служител на РДГ Бургас и директор на несебърското ловно стопанство. Михайлов заплаща 90 000 лв., за да извади от горския фонд апетитния имот, намиращ се между Слънчев Бряг и Свети Влас. Футболният бос обаче не е влязъл във владение за разлика от своя тъст, който успя да придобие 29 декара на цена 580 000 лв. на 27.11.2012 и още на следващия ден да го препродаде на цена 4 млн лв.Едновременно с Михайлов заявление е подал архитект Калин Тихолов. Той е автор на ПУП-овете за всички тези държавни имоти - гори и дюни, които се превръщат в урбанизирана зона. Същият Тихолов е автор и на скандалния ОУП за Царево, заради който България ще бъде осъдена от Европейската комисия. Като "награда" той трябва да получи 18 декара гори, в съседство с терена от 7 декара на Боби Михайлов.Терените на Михайлов и Тихолов пък са съседни на терените, продадени през 2010 г. на фирмата "Крим 2002", собственост на Илиян Балабанов, който е автор на ОУП на Община Несебър, върнат заради несъвместимост с екологичната оценка. "Крим 2002" през 2011 г. препродава земята на фирмата "Форт Нокс", която е имала общ бизнес с фирмата на президента Плевнелиев "Линднер", а като регионален министър той лично ходи да прави първа копка на техен общ обект.
237
0
 
6
 
! Отговори
VILI преди 11 години
A HOTEL DUN V SL. BRIAG KADEE POSTROEN DIREKNO NA DUNI
236
13
 
6
 
! Отговори
Първанов и Сергей преди 11 години
Сашо Диков-СВИРКАТА,наврвмето комунистите разпиляваха жена му от секс а той правеше *** на такива като Първанов и Сергей само и само да го направят спортен журналист,с годините сам доказа че не разбира нищо от спорт сега се натиска от политика и строителство да разбира,долна ***
235
15
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Станишев идва ти времето. Бог забавя, но не забравя.