Европейската комисия скастри Дянков

Пенсионерските надбавки нямали общо с еврофондовете
Обновена: 10 яну 2013 20:38 | 10 яну 2013 19:43,
273
Европейската комисия скастри Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото

Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове, заявиха днес от Европейската комисия.

Причина за изявлението на Брюксел са изказвания на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за коледните надбавки на пенсионерите. Той обясни, че заради забавяне на последния транш на средства по европроектите не са могли да бъдат дадени бонуси.

Още по темата

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.

Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, пише още в съобщението на комисията.

Сагата около коледните надбавки започна още от представянето на Бюджет 2013. Няколко месеца Дянков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов даваха индикации, че най-вероятно ще има бонуси.

В крайна сметка обаче пенсионерите не получиха коледни надбавки. Премиерът Бойко Борисов разкритикува поведението на Дянков и го призова да не дава обещания, които не може да изпълни.

По-късно Министерството на финансите също излезе със съобщение, в което заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел, посочват от финансовото ведомство.

По думите на Дянков, този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон.  Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.”, заяви той.

„За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”, коментира още вицепремиерът.

Новината е актуализирана към 20.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
1
 
! Отговори
блиц преди 11 години
Този на снимката е най-големия некадърник в историята на България . Само се чуда на г-н Борисов как може да го работи с него няма ли други съветници с които да се допитва.
163
1
 
3
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ преди 11 години
убедихте ли се ДРАГИ МИ БЪЛГАРИ ЧЕ ГЕРБ, ДЯНКОВ И БОЙКО БОРИСОВ СА ЛЪЖЛИВИ И КРАДЛИВИ - ЕТО И ИСТИНАТА ЛЪСВА И ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ. ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ НА ТИЯ ДОЛНИ ЛЪЖЦИ! ВТОРИ ТЕХЕН МАНДАТ ЩЕ Е КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА БЪЛГАРИТЕ, КАТАСТРОФА ЩЕ Е ЗА ВАС! Сигнализирахте за неуместен коментар
162
1
 
3
 
! Отговори
Да попитам преди 11 години
Само на мен ли ми се струва, че този поглед е откровено шизофреничен?
161
1
 
3
 
! Отговори
до 212 преди 11 години
Дянков е обикновен некадърник, стипендиант на Людмила Живкова, с мислене на склададжия от времето на социализма. На такива склададжии това им беше 'работата': да викат "Няма", докато директора или някой 'отговорен' другар не се разпореди да се дадат някои неща от склада на 'свои' хора. Никой не му е виновен на Дянков, че не успява (а явно и не иска) да събере данъците от олигарсите и мафиотите, и затова предпочита все да писка "Няма пари за това, няма пари за онова".
160
1
 
3
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Бонусите отдавна са раздадени, ако се бе намерил поне някаква обективна и честна медия да поиска справка за раздадените ДМС-та, както и разходите през Декември на министерствата и Народно събрание по закона за достъп до обществена информация, то вече отдавна да се е видяло колко, за какво и къде се е похарчило. И как с тези пари е могло не бонуси, по пенсия отгоре да дадат. Но уви, такава ни е журналистиката...
159
1
 
0
 
! Отговори
О'Дисни преди 11 години
О'Дисни преди 14 часаЧудя се дали Борисов е гледал клипа "Изповед на един икономически убиец"...И стига с тоя "Грешен код!",ако може. И получих 20 палеца надолу.Червените *** си обичат червеното бутонче.Диагноза.
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
212. Я прочето статията да видиш за какво става ?Сега като са получили парите , за тях ще има бонуси !!
157
1
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
192. Хайде де , парите са дошли на 28 декември . Не може ли да плати със задна дата ?И обвинението към него е защо не е изпратил по рано Заявление до ЕС , за боносите за Коледа ?Мога да прочета и разбера , И френските Сенатори обвиняваха БГ и Румъния че не усвояват ЕС фонфовете и казаха 2 от причините . Знаете ли ги , като сте такъв мозък ?
156
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен пък Дянков ме кефи. Изпълнява си задълженията да пази рамките на бюджета и не се трогва от помията която се излива върху него и цивренето на всички "дай пари, дай пари". Личи си че е живял и работил в развитите държави където правилата се спазват за разлика от България където основния рефрен е "абе то и така може". Ако гражданите харесват финансовия министър значи той не си върши работата.
155
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Нищо ново, каква новина е това? Просто са хванали Пърдянков в поредната му лъжа и издънка. Отдавна се нагледахме на такива, вече повече от 3 години. Ако Борисов му беше наистина шеф, 10 пъти да го е махнал досега. Но шефовете му са отвън.....
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕК нашляпа Дянков
153
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Когато Дянков говори, Брюксел трябва да малчи!
152
1
 
3
 
! Отговори
Уви преди 11 години
Всичко е залъгалки за простия народ.
151
1
 
0
 
! Отговори
mers преди 11 години
skoro narada 6te prevarti ve4e ot tozi haus i 6te stava tova koeto ne e stavalo i s dqnkovci i sas vsi4ki tikveta pokrai nego,napraviha ni na maimynki tiq byqci ne6tastni!
150
1
 
2
 
! Отговори
сократ преди 11 години
Нали знете кой е ЕНИЧАРИНА Кара Ибрахим.Българин приел Турска вяра и потурчвайки Родопите УБИВА и своя генетичен баща по най-жесток начин.Симеон Дянков не ли огледалния образ на ЕНИЧАРИНА Кара Ибрахим.Дянков приема Американска вяра и като Американски *** американизира България и по същия начин като Кара Ибрахим се отрича от родния си баща и започва масово убииство на българите по много жесток начин-чрез ГЛАД и МИЗЕРИЯ. Кара Ибрахим е бил по-милостив,той простичко веднага ги ОБЕЗГЛАВЯВАЛ.
149
1
 
2
 
! Отговори
ХАха преди 11 години
Ха, платеното от ГЕРБ Днес.бг се е включило в предизборната цензура и иска регистрация за гласуването, та да не се види колко малко "За" и колко много "Против" ще има за хвалебствията на БКБ(ГЕРБ) и гъзоблизане на Боко Тиквата, Цецо Шлифера, Пицаря Дянков и цялата комунистическа ***,от която е съставена великата им партия. А иначе, тоя горе на снимката и след този мандат ще е милиардер, както е вече Тиквата, така че дреме му че лъже за парите на пенсионерите дето ги е откраднал, пак гласувайте
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откак дойдоха на власт тези американски *** над 30 000 фирми - основно дребни и средни фалират на година, а 47 % от Останалите осигуряват само един човек - собственика и се надяват да си замине Дянков за да могат да се съвземат.Този е за затвора а не за министерския съвет.Правителството и м наистина ще остане в историята НО КАТО НАЙ-НАВЕДЕНОТО ПОД МАЗНИ АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ***.За народа хич не им пула, не се заблуждавайте.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЧИЛАТ АМЕРИКАНСКИ ***!!!ЩО ЗА НАЦИЯ СМЕ ЩОМ ТЪРПИМ ТАКИВА *** ВЪВ ВЛАСТТА.
146
1
 
0
 
! Отговори
Некой си... преди 11 години
Уле...сега камара куци и *** индивиди ще получат инфаркт, щот не могат да цъкат плюсове или минусчета по цял ден! :) Да си вземем сбогом с тях преди да са се гътнали! Ае до скив! :)
145
1
 
3
 
! Отговори
Тосков преди 11 години
Според мен Дянков е побъркан самозабравил се нарцисис човек които небива да ваде на този посл