Европейската комисия скастри Дянков

Пенсионерските надбавки нямали общо с еврофондовете
Обновена: 10 яну 2013 20:38 | 10 яну 2013 19:43,
273
Европейската комисия скастри Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив Булфото

Не съществува връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове, заявиха днес от Европейската комисия.

Причина за изявлението на Брюксел са изказвания на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за коледните надбавки на пенсионерите. Той обясни, че заради забавяне на последния транш на средства по европроектите не са могли да бъдат дадени бонуси.

Още по темата

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.

Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи, пише още в съобщението на комисията.

Сагата около коледните надбавки започна още от представянето на Бюджет 2013. Няколко месеца Дянков и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов даваха индикации, че най-вероятно ще има бонуси.

В крайна сметка обаче пенсионерите не получиха коледни надбавки. Премиерът Бойко Борисов разкритикува поведението на Дянков и го призова да не дава обещания, които не може да изпълни.

По-късно Министерството на финансите също излезе със съобщение, в което заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз.

При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел, посочват от финансовото ведомство.

По думите на Дянков, този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон.  Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.”, заяви той.

„За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”, коментира още вицепремиерът.

Новината е актуализирана към 20.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Премахнат поради нарушение на правилата на сайта"Ако правилата на сайта са да се хвали ГЕРБ ,Б.Б. ,С.Д ,Цв.Цв. без мен. Загубихте ме като потребител.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влез или се регистрирай, за да гласуваш!Днес.бг, честито ... току що загубихте още един потребител...
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типично за Днес.бг манипулативно заглавие - всъщност, който чу снощи личното изявление от устата на Дянков, въобще не става дума за скастряне. Министърът беше напълно прав, че тези плащания от ЕК имат отношение към плащанията и изпълнението на нашия бюджет, защото когато парите не идват от Брюксел навреме, ние плащаме от нашия бюджет, а това създава дефицит. Ама що да си мърдат мозъците българите, те повечето са ампутирани от такива, на мястото на мозъците им има злоба и клюкарщина.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахахахаххахахаха видяхте ли?! Къде са платените драскачи на ГЕРБ? Имат ли очи да защитават този долен лъжец, Дянков?Чакал бил пари от ЕС за добавки, айде нема нужда да се оправдаваш с някой. Всеки ден по една лъжа от тях, а на следващия ден по един шамар от ЕС.А той се готви за втори, че дори и за трети мандат...
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали е трябвало да изпрати ЗАЯВЛЕНИЕ до ЕК , за да се получат парите по рано за празниците , като бонуси за пенсионерите .Парите от ЕС идват на 28 декември .Дянков , плати парите , никога не е късно да ги дадеш като бонуси .Парите се разпределят и нищо не стига до хората ?
139
18
 
1
 
Отговори
? преди 11 години
186. Каква е причината да се дадат парите сяс задна дата , нали са си български пари ( след като са дошлие на 28 декември . Къде ще отидат , не само на хората !Е на това се казва гадове ! Да се изправиш и да си нахален .
138
18
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
На тая гнусна еврейска ***, искам да направя един мазен триъгълник на угоения му врат. Докато спре да диша....Само като го видя и ми се повръща от това подобие на човек!
137
18
 
0
 
Отговори
nyozova преди 11 години
По погрешка дадох рапорт за неуместен коментар.гласувам " за"
136
18
 
0
 
Отговори
anonimen преди 11 години
po savest ....sredstvata sa si balgarski i se polagat na naselenieto ....vse pak tova si e obhto vzeto,moge i s zadna data da se predostaviat pri gelanieto .....da dostignat do xorata tova si e
135
19
 
0
 
Отговори
ББ е същият лъжец преди 11 години
Тази лъжа не само злобарят Дянков, а и горилата Борисов я каза. И двамата са лика-прилика, един през друг се хвалят кой е решил,че няма да има увеличени доходи и коледни добавки. Борисов завидя на Дянков,че е твърд в недаването на пари на хората и се похвали, че сам е решил да няма коледни.Да не би някой да помисли,че друг решава. Българоубийци гнусни, да се продънят с окрадените от народа милиарди! Не спряха с тормоза и рекета на малкия бизнес, а скоро ще ни принудят да ровим в кофите. Буквално
134
18
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Що му се чудите на тоя нехранимайко ?!Отказал се от баща си и не желае да го вижда . Израстнал покрай майка си,настанил я,до колкото знам на добра позиция в собственото си ведомство. Типичен синдром на т.нар. Едипов комплекс !
133
19
 
1
 
Отговори
До Лека нощ преди 11 години
Подкрепям те,обаче от мое име аз ще му тегля поне две футки майни ,да го *** у големио аспух!
132
19
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков,Господ забавя,но не забравя!Клетвите отправени срещу теб,ще те настигнат рано или късно,без значение кога и къде!И ще те ударят там , където най-много ще те заболи !
131
19
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя трябва да го наритат всички.
130
19
 
0
 
Отговори
кикиккки преди 11 години
Ще кажат "ЕК са крадливи ***" феновете на комунягата-тиква и на пенделчето,горе!
129
19
 
0
 
Отговори
свестен преди 11 години
Благодаря на ГРОБАРИТЕ и на мянков за дереджето.Явно така наречените роми"***" и некой от от бочковото правителство имат думата.За другото съм без коментар
128
19
 
1
 
Отговори
Грехове преди 11 години
90% от греховете на това правителство са на Симеон Дянков и неговите "гениалности". Ако това правителство падне, а това ще стане със сигурност, Бойко може да се сърди най - вече на Дянков и на себе си, че не го смени навреме. Вече е късно, господа. Не виждам силна алтернатива на това правителство, но една нова тройна коалиция, за да си вадите кирливите ризи едни на други и поне да не е авторитаризъм, е поносим вариант. Идържахме една тройна коалиция, ще издържим още една! Ние ви вярвахме!Жалко!
127
19
 
0
 
Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Бе, да *** ваш'та мамка ***, да ***!Пак ли требе се регистрирвам за гласуване???Пфу, да се регистрирате за преглед на мъртвото си дете, дано, ваш'та *** ***!!!!
126
19
 
2
 
Отговори
Грехове преди 11 години
Вие сте жалък екземпляр, г-н Дянков.Нямам думи колко е подло да се оправдавате с Европейския съюз за напразните надежди, които дадохте на тези хорица, които за 35-40 години труд, са си заслужили и изработили парите стократно с кръв и пот.Колко жалък и най - вече безочлив трябва да си, за да оправдаваш интелектуалната си несъстоятелност и професионална неспособност,от която страдат милиони, с някой друг.Още само 6 месеца!Твърде мн станаха греховете на това правителство. Твърде много!
125
10
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 165 Никакъв стипендиант на САЩ не е ! Стипендиант е на фондация Людмила Живкова. Не всеки знаеше че има такава, още по малко можеха да кандидатстват, и само избрани получаваха стипендия за учене в чужбина. И най-избраните от избраните - в ФРГ, Великобритания и САЩ!