Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай

Разследва се и саморазправата с Енимехмедов
21 яну 2013 21:42, Елка Василева
85
Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да бъде повдигнато по-тежко обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи БНТ.

Решаваща за това ще бъде комплексната експертиза на газовия пистолет, както и изследването на двата ножа, които бяха намерени в него. Към момента 25-годишният нападател е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Три допълнителни експертизи ще бъдат назначени по случая - разширена съдебно-психологическа и психиатрична, която ще изяснява както моментното състояние на нападателя, така и особеностите на неговата личност. Графологична експертиза ще провери почерка на намереното в квартирата на Октай Енимехмедов писмо.

Комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза обаче ще бъде ключова при прецизирането на обвиненията. "Трябва да даде категоричен отговор на въпроса дали с оръжие с такива характеристики и дали с боеприпаси с такива характеристикики - стана ясно, че става въпрос за газово оръжие, два сигнални патрона и още един патрон с газово вещество, могат да бъдат причинени поражения по човешкото тяло при стрелба от близко разстояние, такова, каквото беше опитано", поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма данни Енимехмедов да е имал съучастници или подбудители. Прокуратурата обаче не спира да търси. Първият обвинител отказа да коментира искането на ДПС за международно разследване и увери, че по случая се работи изключително активно. Освен експертизите предстоят разпити на десетки свидетели и участници в инцидента. Все още не е разпитан лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ще следва да се разсъждава със сигурност върху това какви са причините за формиране на това решение - личностни, но и лица, които биха били съпричастни към формирането и изпълнението на това решение", допълни Цацаров.

Разследва се и поведението на делегатите и саморазправата с Енимехмедов. "Аз мога да кажа, че е твърде неприятно в най-меката форма на този израз. Предстои събиране на доказателства и в тази посока, и преценка на прокуратурата дали са налице основания за ангажиране на тяхната наказателна отговорност", коментира саморазправата главният прокурор.

Прокуратурата е амбицирана да изясни не само механизма на нападението, но и какво е довело до него. Проверяват се всички факти около организацията на конгреса, охраната и всичко, което е помогнало на извършителя да стигне до официалната трибуна. От днес делото е поето от екип от следователи в Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Л преди 11 години
Днес от телевизия BTV проведоха експеримент със СЪЩИЯ пистолет и със СЪЩИТЕ патрони, предназначени да произведат само звуков ефект - сигнални. Стреляха от 50 см. срещу ХАРТИЯ! НИКАКВО ПОРАЖЕНИЕ!!! Доказа се, че някой е искал да убие *** е ДПСарско театро с цел вдигане на рейтинга... Що се касае до тлъстите аги, които пред цял свят ритаха зверски падналия ТЕХЕН човек, то те непременно трябва да бъдат съдени. Каква страст да се покажат верноподаници...ЛУЦИФЕР
2
1
 
3
 
! Отговори
ТОВА Е СРАМНО!!! преди 11 години
СВОБОДА ЗА ОКТАЙ--ЧОВЕКА ,КОЙТО ПОКАЗА НА ЕДИН МРЪСЕН ДОНОСНИК, ПРЕСТЪПНИК ,ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЖЕИГРАЧ И ОТКРОВЕН КРАДЕЦ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА ....ЧЕ НЕ Е НЕДОСЕГАЕМ И НАРОДА РАНО ИЛИ КЪСНО ,ЩЕ МУ ПОТЪРСИ СМЕТКА!ОКТАЙ Е ПРАВ-НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПО ВЯРА ,РЕЛИГИЯ И ЕТНОС!СВОБОДА ЗА ОКТАЙ!ТОВА ,КОЕТО СТАНА СЪС ДОГАН...ТОВА ЩЕ СТАНЕ И СЪС ВОЛЕН СИДЕРОВ!НАРОДА НЕ ПРОЩАВА!
1
0
 
0
 
! Отговори
! преди 11 години
Този защо ми прилича на фашист от ГЕСТАПО от 1941година!