Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай

Разследва се и саморазправата с Енимехмедов
21 яну 2013 21:42, Елка Василева
85
Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да бъде повдигнато по-тежко обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи БНТ.

Решаваща за това ще бъде комплексната експертиза на газовия пистолет, както и изследването на двата ножа, които бяха намерени в него. Към момента 25-годишният нападател е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Три допълнителни експертизи ще бъдат назначени по случая - разширена съдебно-психологическа и психиатрична, която ще изяснява както моментното състояние на нападателя, така и особеностите на неговата личност. Графологична експертиза ще провери почерка на намереното в квартирата на Октай Енимехмедов писмо.

Комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза обаче ще бъде ключова при прецизирането на обвиненията. "Трябва да даде категоричен отговор на въпроса дали с оръжие с такива характеристики и дали с боеприпаси с такива характеристикики - стана ясно, че става въпрос за газово оръжие, два сигнални патрона и още един патрон с газово вещество, могат да бъдат причинени поражения по човешкото тяло при стрелба от близко разстояние, такова, каквото беше опитано", поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма данни Енимехмедов да е имал съучастници или подбудители. Прокуратурата обаче не спира да търси. Първият обвинител отказа да коментира искането на ДПС за международно разследване и увери, че по случая се работи изключително активно. Освен експертизите предстоят разпити на десетки свидетели и участници в инцидента. Все още не е разпитан лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ще следва да се разсъждава със сигурност върху това какви са причините за формиране на това решение - личностни, но и лица, които биха били съпричастни към формирането и изпълнението на това решение", допълни Цацаров.

Разследва се и поведението на делегатите и саморазправата с Енимехмедов. "Аз мога да кажа, че е твърде неприятно в най-меката форма на този израз. Предстои събиране на доказателства и в тази посока, и преценка на прокуратурата дали са налице основания за ангажиране на тяхната наказателна отговорност", коментира саморазправата главният прокурор.

Прокуратурата е амбицирана да изясни не само механизма на нападението, но и какво е довело до него. Проверяват се всички факти около организацията на конгреса, охраната и всичко, което е помогнало на извършителя да стигне до официалната трибуна. От днес делото е поето от екип от следователи в Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
милена преди 11 години
До Stefan_1_Tcholakovвие стефан чолаков от швеция ли сте? не бях ви виждала отдавна и си мислех, че нещо неприятно се е случило.. как сте?
42
0
 
2
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Голямата " Гуша " рече и го на***че. Нали Октай е мишка можеш всичко масончо. За кокошка няма прошка.
41
0
 
2
 
! Отговори
Вои преди 11 години
За какво да ме боли за това че няма по голяма *** от българската държава която си сменя решенията като *** клиентелата си ???или за това че всички българи искате да му духате на великия октай като го защитавате ?а българка е *** защото пише лъжи никой не е споменал думата *** а викаха убийте го и нареждаха на майка разбрали ве ***
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТояговПравото не е ти е силата ! Гледайси белото! Явно цвета ти е приоритет !
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо "българка" да е ***? Истината боли!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен ***
37
0
 
1
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До българкаАко отидеш на конференцията им, може и да ти излезе късмета, ама знае ли човек...
36
0
 
1
 
! Отговори
Вои преди 11 години
До българка мн си ***
35
1
 
0
 
! Отговори
българка преди 11 години
Г-н Гл. прокурор, изсушайте записите, ако вече не са манипулирани, за да чуете как докато биячите смилаха от бой обезвредения и повален нападател, тълпата в залата ревеше неистово: ДПС! Убийте го! ***!...Това ли ни чака и нас, г-н Гл.прокурор???
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОКОГА ЩЕ СЕ ДАВАТ МИЛИОНИ ЗА ОХРАНА ОТ НСО НА ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ДОГАН И СТАНИШЕВ?БЕДНАТА НИ ДЪРЖАВА!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР, пропускам сцената как бива малтретирано, с шутове и юмруци, това момче, но цял свят видя едно друго нещо. Как му събуха гащите, а един дори го придърпваше към себе си. Направо си виках е сега остава оня да го и изнасилят директно пред камерите и после този срам с векове нямаше да се измие. Направо това беше страшна работа! Това цивилизовани хора не могат да го направят ей! Колкото и да са озверели, това беше страшно!
32
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Повечето българи не се къпят редовно и предлагам да се обрязват за повишаване на хигиената.
31
0
 
0
 
! Отговори
Майк Тайсън преди 11 години
Г-н глаДен ПрокурорДайте да изправим нападателя срещу нападателите му!Еди по един.В по един рунд от по 5 мин.Накрая срещу ***.За десерт.Ако оцелее,халал да му е.Па да видим..Кой кум,кой сват и кой на Октай брат или сват..
30
0
 
0
 
! Отговори
& 22 преди 11 години
NA UMRIALO KU4E NOJ VADIAT . GOSPODIN CACAROV GOLEMITE RIBI DRAJ NE SE FA6TAI S CACI . S TAKAV ULOV STAVA6 KA6MER ZA RIBARITE . TO I BABA ZNAE TAKA
29
1
 
1
 
! Отговори
кадията преди 11 години
Аз съм против насилието и антидемократичните действия.Но в конкретния случай действията на Ахмед Доган са предизвикали крайно възмущение в тоя младеж,който е видял ФАЛША на БСП,ДПС ,ДС.Вече сме в ЕВРОПА и ЕС.АЛОООО ,как може един агент на комунистическата милиция ДС да се държи като бей,да не ходи в парламента,а и мястото му не е там,да заявява,че той разпределя парите в БГ.Абсолютен мазохизъм с българския и българотурския етнос.Българотурците са наши хора.Това момче да си понесе другите присъди
28
1
 
1
 
! Отговори
Тоягов преди 11 години
Презумцията на закона е следната: Ако някой е решил да отрови някой,и вместо бяла отрова сгреши и даде на евентоалната жертва захар,той няма да бъде съден за убийство-несполучлив опит,въпреки намеренията му.По същата логика ако някой произведе изстрел с цел убийство,но коршума мине в някаква кухина на 2 мм от сърцето,то в съда не се гледа на колко милиметра е минал куршума,а крайният резултат-средна или тежка телесна повреда.Ахмеди Доган Хидроингенеров няма никаква телесна повреда,дори и драскот
27
1
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
А ние ще попитаме тая ***, курдисана на мястото на хомосексуалиста велчев - какво по-тежко наказание ще измислите за нападател с бутафорен пистолет, щом бандата *** изверги, едва не убили Български млрадеж навръх Нова година със саби, брадви и тояги, бяха освободени без никакво наказание само след няколко часа в районното ??? Там нямаше ли не само закана, но и опит за убийство с наистина смъртоносни оръжия?ОТГОВАРЯЙ, *** *** !!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има истинско правосъдие делегатите също трябва да бъдат подведени под отговорност за хулигански прояви, нанасяне на средна телесна повреда и закана за убийство.
25
1
 
3
 
! Отговори
ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ преди 11 години
ОКТАЙ Е ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!!!ОКТАЙ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ-НИКОЙ *** И ОТКРОВЕН КРАДЕЦ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ,НЯМА ПРАВО ДА РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ..ПО ВЯРА ,РЕЛИГИЯ И ЕТНОС!НАРОДА НЕ ПРОЩАВА ---ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ НА ДОГАН....УТРЕ ЩЕ СТИГНЕ И ЛУДИЯ ВОЛЕН СИДЕРОВ!СВОБОДА ЗА ОКТАЙ!СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИТЕ!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички видяхме как десетина делегати ритаха и удряха един задържан на земята мъж и викаха - Убийте го! - и сега прокуратурата казва "следва преценка и събиране на доказателства". От това по-големи доказателства не знам какви трябва да имат, щом всички телевизии го излъчват.