Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай

Разследва се и саморазправата с Енимехмедов
21 яну 2013 21:42, Елка Василева
85
Цацаров: Възможно е повдигане на по-тежко обвинение на Октай
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да бъде повдигнато по-тежко обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи БНТ.

Решаваща за това ще бъде комплексната експертиза на газовия пистолет, както и изследването на двата ножа, които бяха намерени в него. Към момента 25-годишният нападател е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Три допълнителни експертизи ще бъдат назначени по случая - разширена съдебно-психологическа и психиатрична, която ще изяснява както моментното състояние на нападателя, така и особеностите на неговата личност. Графологична експертиза ще провери почерка на намереното в квартирата на Октай Енимехмедов писмо.

Комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза обаче ще бъде ключова при прецизирането на обвиненията. "Трябва да даде категоричен отговор на въпроса дали с оръжие с такива характеристики и дали с боеприпаси с такива характеристикики - стана ясно, че става въпрос за газово оръжие, два сигнални патрона и още един патрон с газово вещество, могат да бъдат причинени поражения по човешкото тяло при стрелба от близко разстояние, такова, каквото беше опитано", поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма данни Енимехмедов да е имал съучастници или подбудители. Прокуратурата обаче не спира да търси. Първият обвинител отказа да коментира искането на ДПС за международно разследване и увери, че по случая се работи изключително активно. Освен експертизите предстоят разпити на десетки свидетели и участници в инцидента. Все още не е разпитан лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ще следва да се разсъждава със сигурност върху това какви са причините за формиране на това решение - личностни, но и лица, които биха били съпричастни към формирането и изпълнението на това решение", допълни Цацаров.

Разследва се и поведението на делегатите и саморазправата с Енимехмедов. "Аз мога да кажа, че е твърде неприятно в най-меката форма на този израз. Предстои събиране на доказателства и в тази посока, и преценка на прокуратурата дали са налице основания за ангажиране на тяхната наказателна отговорност", коментира саморазправата главният прокурор.

Прокуратурата е амбицирана да изясни не само механизма на нападението, но и какво е довело до него. Проверяват се всички факти около организацията на конгреса, охраната и всичко, което е помогнало на извършителя да стигне до официалната трибуна. От днес делото е поето от екип от следователи в Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ви таковам експертизите! пуснете момчето, аз ще му излежа присъдата !!!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А експеримента по канал 3 гледахте ли? Точно това оръжие от упор може много!!!! Който не го е гледал да не говори празни приказки.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ония със наклоности на СОДОМИЯ трябва да е зад решетките вече!!!!!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
КАРАДЖАТА преди 11 години
ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,ТОКУ ЩО В ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА ПОКАЗАХА БИЯЧИТЕ-ТАЛИБАНИ,КОИТО НАПРАВИХА ЗА РЕЗИЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.ТЕ ИЗВЪРШИХА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИ И ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ.ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ,АКО ВСЕ ОЩЕ СМЕ ДЪРЖАВА
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По скоро делегатите бяха по-близо да извършат убийство над Енимехмедов отколкото той.
18
1
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Къде са господата от ВМРО. Защо за убиеца опиц правят всичко възможно, а за патриота Октай не отронват и дума. Направил го е защото Доган бей го кара да се срамува да е турчин в родината си България. По същия начин Доган бей се опитва да ни накара и нас българите да се чувстваме. Няма да стане. Идват избори. Ще изтраем още 4 години тъпанара Бойко.
17
1
 
0
 
! Отговори
САМУИЛ преди 11 години
Трябва да съдите гнусните ислямисти за опит за убийство на обезоръжен човек с белезници,и опит за изнасилване от един ***,който се опитваше да му събуе гащите и да го обладае в залата.Та този *** се видя,че му пробутва и някакъв нож
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С това пищовче от 50см. може най-много да му повреди зрението,но в никакъв случай да го убие!Даже и в устата да му го беше наврял,щеше да му се наложи да прави нова метало-керамика или да му шият цъфналите,като майска роза бузки !
15
1
 
1
 
! Отговори
lucho преди 11 години
Posnete momcheto.Ne e napravilo ni6to lo6o na reznqka Dogan.
14
0
 
0
 
! Отговори
Исфинкя Фидясофа преди 11 години
Умни иСзкази личи,че е от нащи.
13
1
 
1
 
! Отговори
Джони преди 11 години
Какви по тежки обвинения?Не гледахте ли по БТВ експеримента със същия пистолет и същите сигнални боеприпаси?никой не е искал да убива ***,това си е инсценировка на ислямистите от ДПС срещу България!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво разследване? Че то си има ясни кадри.Но пък да не забравим, че това е полиция, според която човек не е умрял от насилсвена смърт, а след това се оказва, че човека бил прострелян в главата.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Pohititeliat bil " kriminalno proiaven" , a dogan sashto e 'kriminalno proiaven", no gurnalistite " zabraviha" da go gagat ZASHTO LIII...
10
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Не знам колко ножа са намерили в него, но на репортажите се вижда как един чичко с карираната риза, този, който го събуваше извади от задния си джоб нож и го подаде на хората горе за да го предадат като веществено доказателство. Може и другият нож така да са го намерили.
9
0
 
0
 
! Отговори
идва ред преди 11 години
След Доган идва ред на пожарникаря!
8
1
 
1
 
! Отговори
опит за убийство преди 11 години
Поради липса на аргументи, Цацата отново ни пуска глупости. В Европа, в такива случаи, обвиняват в опит за убийство. Ключовото е субективното възприемане на жертвата, която в момента на нападението не е в състояние да различи, дали оръжието е бутафорно или не, а го възприема като истинско!
7
0
 
2
 
! Отговори
доказан „успех” преди 11 години
Единственият доказан успех на цацата е, че той постоянно вдига килограмите!
6
1
 
3
 
! Отговори
МОРСКИЯ преди 11 години
ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА НАСИЛИЕТО!!!!ТОВА СЛОЖИ ОГРОМНО ПЕТНО ВЪРХУ ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА!!!ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВАХА ТИЯ ЖИВОТНИ,ОПИТАЛИ ДА ЛИНЧУВАТ ОБЕЗВРЕДЕН ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА С БЕЛЕЗНИЦИ,ОТ ЖИВОТНИТЕ КОИТО ГЛЕДАХМЕ КАК УБИВАТ КАДАФИ ?ТОВА АКО НЕ Е ИСЛЯМИЗЪМ ,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!!!ТИЯ ПОЛЗВАТ ЕДНО КЪМ ЕДНО ПРИОМИТЕ НА ТАЛИБАНИТЕ,ТРЯБВА ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ И ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ОБЕЗУМЕЛИ ***!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Da cial sviat vidia kak horata na dogan razbirat DEMOKRACIATA . Ta te ritaha bezzashtitnoto momche kato MUTRI . TOVA BIAHA MUTRITE NA D P S - B K P
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Експертиза на "оръжието "е направено вече от журналисти и се доказа ,че става въпрос за менте.