Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!

Добрев вади документите за цената на проекта, имали и електронен вариант
Обновена: 22 яну 2013 19:44 | 22 яну 2013 19:44, Веселина Йорданова
257
Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!
Делян Добрев показва документите. Снимка: БТА

Кореспонденцията между българската НЕК и немския консорциум RWE, която доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело, че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро, е автентична. Това заяви на извънредна пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите на министъра липсват някои оригинални документи, но всяко писмо е заснето и в електронен вариант.

Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори на това, че четири години е лъгал целия български народ, каза Добрев. Ако не беше твърдял колко ще струва централата "Белене", той щеше само да е крил информация, но той и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще струва 4 млрд.евро, а са знаели, че ще струва много повече, коментира министърът. Той каза, че прави това изявление по повод твърденията, че представените вчера писма между НЕК и RWE са фалшиви.

На някои от писмата липсват оригиналите, което е много странно, но докладът на НЕК до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от декември 2008 г. го имаме в оригинал, а от него най-много се изплаши Сергей Станишев, заяви Добрев, който показа документа пред медиите. В доклада се казва, че консорциумът RWE, според специалните клаузи в договора, може да излезе от проекта по всяко време и че RWE не е съгласна да финансира поръчването на оборудването на централата с дълъг срок на производство, а НЕК не може да финансира тази поръчка сама, обясни министърът.

Въпреки това 20 дни след изпращането на доклада, към НЕК са преведени 300 млн.лв. от българския бюджет за проекта "Белене" и с това е платен авансът за поръчване на оборудването, съобщи Добрев. Лъжа е, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари, защото НЕК е държавна компания. Още от октомври 2008 г. има постановление на Министерския съвет да бъдат преведени тези пари, каза още министърът.

Добрев уточни в отговор на въпрос, че кореспонденцията между НЕК и RWE, от която става ясна цената на централата, се е появила първо в комисията "Белене" в парламента и едва тогава в МИЕТ е започнало издирването на тези документи. Част от тях липсват, но всеки входиран в министерството документ има и електронен вариант, който се пази, каза още Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: АЕЦделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До ИВО СТОЯНОВ;НЕ НА БЕЛЕНЕ . НЕ НА БСП.
211
1
 
1
 
! Отговори
ИВО СТОЯНОВ преди 11 години
До Калинка малинкаДА НА БЕЛЕНЕ. КАК ДОСЕГА НЕ СА НАМЕРИЛИ ТЕЗИ КАШОНИ. ЛЪЖИ!!!!!!!!!!!!
210
0
 
0
 
! Отговори
sopol преди 11 години
ами лай нари като строят турция и румъния АЕЦ сметнете на какви цени ще продават, попитайте ги. направете предварителен договор за изкупната цена за 10 години напред и тогава , смятайте кое е по изгодно. ама купувайте ток от турция примерно и го препродавйте на македонци турци, сърби. все тая
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да са високи цените на тока трябва монопол на руска АЕЦ, които преди това е фалирал всички други дружества на пазара. ! Бедният български народ трябва да плаща тая солена енергия за пълнене на джобовете на олигарсите които финансират кампанията за АЕЦ Белене. Да излезем и да гласуваме по съвест. Без кебопчета и кюфтета. И без АЕЦ Белене
208
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
ДА на АЕЦ Козлодуй, НЕ на АЕЦ Белене/НОВАТА/ централа-НЕ,НЕ, НЕ и НЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да са ниски цените на тока трябва да има свръхпроизводство и конкуренция. Какви са тия 2000 мегавата от ВЕИ. Те защо са ни. Какви са тия фотоволтаици с цени 52,25 ПЪТИ ПО-СКЪПИ ОТ ЦЕНАТА НА АЕЦ! Бедният български народ трябва да плаща тая солена енергия за пълнене на джобовете на олигарсите които финансират кампанията против АЕЦ. Да излезем и да гласуваме по съвест. Без кебопчета и кюфтета.
206
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сайт на ДКЕВР (гарантирана истина от ГЕРБ):-)цени-мегаватчасАЕЦ- 15,75Бобовдол ТЕЦ - 62,25ТЕЦ Марица -3 - 64,95Топлофикация Русе - 67,31ТЕЦ Варна - 70,69ТЕЦ- Марица -2 - 35,01ВЕЦ - 172,00ВЕЦ- 145,00ФОТОВОЛТАИЦИ - 823!!!!!!!!!!!!!!!!!ФОТОВОЛТАИЦИ - 755!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕЦ с дървесина - 217ТЕЦ с растит отпадъци - 166,00ЕЦ с енерг. култури - 187Биомаса-197,90нисконапорни ВЕЦ- 149,00СМЕШНИЦИ!
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като е лъгал ЗАЩО НЕ МУ ПОВДИГНЕТЕ ОБВИНЕНИЕ БЕ ***!Аз ще ви кажа,ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ДОКАЖЕТЕ В СЪДА!ЗАЩОТО ВАШИТЕ ДУМИ СА ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!
204
1
 
1
 
! Отговори
ЦИРК !!! преди 11 години
Скучно жить без дураков.Когато един Шут те разсмива,това е комедия,когато те Управлява е Трагедия
203
3
 
0
 
! Отговори
ДЕЛЯНЕ СТИГА ЛЪГА !! преди 11 години
Бацето смята така 11 милиарда лева Централа, 11 милиарда лева комисионна, 1 милиард да купя някое златно пръстенче на Цуца да не ходи гола
202
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Господи!Тези буквално се оляха.Толкова ли за *** ни смятат.В деловодството на всяка една фирма може да се намери всяка входяща и изходяща кореспонденция.Какви ,кашони ,какви пет лева?Я стига бе.
201
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 11 години
Zasto barzat komunistite da stroqt Belene ? Zasto kato Kozlodui ste raboti oste 20 godini i nie taka i si imame evtin tok ? Da vidim sled 15 godini kakvo ste e i da postroim Belene za 5 godini. No zasto se barza tochno sega s tazi centrala?
200
2
 
0
 
! Отговори
ds преди 11 години
Бойко ли точно се хванал да говори за лъжи? Най-евтиния популист во веки. Мен ако питате, всичките Бойковци, Станишевци и други мародери от прехода са си за Белене, ама затвора! Да чукат павета до края на света!
199
0
 
3
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 11 години
МАЙ ОТВОРИХА НЕ КОЙТО ТРЯБВА КАШОН !ОТ НЕГО ИЗПЛУВА ЕДНА МНОГО ВАЖНА УЛИКА, НО УМИШЛЕНО "НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА" ОТ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ !!!ИЗПЛУВА ИМЕТО НА БАНКАТА В КОЯТО СИ ДЪРЖАТ МРЪСНИТЕ ПАРИ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ !И ТАМ НЯМА ЧЕРВЕНИ, СИНИ, КАФЯВИ - ВСИЧКИ СА РАВНИ ЩОМ ОПИРА ДА СИ СКЪТАТ КРАДЕНОТО !ИНТЕРЕСНО ОТ ЧИИ МРЪСНИ ПАРИ Е ПОДАДЕН КРЕДИТА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ?ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ НЯМА ЛИ ДА ИЗВЪРШИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ПРОВЕРКА ИЛИ И ВИЕ ИМАТЕ ТАМ СМЕТКА ?!?ХАЙДЕ "ЧЕСТНИЯ" ПРОКУРОР !
198
2
 
0
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
6-те милиоона балъци ВЕЧЕ НАПРАВИХА бойко, цецко и дянков МИЛИАРДЕРИ... Само сметни официалните данни за контрабанда и кражби на ДДС - по над 2 милиарда на година отиват към близо 10 ...., към това сложи кражбите от "работата" по магистралите - само за Люлин бе увеличена цената с 90 млн., като прибавиш и онази от Струма, където се изписаха пари, все едно че тежкотоварни камиони са изсипвали тонове пясък през 30 секунди, а реално поне на 30 минути... къде е цецко да се подложи на експеримента на
197
1
 
0
 
! Отговори
герб-Срам за Родина преди 11 години
Някой след четири години май пак е ***.л в гащите на този министър... Едната подписва и продава дюни, с оправданието че през 2008 - а било станало нещо - ако Тя не подпише сделка няма да има и може отново да се промени предназначението на територията. Този хубавенкю, с ***...далските устица пък четири години се услушва и чак сега намира кашон с документи. На болниците не е платено заработеното за м. 11 и 12.2012-аАз мислех, че е хаос в държавното управление, но чак така не съм си го представял.
196
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много желая референдума да каже да на аец Белене. После 6 милиона балъка ще направят Румбата и Станишкаата милиардери с цената на собствения си живот и този на децата си. Мен това не ме касае. Имам къща и няколко апартамента в Бг, Продавам ги на пожар и се спасявам. И без това се връщам в бг рядко. Мизерията влече само мизерниците и тези които печелят от нея.
195
4
 
1
 
! Отговори
Паниката е на Герб преди 11 години
Паниката на Герб е голяма, защото ги е страх от референдума,затова вчера Борисов се задавяше от злоба и говореше като последен ***:"Цената е..,бе,..бе.."Затова до неделя всеки ден ще вадят от ръкава "прашасали кашони", буратовци и нови измишльотини, само за да изпълнят заповедите на САЩ и Турция, които нямат интерес от развитие на икономиката и енергетиката на България- САЩ, защото не са се отказали да ни дупчат за шистов газ(след което земята става необитаема)аТурция,за да ни продава ток.
194
1
 
1
 
! Отговори
ББ И вие сте прости преди 11 години
Страхът от референдума е голям.Ровене по "кашоните", които интересно, къде ли са били "скрити" досега? Вече ни вземат за мезе. Някой може ли да взема насериозно калинката Делянчо с прашясалите кашони? Но Борисов си го каза:"Мен не ме интересуват умните. Те колко са? Малцинство. Мен ме интересуват останалите" Те са неговият електорат. Докато има наивници, ще има и измамници. Росатом, който строи АЕЦ-а каза, че новата измислица на мутрите за цената е лъжа. Кой знае по-добре, който строи или ББ?
193
1
 
1
 
! Отговори
Калинка малинка преди 11 години
що не продаваш домати на пазара в Хасково