Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!

Добрев вади документите за цената на проекта, имали и електронен вариант
Обновена: 22 яну 2013 19:44 | 22 яну 2013 19:44, Веселина Йорданова
257
Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!
Делян Добрев показва документите. Снимка: БТА

Кореспонденцията между българската НЕК и немския консорциум RWE, която доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело, че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро, е автентична. Това заяви на извънредна пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите на министъра липсват някои оригинални документи, но всяко писмо е заснето и в електронен вариант.

Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори на това, че четири години е лъгал целия български народ, каза Добрев. Ако не беше твърдял колко ще струва централата "Белене", той щеше само да е крил информация, но той и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще струва 4 млрд.евро, а са знаели, че ще струва много повече, коментира министърът. Той каза, че прави това изявление по повод твърденията, че представените вчера писма между НЕК и RWE са фалшиви.

На някои от писмата липсват оригиналите, което е много странно, но докладът на НЕК до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от декември 2008 г. го имаме в оригинал, а от него най-много се изплаши Сергей Станишев, заяви Добрев, който показа документа пред медиите. В доклада се казва, че консорциумът RWE, според специалните клаузи в договора, може да излезе от проекта по всяко време и че RWE не е съгласна да финансира поръчването на оборудването на централата с дълъг срок на производство, а НЕК не може да финансира тази поръчка сама, обясни министърът.

Въпреки това 20 дни след изпращането на доклада, към НЕК са преведени 300 млн.лв. от българския бюджет за проекта "Белене" и с това е платен авансът за поръчване на оборудването, съобщи Добрев. Лъжа е, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари, защото НЕК е държавна компания. Още от октомври 2008 г. има постановление на Министерския съвет да бъдат преведени тези пари, каза още министърът.

Добрев уточни в отговор на въпрос, че кореспонденцията между НЕК и RWE, от която става ясна цената на централата, се е появила първо в комисията "Белене" в парламента и едва тогава в МИЕТ е започнало издирването на тези документи. Част от тях липсват, но всеки входиран в министерството документ има и електронен вариант, който се пази, каза още Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: АЕЦделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
0
 
! Отговори
до 147 преди 11 години
е ние е бъдем само на това дередже до което ни докара тиквата,излез от пещерата защото навън не е страшно,живота ще продължи и без тиквата ,даже мисля ,че ще бъде и по-хубав
131
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 142 и 146И ти мислиш, с ТОВА количество мощност, да захранваш бъдещ електромобилен парк в РБ и предприятия, създаващи работни места? (стотици хиляди електромобили и неизвестен брой фабрики) ????Българино!!!!Мисли с главата си!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министърът-Бакалавар пак се опитва да мисли
129
0
 
0
 
! Отговори
ponti преди 11 години
egati nagleca ima naroda za ovce:)rovil v ka6onite i nameril dogovor pet dni predi referenduma predi mesec gerb deputatite na gerb podkrepqha aeca i se registriraha sega ne:)tozi da go vzema da rovi v moite ka6oni moje da mi izvade zlatni obligaciii:)
128
1
 
1
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА.... преди 11 години
СТИГА С ТАЯ ГЛУПОСТ....АЕЦ-БЕЛЕНЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА...ДНЕС ,ДАЖЕ РУСКИЯ СПЕЦИАЛИСТ ОТ "РОСАТОМ" ВИ КАЗА ЧЕ СТЕ ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ "МОРЕ ОТ ЕНЕРГИЯ"...и няма на кого да продавате ел.ток!ВСИЧКИТЕ СЪСЕДИ НА БЪЛГАРИЯ СТРОЯТ АЕЦ-ове!ЗА ДА ПРОДАВАТЕ --ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТЕ НА ЗАГУБА ...ПОД РЕАЛНАТА Й ,СЕБЕСТОЙНОСТ!СПЕЦИАЛИСТА ОТ "РОСАТОМ"ВИ ГО КАЗВА ТОВА , *** НЕЩАСТНИ....ХА,ХА,ХААААААААА---НЕ НЯКОЙ ДРУГ!!!!
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените са дебелокожи. Ще излезе хамстера с мазната усмивка и ще извърти пак нещо, свикнали сме.
126
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 142"..КИтай няма ресурси , Китай има само въглища.." С други думи, ако продължава да развива енергетика на въглища, ще продължава да е най-обвиняваната страна (заедно със САЩ) за производството на въглеродни емисии и парникови газове...:-))))
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значение има да имаме нова АЕЦ ? Тя няма да е наша, защото нямаме парите да я построим. Някой (руснаците) ще я построи. Дали ще купуваме ток от румънска, турска или от руска АЕЦ ,на българска територия- няма никаква разлика ! Какво печели България ,като имаме петролна рафинерия ? Нефтохим работи на счетоводна загуба , бензина струва на международни цени. Та така и с Белене. Ще си плащаме, независимо дали има Белене или не.
124
0
 
1
 
! Отговори
ало герб преди 11 години
ало герб по-леко с обидите,я ми кажи конкретно -къде в България има геотермален извор от който да се произвежда енергия,защото аз се сещам за един ,който е атракция и който едва ли е достатъчен за да служи за производство,оставете изворите ние ходим по злато и ходим гладни..
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mafiata si ima darjava balgaria -balgarska ryska italianska srabska ,partiite sa sashtite stryktori lideri i priblijeni s edna dyma prestapnici ,elektorata t.e.naroda e manipoliran metodichno i taktichno 23 god tochno ot tezi izmenici na rodinata e kvo ochakvate togava ..ne se borite niama svoboda ,viarvaite i badete poslyshtni robi.
122
0
 
1
 
! Отговори
Boyko преди 11 години
Геотермалната енергия е топлината от земята. Тя е чиста и устойчива.
121
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 11 години
КВО БЕЛЕНЕ КВИ 5 лв........ВИДЯ СЕ КОЛКО НАЗАД Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО И СЕГА ИЗНАСЯМЕ 15% И КОИ СА ТИЯ ПРЕДБРИЯТИЯ БЕ ДРУГАРИ ДЕТО РАБОТЯТ ААААААААМАИ ДНЕС ВИ ЛЪСНАХА ЛАЖИТЕ И КОМИСИОНИТЕ КОИТО НЕ ВЗЕХТЕ ААААААААГЛАД БАТЕ И ЗА ВАС ГЛАД ДА ВИДИТЕ КАК Е С 200 лв ПЕНСИИКА ....Е ТОВА МУ КАЗВАМ ПРИЕБУШКА И РУСНАКА ВИ СЕ ИЗМЯ В ЛИЦЕТО
120
0
 
0
 
! Отговори
в България преди 11 години
Геотермалната енергия в БългарияОбщо в страната са регистрирани 136 броя топли минерални извора с различен дебит итемпература. Характерна особеност на термалните ни води е, че те са слабоминерализиране, с малък дебит 0,5л/сек. до 478л./сек или общо за страната от3934,7л/сек до 4600л/сек. и ниска температура, от 20оС до 101,4оС със сумарененергиен еквивалент 0,3кtoe. От този дебит 300л/сек. е доказания поток на ресурсите наминерална вода с температура 20оС. Около 33% от съществуващия потенциал са водис температура между 20оС и 30оС, а 43% са с температурен градиент 40оС -60 оС.Н
119
0
 
0
 
! Отговори
Граждани на РБ преди 11 години
...дай пример... Сравни го с исландската геотермика. Тъй, че а го изкараш евтино за бедния българин. Пък тогава да видим... :-))))))))
118
0
 
0
 
! Отговори
Геотермална енергия преди 11 години
Геотермална енергия с ниска температура ( от 20 0С до 1000С ) - използват се заотопление, оранжерийно производство, индустриални процеси и бално-лечебни центрове. В директна или индиректна схема на експлоатация на източника. Изборът на схемата зависи от химичния състав на извора Геотермална енергия със средна или висока температура (към този клас сепричисляват находищата на подпочвени води под налягане с температура от 900Сдо 1800С ) - позволяват производството на елетричество или чрез прякоосвобождаване на пара, ако температурата е достатъчна ( 1400С - 1200С ) , или чрез изпарени
117
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 133забравих да спомена... Май "Геотермика" имат ИЗОБИЛНА само в Исландия, М?:-)))
116
1
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
БЕЗ БЕЛЕНЕ И СЛЕД ЗАТВАРЯНЕ НА КОЗЛОДУЙ НЕЗАВИСИМО СЛЕД 10 ИЛИ 15 ГОДИНИ СЛЕД СИГУРНОТО ЗАТВАРЯНЕ НА ТЕЦОВЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ КОЛАБИРА
115
0
 
0
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
и за това беше сменен с по-голям лъжец и наглец
114
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 133Дотук - още 3 лъжи - за Слънцето, геотермиката и газа (платен, а и създава въглероден двуокис при изгарянето си). Е, питай страни, в които има изобилие от природни ресурси, като Китай и Руисия, ЗАЩО, по дяволите, развиват ядрена енергетика? М?Мислят за бъдещето си. затова. Елементарно, българино...Мисли с главата си!!!!
113
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 11 години
До 128! "23 години че безплатен обяд няма.." особенно вярно ако започнем да си внасяме "обяда" от руските АЕЦ в Турция и френските АЕЦ от Румъния.. Пък ние да наблегнем на секс и алкохолен туризъм, градинарство и животновъдство!