Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!

Добрев вади документите за цената на проекта, имали и електронен вариант
Обновена: 22 яну 2013 19:44 | 22 яну 2013 19:44, Веселина Йорданова
257
Станишев е в паника, защото е лъгал 4 години за "Белене"!
Делян Добрев показва документите. Снимка: БТА

Кореспонденцията между българската НЕК и немския консорциум RWE, която доказва, че предишното правителство още през 2008 г. е знаело, че цената на АЕЦ "Белене" ще е над 10 млрд. евро, е автентична. Това заяви на извънредна пресконференция в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите на министъра липсват някои оригинални документи, но всяко писмо е заснето и в електронен вариант.

Сергей Станишев е в паника, защото не знае какво да отговори на това, че четири години е лъгал целия български народ, каза Добрев. Ако не беше твърдял колко ще струва централата "Белене", той щеше само да е крил информация, но той и бившите министри Румен Овчаров, Петър Димитров и бившият президент Георги Първанов през цялото време са лъгали, че тя ще струва 4 млрд.евро, а са знаели, че ще струва много повече, коментира министърът. Той каза, че прави това изявление по повод твърденията, че представените вчера писма между НЕК и RWE са фалшиви.

На някои от писмата липсват оригиналите, което е много странно, но докладът на НЕК до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров от декември 2008 г. го имаме в оригинал, а от него най-много се изплаши Сергей Станишев, заяви Добрев, който показа документа пред медиите. В доклада се казва, че консорциумът RWE, според специалните клаузи в договора, може да излезе от проекта по всяко време и че RWE не е съгласна да финансира поръчването на оборудването на централата с дълъг срок на производство, а НЕК не може да финансира тази поръчка сама, обясни министърът.

Въпреки това 20 дни след изпращането на доклада, към НЕК са преведени 300 млн.лв. от българския бюджет за проекта "Белене" и с това е платен авансът за поръчване на оборудването, съобщи Добрев. Лъжа е, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари, защото НЕК е държавна компания. Още от октомври 2008 г. има постановление на Министерския съвет да бъдат преведени тези пари, каза още министърът.

Добрев уточни в отговор на въпрос, че кореспонденцията между НЕК и RWE, от която става ясна цената на централата, се е появила първо в комисията "Белене" в парламента и едва тогава в МИЕТ е започнало издирването на тези документи. Част от тях липсват, но всеки входиран в министерството документ има и електронен вариант, който се пази, каза още Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: АЕЦделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
познат преди 11 години
Деляне, и Бойко те гледа в момента, и нервничи ...
151
0
 
0
 
! Отговори
4 ти километър преди 11 години
Ако не сте чували за икономическите вълци в политиката ами образовайте се и прочетете малко за тях.Това са хора работещи за дадено правителство и се занимават със икономически схеми как може една страна да бъде заробена икономически,като търсят ниша в една държава.В момента са намерили почва тука и хората също са осигурени предварително да подържат тази тяхна политика,като убеждават народа колко ни е нужна тази централа и как ще спечелим.Болен седнал да говори глупости,че било безплатно
150
0
 
0
 
! Отговори
познат преди 11 години
Дляне, гледам те в момента по Канал 1. Толкова си незрял и ниско интелигентен, че Овчаров с две изречения ти изяде главата, а ти си безпомощен и не знаеш какво се случва ...
149
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 177Сполай ти.."...ВСИЧКИТЕ ВИ СЪСЕДИ СИ СТРОЯТ АЕЦ-ове..":-))))))))))))))))
148
1
 
0
 
! Отговори
БОЙКОТ НА РЕФЕРЕНДУМ преди 11 години
КАКВО ИСКАТЕ ПОВЕЧЕ --САМИЯТ проф.Булат Нигматулин-СПЕЦИАЛСТ ОТ "РОСАТОМ" ви казва че , АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е НЕЕФЕКТИВНА И ИЗЛИШНА ЗА БЕДНА И БЕЗПАРИЧНА БЪЛГАРИЯ!НЯМА НА КОГО ДА ПРОДАВАТЕ ТОЯ ТОК .,НИТО КАК ДА ГО УПОТРЕБИТЕ ...ОКОЛО ВАС Е "море от енергия"---ВСИЧКИТЕ ВИ СЪСЕДИ СИ СТРОЯТ АЕЦ-ове...!ТОВА Е "ГОЛАТА ИСТИНА" .....РУСНАК ВИ Я КАЗВА ---НЕ НЯКОЙ ДРУГ!
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Росатом: Думите на премиера на България, че за АЕЦ Белене са нужни 10 млрд. евро предизвикат сериозно изумление
146
0
 
0
 
! Отговори
до анонимен преди 11 години
Въобще не са станали смешни противниците за Белене,ами смешковците са за изграждането на АЕЦ-Белене,правителството бая е смарангясало и сега се чуди как да се измъкне и най-лесния и удобен за тях начин е уж демократичния Референдум.На мен специално този театър ми прилича на случая с Пилат Понтийски...как си измил ръцете пред народа и казал Така пожелахте вие,аз не съм виновен..имахте избор!!!Защо не направите Референдум за виновниците на кризата в България да бъдат осъдени
145
1
 
1
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
Четири години тези мишоци са в министерството!През това време ББог тръбеше, че ще се прави АЕЦ.После се заговори за шистов газ и всички скочиха.После се гласува забрана на фракинга.После дойде Килъри Клинтън.После ББог реши, че АЕЦ няма да се прави.Пет дни преди референдума Дидо Бърната решава да подреди кабинета и ... О, КАКВА ИЗНЕНАДА!!! НАМЕРИХ ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ В ЕДИН КАШОН!!!!Леле... пищовът на Октай беше много по-истински...
144
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 172Поинтересувай се колко канадски реактора "CANDU" има в Канада и каква част от енергията на страната произвеждат те.:-0
143
0
 
0
 
! Отговори
emil55505 преди 11 години
До Гражданин на РБКанада не прави 100% от тока си от ВЕЦ.Знам.Тя и Холандия има съвсем нищожно производство но ток от морските приливи и т.н. Написах ги за да стане ясна мисълта ми. За съжаление след 10 - 15 години поне половината наши ТЕЦ-ове ще трябва да затворят. Изтича им експлоатационният срок. Абе, ако сме честни или трябва да строим Газова ЕЦ или АЕЦ. И в двата случая суровината от Русия. Или да разчитаме та ТЕЦ-ове. Те пък замърсяват.Всеки да реши за себе си кое смята за по-удачно.
142
0
 
0
 
! Отговори
до 166 преди 11 години
Руснаците са хитри и това, че ни казват за Белене,че е скъпа е в тяхна полза, защото ще плащаме неустойки до дупка без да строят нищо ако се откажем. Българи, бъдете разумни и гласувайте за Белене. Аз ще гласувам с ДА.
141
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 168няма аргументи само манипулация, М? Всичко работи, когато се лови риба в мътна вода, нали? :-))))))))))))))))))))))))
140
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 166Ти отново тълкуваш думи на ДРУГИ хора, вместо да мислиш с главата си?Робуваш на ЧУЖДИ думи... Робуваш, вместо да мислиш с главата си, страхливи народе...Къде ти е достойнството?Народе!!!!Мисли с главата си! 9976
139
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Другарката Пръмова сега трябва да излезе пред народа и в публичен диспут да каже защо навремето затвори АЕЦ.Козлодуй и сега се налага да строим нова ядрена централа.Тя е великия енергетик на РБ и ще може простичко да обясни този парадокс.Нека като излезе на диспут да не забравя да вземе всички договори,които са сключени с руската страна и да покаже договорите на кои номадски племена ще продаваме ток,дето все още са на свещи
138
1
 
1
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 11 години
ДНЕШНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА "РОСАТОМ" ---достаъчно ясно ви каза ,че АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е НЕЕФЕКТИВНО И СКЪПО НАЧИНАНИЕ ЗА БЕДНА И БЕЗПАРИЧНА БЪЛГАРИЯ!КАКВО ИСКАТЕ ,ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ...??!!РУСНАЦИТЕ СИ ПРИЗНАВАТ ,ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ИЗЛИШНА !!!
137
0
 
1
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
ти ходил ли си до китай за да видиш къде са те ,а къде сме ние,пообиколил съм по света вкл. и сащ ,но това което видях в китай е без думи,чак ми стана гадно за нас,то същото изпитвам и като отида в една турция ..
136
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 161Канада не прави 100% от тока си от ВЕЦ.Канада има лицензиран тип реактор - CANDU. Работи в румънската АЕЦ, построена с френско-канадски пари.И там ги има... :-)))))))))))))))))))))
135
0
 
0
 
! Отговори
до всички преди 11 години
стига с тоя станишев,стига с тоя бойко -дайте да видим как ще живеем и как ще се развиваме,какво ще бъде с аец и без аец ,иначе аз ще подкрепя руснаците ,ако не ни дадат протоколите за действащите реактори през 2017г.
134
0
 
1
 
! Отговори
ponti преди 11 години
rosatom davat dnes preskoferenciq i kazvat kakva e realnata cena vse pak te 6te q stroqt:)nqma ni6to ob6to s lajite na pravitestvoto:)balgaria bez aec e agrarna darjava
133
0
 
2
 
! Отговори
emil55505 преди 11 години
НИКОЯ СТРАНА НЕ РАЗЧИТА САМО НА ВЕИ. Токът от тях е непостоянен, значи несигурен. Канада прави електричеството си 100% от ВЕЦ-ове, но ние нямаме Ниагара Фолс. Исландия прави ток от горещи извори, но и това го нямаме в тяхното количество. Холандия използва морските приливи и отливи, но то нашето море е вътрешно и... пак тая. Остават ни два варианта - или руски АЕЦ или американски ТЕЦ. Ей за това е борбата. Никой не мисли за хората, а за политика и сфери на влияние.