Финансова стабилност, ако победим на изборите!

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат
Обновена: 29 яну 2013 16:57 | 29 яну 2013 16:41, Веселина Йорданова
698
Финансова стабилност, ако победим на изборите!
Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото Борисов напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование,  здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0.2-0.3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се провалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, даде пример той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна той.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Борисов изтъкна, че като партия ГЕРБ се е старала максимално да не се намесва в референдума. По думите му активността е била ниска, защото темата е много специфична.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Няма безплатни обяди и днешния сигурно някой го плаща, коментира в типичния си стил той и напомни, че „когато свършат парите, започват кавгите”.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се. Според него от нападението над  ДПС лидера Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Той обеща българските учени да използват парите от бъдещата оперативната програма, за да правят наука, след промените в образователното министерство и Фонд „Научни изследвания“. Днес Борисов очаква оставката на „председателя на борда“ във фонда. Премиерът коментира и оставката на образователния министър Сергей Игнатов.

„За съжаление, министърът не ме чу, когато му казах в петък, че въобще, като чуя думата корупция, не мога да я чувам, а камо ли да ми се говори от учени на площада. Помолих го да направи необходимите промени в този фонд, той реши да ме убеждава в обратното“, каза Борисов.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност.

Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно.  Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас.

Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези миларди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, коментира той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той.

Премиерът разчита тази година да бъдат усвоени поне 80 % от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


698
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
527
0
 
2
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
МЕЧТИ, МЕЧТИ, МЕЧТИ ..................................ПРОТИВОСТОЕНЕТО НА ГЕРБ Е ВЪПРОС НА ИНТИЛИГЕНТНОСТ НЕ НА ПАРТИИНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ !
526
0
 
2
 
! Отговори
Алах Шишевич преди 11 години
Знам Куче банкенско какво обещаваш на българите!Глада и мизерията са твоите полит комисари!Ще доведеш Бг до състояние да няма и една бисквита!*** ще глозгат черепите ни,а ти ще се хилиш като капуцин прегърнал любовника си травестит от бившия блок 20 в Ямбол!После болшевишката *** ще довършат делото ти съюзени с турки!
525
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Да ама няма да получиш втори мандат драги ми Винету!
524
1
 
2
 
! Отговори
антигербер преди 11 години
Иваило, има две действия: Първото е атентатът срущу Доган . Второто е побоя над атентатора.Побоят е следствие от атентата.И на тебе някой да ти опре пистолет на челото , *** и бащати или приятели ще го раазкъсат.
523
0
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До Mаузер ,мойто момче това което пишеш е част от пропагандата дето ви е промила мозъците ,първо в края на 80-те почти е нямало външен дълг имало е малко но той се е покривал от други държави които са ни дължали.А сега външният дълг ни е към 60 милиярда .Но и онази система е порочна .
522
0
 
1
 
! Отговори
антигербер преди 11 години
Мирчева , защо се отказа? Чакам дискусия.
521
0
 
2
 
! Отговори
Ivailo преди 11 години
ВИДЯХМЕ ГИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС КАК СЕ ДЪРЖАТ,а ти после стой си ги защитавай:)
520
1
 
2
 
! Отговори
Ivailo преди 11 години
До анти гербер:ВИДЯХМЕ ТЕЗИ ГРАЖДАНИ,КОИТО КАЗВАШ,ЧЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО! ВИДЯХМЕ ГИ ПРИ "АТЕНТАТА НА ДОГАН" КАК ЩЯХА ДА УБИЯТ ЧОВЕКА,ЗА ТЕЗИ ХОРА ЛИ ГОВОРИШ??!??!?!
519
2
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Veselin;Стига си философствал. 3 пъти сменяхте парите, 1947,1952 и1962г. за да погасяте инфлация.оставихте 12милиарда $ външен и25 милиарда вътрешен дълг.П.Младенов/дамаджанката/изнесе доклад пред ДС,че за да работи нашата икономика след1982г трябва да внесем материали ,резервни части и др. за 2,6милиарда $, а срещу тях произвеждаме 1,5 милиарда $Или изяждаме 5 хляба а произвеждаме 3 .Дей Киро на кирия.Това се казва комунистическа ефективност.Никога комунисти на еласт.
518
1
 
2
 
! Отговори
Мирчева преди 11 години
До анти гербер , нямам нищо против лично турците,а това,че ни управляват и ни мачкат и имигрират със стотици хиляди при нас. Но нали все пак твоя приятел станишев и най-богатият човек на балканите доган са си партия,както и нобоизлюпения лютви местан,не искам тези хора да ни управляват,съжалявам:)
517
3
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Мирчева;Правете разлика от западни социалисти и такива създадени и откърмени в Русия.
516
0
 
4
 
! Отговори
анти гербер преди 11 години
Мирчева, казах ти , че си ходила на училище само до четвърти клас и най-важното е че ти личи. Българските граждани изповядващи исляма нямат нищо общо с тези които са държали 500 г. България под турско робство.Има една книга , казва се тълковен речник , виж в нея какво пише за думата ИДЕОЛОГИЯ.
515
2
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
В недалеко бъдеще ще настъпи прелом, който крайно ме безпокои и ме заставлява да треперя за съдбата на моята страна... Преходът към власт на корпорациите неизбежно повлича със себе си продажности и разложение във висшите органи на страната, и капиталът се стреми да утвърди своето владичество, играе с най-тъмните инстинкти на масата, след това всички национални богатства се съсредоточават в ръцете на не много избрани, а тогава настъпва и края на републиката. (казано малко преди смъртта на Линкн
514
1
 
4
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
БАНКОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПО - ОПАСНИ ЗА НАШИТЕ СВОБОДИ, ОТКОЛКОТО ЦЕЛИ ВОЙСКИ, ГОТОВИ ЗА БОЙ. АКО АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД ПОЗВОЛИ ЕДИН ДЕН ЧАСТНИТЕ БАНКИ ДА УПРАВЛЯВАТ ПАРИЧНАТА ЕДИНИЦА, ТО БАНКИТЕ И ПОДОБНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЩЕ РАЗЦЪФТЯТ, НО ВСИЧКИ ТЕ ЩЕ ОТНЕМАТ НА ХОРАТА ВСИЧКО, КОЕТО ПРИТЕЖАВАТ - НАЙ-ВЕЧЕ ЧРЕЗ ИНФЛАЦИЯТА, ПОСЛЕДВАНА ОТ РЕЦЕСИЯ, ДОКАТО ДОЙДЕ ДЕНЯТ, В КОЙТО НАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ СЕ СЪБУДЯТ БЕЗ ДОМ И БЕЗ ПОКРИВ......ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН
513
2
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 637 ,много телевизия гледате дето само пропаганда върви по нея и вярвате на глупости ,политиката на всички партии е една и съща ,ако правят нещо различно то това е където няма да попречи на курса който водят .
512
1
 
1
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Emiliqn Petrov;Точно така е.Те самите са престъпници, а партията им е мафиотска структура. Турците неса убивали толкова колкото ***. След ДЕВЕТИ дойдоха на власт КРИМИНАЛНИ престъпници и ТЕРОРИСТИ.
511
3
 
1
 
! Отговори
iliq преди 11 години
Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове, prav e borisov,bsp sami ne mogat da izleznat i da go biqt
510
1
 
2
 
! Отговори
антигербер преди 11 години
Петров, много ти е къса паметта. Кюлев беше разстрелян по времето на царя.
509
1
 
1
 
! Отговори
Мирчева преди 11 години
О моля ви,господин АНТИГЕРБЕР не сравнявайте социалистите във Франция и другите големи държави със социалистите в България.Искам с две ръце да гласувате за БКП и ДПС(ТУРЦИТЕ) на изборите.Ама ей така ще ви го пиша Т У Р Ц И Т Е И Б К П,за да знаете добре какво правите.
508
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре,Веселин.Може ли тогава да ми обясниш,защо при една партия от 2005-2009 всички еврофондове и проекти са замразени и спрени,а при друга си вървят нормално и се усвояват.Пак ли е по диктатура на световните банки? :))))