Воденичаров - министър само четири месеца

Академикът планира да се върне в БАН
6 фев 2013 15:16,
35
Воденичаров - министър само четири месеца
Новият министър Стефан Воденичаров. Снимка: архив, Блуфото

Академик Стефан Воденичаров ще остане на поста министър на образованието, младежта и науката само четири месеца и после ще се върне в БАН като председател. Това стана ясно от думите на Воденичаров днес, след като беше одобрен от парламента за поста.

До парламентарните избори остават най-вероятно около пет месеца, защото те най-вероятно ще се проведат в началото на юли. Академикът излиза в неплатен отпуск като шеф на академията на науките. По устав обаче при повече от четири месеца невъзможност председателят да изпълнява ангажиментите си в БАН трябва да се избере нов.
Воденичаров беше категоричен, че ще се върне в академията и ще спази устава.

„Благодаря на опозицията, че призна качествата на акад. Стефан Воденичаров. Разбирам техния популизъм, те трябва да гласуват против, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Днес парламентът избра председателя на БАН за министър на образованието, младежта и науката. Кандидатурата му беше подкрепена от ГЕРБ и независимите депутати и отхвърлена от всички други парламентарни групи. Опозицията обаче беше категорична, че уважава качествата на академика.

По думите на Дянков популизмът е вкоренен и в БСП, и в ”хората на Иван Костов”.
Финансовият министър не пропусна да разкаже и как всички представители на опозицията поздравявали Стефан Воденичаров за добрата му кандидатура в кулоарите на парламента.

Новият министър от своя страна постави акцент в бъдещата си работа на средното техническо образование, разработването на новата оперативна програма за наука и образование, подобряване на работата на Фонд ”Научни изследвания” и иновациите.

Още по темата
Воденичаров беше категоричен, че трябва да се работи за едно качествено петгодишно средно техническо образование.  Според него в момента българската промишленост страда от липса на кадри и бързо трябва да започнат да се обучават.

Академикът обясни още, че трябва да се разработват иновации, които веднага да се вкарват в действие. Така наречената сватба между наука и приложни дейности трябва да се състои, заяви новият министър.

По думите на Воденичаров той ще събере ръководството на БАН и ректорите на университетите в България още в петък, за да се обсъдят проблемите във Фонд ”Научни изследвания”. Именно скандалът във Фонда коства поста на предшественика на академика Сергей Игнатов.
Председателят на БАН, в качеството си на министър, ще предложи още да се създаде Институт за научни изследвания в областта на педагогиката.

Живеем в информационно общество. Трябва да възпитаваме младите хора как да надграждат, а не само да боравят с тези технологии. Трябва да се преразгледа образователния подход, заяви Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: банСтефан Воденичаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
34 ..но сега ги споменаваш че са били министри ..нали? а те са знаели че в реални условия никой е нямало да ги избере -:))) ей за това този пенсионер е навит..защото знае прекрасно че друг подобен шанс..никога повече няма да има..
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да се съгласи някой да стане министър за 4 месеца има само едно обяснение-болна амбиция и суета.Навремето по същата причина Мирослав Севлиевски и Чилова станаха министри два месеца преди изборите
21
0
 
4
 
! Отговори
karnthaler преди 11 години
Повечето пишете глупости, защото не познавате Акад. Стефан Воденичаров. Той винаги постига това, което иска- пред него няма спирачки. Дянков донякъде е прав- БАН все още се състои от Професори- пенсионери, които трябва да освобождават места за младите хора. А за 400 лева заплата млади хора почти няма- особено занимаващи се с научна работа (и все още Професорите- пенсионери и не само си усвояват пари от проекти и псевдопроекти...) ето това искаше Дянков да се промени.Айде със здраве
20
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 11 години
Връстнико мой, този твой жест не заслужава уважение.
19
0
 
3
 
! Отговори
Дедовият преди 11 години
Абсолютно вярно каза "Запомнил".И наистина само такъв индивид смята ,че за 4 месеца може да се направи нещо.Явно само болна амбиция.
18
1
 
7
 
! Отговори
Запомнил преди 11 години
От изказвания на Дянков през периода от ноември 2009 г. до края на 2010 г., става ясно, че като един от БАН, акад. Стефан Воденичаров е ***, феодален старец, статистически излишен психясал индивид, чието основно занимание е да си бърка в носа... Това ли са необходимите според ГЕРБ качества, за да изберат един човек за министър на образованието, младежта и науката?
17
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
няма никакво значение кой ще е на този пост...а и на пълно го разбирам човека.и мен да ме искат..и аз ще искам да седна на този стол..нищо че не ми е работа..а и едва ли ще му се отдаде вече такава възможност от тук на татък..дори и за месец да е..все е нещо ..лошото е че е употребен гадно от Борисов..понеже е с авторитет човека..и си е мислил Борисов че няма да има против него никой..много важно..радваме се че малко им остана -:))
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кутев Не си никакъв Кутев,а си ***...в!Кажи нещо съществено,като например защо вече не ви казват ГЕЙберести ,а БУДАли!
15
9
 
1
 
! Отговори
Кутев преди 11 години
Хайде, другари, плювайте, не се спирайте, нали ви плащаме за храчка. Повече храчки, огън!
14
0
 
5
 
! Отговори
BAS преди 11 години
DYANKOV NAI-MALKO IMA PRAVO DA OBSAJDA BAN SLED PARICHNIA GENOCIT, KOITO MU NALOJI.JALKO, CHE PROFESORA SE HVANA NA HOROTO NA TEZI UNICHTOJITELI NA OBRAZOVANIETO I NAUKATA.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както се вика влиза в 90-тата минута на мача сигурно и топката няма да пипне. Доста интересна смяна от страна на треньора Бобко. Сигурно през целия мач е бил дълбока резерва и сега влиза просто да зепише точки?
12
1
 
4
 
! Отговори
Его преди 11 години
Още един Буда/и/тел!
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе *** БУДАли,наистина и Айнщайн за 4 месеца да дойде какво ще направи!Само срама на това продажно правителство няма да може да обере,а камо ли да оправи образованието!А ЧЕ НЯМА ДОСТОЙНСТВО,СИ Е ВЕРНО,ЗАЩОТО ЕДИН ПИКЛЬО СИ ПОЗВОЛИ ДА ГИ НАРЕЧЕ УЧЕНИТЕ ОТ БАН "ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ",ЗА КОЕТО ОЩЕ НЕ СЕ Е ИЗВИНИЛ,А ВОДЕНИЧАРОВ ОТИВА ДА МУ СЛУГУВА В ПРАВИТЕЛСТВОТО!
10
1
 
1
 
! Отговори
SportsDirect преди 11 години
SportsDirect поръчки Влез, виж и реши aabbc.wordpress com
9
1
 
17
 
! Отговори
Кур дю Коленков преди 11 години
Точно този ли ид ...от ще обвинява опозицията в "популизъм",който нарече учените от БАН ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО в БгНяма кадри ,опираме за културен министър да стане ----крал Кирил Рашков ,от с.Катуница е !
7
4
 
14
 
! Отговори
Спокойно преди 11 години
Сега подготвяме обесването на тиквата на паметника пред НДК. Едва ли ще дочака 4 месеца мутрата.
6
5
 
15
 
! Отговори
ПопуЛизъм преди 11 години
Популизъм и ПиАр е назначаването му, цялото управление на ГЕРБ е популизъм, пиар и евтини трикове на полуграмотни пишлемета и мутри.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работата на министъра не се състои в констатации за това какво трябва и какво не трябва, а как да се направи това, което трябва!
4
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Аз,за 4-ри месеца,никога нямаше да се...хвана да стана министър,освен в министерството на финансите,че да преместя за нула време...митничарската дирекция в Кривунделово.След туй щях да й стана и...директор;Ваньо Танов,сам щеше да...напусне.