България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години

Най-големият нетен бенефициент сме на база брутен национален доход
Обновена: 9 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 22:07,
636
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години
Снимка: Ройтерс

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия, и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС до 960 млрд. евро за 2014-2020 г. България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Още икономически новини от света търсете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
475
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GOLIAMA VALNA BEZ KOSMI da gi *** az tia DETO GI DAVAT ujkimmmmmmmmm
474
0
 
0
 
! Отговори
е,стига де преди 11 години
Тоя филм сме го гледали вече.Сега ни показват моркова,като миражче.А тоягата,тоягата?Да не стане като Шенген - хем сме изпълнили "критериите",хем не сме.И накрая,парите уж тръгнали за България,пък се върнали обратно.Е,тук е останал само обичайния подкуп за политиците,заради харизаната безплатно територия и евтини роби ,на западните монополи,съгласно законите на либералната (бит)пазарна икономика.Да ни е честито,ентусиасти.Машаллах.
473
0
 
7
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Изобщо не е сигурно, че ще получим тези пари! Те са предвидени, но до момента сме успявали да усвоим макс. 29%! И от обещано от ЕС до получено има бая разлика - напр. приемането ни в Шенген! Винаги ще се намери нещо да се отметнат.Само *** може да се радва, че държавата ни виси на милостта на шепа чиновници, вместо сама да си осигурява приходи от производство на стоки и услуги! При комунистите изнасяхме всичко, даже гнилите праскови правехме на нектар а сега вече изнасяме само ку^ви и ***!
472
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ЗА АЕЦ-а НИ НАМАЛИХА ОБЕЩЕТЕНИЕТО ОТ 850 НА 260 МЛН.НЕКА КОМУНИСТА БОКО ДА ОТГОВОРИ А НЕ ДА СЕ ХВАЛИ С ПАРИ КОИТО ПАК ЩЕ ГИ ВЪРНЕМ ЗАЩОТО ГРОБ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГИ ОТКРАДНЕ
471
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
От тези пари като си вземат тяхното КУКЛОВОДИТЕ, ГЕРБ, ББ - колко ще остане...
470
0
 
2
 
! Отговори
Правоверен преди 11 години
Един е ГЕРБ и г-н Борисов е неговия пророк....
469
2
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
И какво като получи от ЕО .Защо хипермаркетите и големите чуждестранни компании са все на загуба и не плащат данъци за сметка на производителите и малките търговци.Да се махат инвеститорите и да спрат да заграбват България а ние все още робуваме
468
1
 
7
 
! Отговори
пак аз преди 11 години
До бкп 590-ти пост - ***, това е нетен приход т.е. парите са повече, но са приспаднати вноските ни към Евросъюза за тези 7г., но това не пречи да си пишеш дивотиите. Истината е в Бойко - добър, лош - това е човекът, който върши работа останалите са плямпащи некадърници и крадци и дърпат Бг към дъното!
467
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да празнуваме, имаме си Господ Боко... той коли, той беси и пари раздава...
466
5
 
4
 
! Отговори
opaopa преди 11 години
от които Боко ще гепи половината, евентуално!!!
465
4
 
3
 
! Отговори
bojinkata преди 11 години
Чака ни светло БУДА-ЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕ
464
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
balgaria shte poluchi edin sreden prast ot evropa
463
5
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Тези пари са само колкото са затворените атомни централи и ползата от тях при експлоатацията им.НА КАКВО СЕ РАДВАТЕ БРЕ БЪЛГАРИ.А като всяка година си вземат неосвоените пари по европроекти,ами нашите вноски в ЕС и НАТО.Какво става тези горе ще сметнат ли колко даваме и колко ни остават.Ами ние какви кадри им даваме на завършили образование у нас.Те не са правили никакви разходи.Изобщо ние сме от към и.......страна.
462
11
 
9
 
! Отговори
пич преди 11 години
Скапаната Тиква и лайнарите около него се надяват да спечелят втори мандат (което няма как стане), за да откраднат евромилиадрите. Виждаме резултата на тяхното малоумно управление - масова бедност и безработица, а в това време се дават по 3.2 млрд лева годишно на мръсните *** за да се размножават като свинки. ДОЛУ ГЕРБ И МУТРЕНСКОМИЛИЦИОНЕРСКАТА ВЛАСТ, КОЯТО Е ОТ ДИКТАТОРСКО СТАЛИНИСТКИ ТИП. ГЕРБ СА НОВИТЕ БЪЛГАРОУБИИЦИ!!!!
461
5
 
4
 
! Отговори
макето преди 11 години
сабалето гледах Волен по тв за момента той предлага единственото възможно решение за излизане от кризата и беднотията и е единствения който говори за проблемите на хората а именно европейска и световна политика без лижене на ***
460
6
 
6
 
! Отговори
HECKLER & KOCH преди 11 години
До MаузерНЕЩО ДА ИМАТЕ ДА КАЖЕТЕ ЗА ПАШАТА ДРАГИ г-н "АДВОКАТ" НА ФАШИСТКАТА ПАРТЯ ГЕРБ ? НА 4 ЕТАЖ НА ПАРК ХОТЕЛ МОСКВА В ДЯСНО ДО ОФИСА НА ПАШАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СТОИ ЗАКЛЮЧЕН БИВШИЯ ОФИС НА ЛИЧНИЯ МУ БОДИГАРД БОЙКО БОРИСОВ?!? ДО ДЕН ДНЕШЕН НЕ СЕ ПОЛЗУВА ОТ ДРУГ- ЧАКА СИ ОБИТАТЕЛЯ ??? ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ТОЗИ "СВЕТЪЛ" ПЕРИОД ОТ ЖИВОТА НА ИДОЛА ви БУДА ??? А ТРАКТОРА ЗА РАЗЛИКА ОТ Б.Б.ПОНЕ Е ИНТИЛИГЕНТЕН - РАЗЛИКАТА ПОМЕЖДУ ИМ Е САМО ТРИ ВАГОНА КНИГИ И 1 000 ФИЛИИ С МАС В ПОЛЗА НА Д
459
4
 
2
 
! Отговори
ОХ ОХ ОХ преди 11 години
На тази снимка кви бъзи е налял ооооо каква фигура
458
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Боко е сигурен в едно, както и Станишката и Кунева: Тези пари ще укрепят едрия капитал, което ще му даде възможнот да отвори нови работни места, които при разумни заплати и без упущения за пенсии ще сбалансира бюджета както никога досега! А има и други, скрити пера - натрисане на Родопите и Бургас на турция, да им поеме разноските, и по същество влизане на тази турция в ЕС, за което все ще пусне нещо на Народната власт. Приемане на удари на Хизбола с голи гърди, за което изсраел ще пусне нещичко
457
6
 
5
 
! Отговори
Равносметка преди 11 години
На власт:-биесипе/депесе = турски *** и 00 еврофондове;-ГЕРБ , 12 милиарда евро НЕТО пари за България;Дет' се вика изберете сами.............
456
4
 
3
 
! Отговори
BUDA преди 11 години
КОГАТО БЯХ ОВЧАРОВ И БСП ПАСЯХ