България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години

Най-големият нетен бенефициент сме на база брутен национален доход
Обновена: 9 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 22:07,
636
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години
Снимка: Ройтерс

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия, и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС до 960 млрд. евро за 2014-2020 г. България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Още икономически новини от света търсете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
1
 
2
 
! Отговори
jojo преди 11 години
ДО: 257"Паралакс" по <СКАТ>
434
1
 
1
 
! Отговори
jojo преди 11 години
ДО:257 "Паралакс" по <СКАТ>
433
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парите няма да отидат за лошия матрял, а за инфраструктура.На Боко му трябва инфраструктура.
432
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интерсено ако има Възродителен Процес за Българи , как ли ще се изнесат до Волгоград , за нас Турците е лесно на 2 крачки сме
431
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
м.даааа..разлаяхме кучетата във форума..заболя ги че хората не вярват на ГЕРБ вече.. 4 години са достатъчни на всеки за да се усетят промените хората..освен с нови данъци и хвалби че хвърчим на "горе" с друго няма да ги запомним тия..с положителни успехи имам в предвид..другото го знаем..ще ви качим на шейната искате или не на изборите ГЕРБЕРИ..
430
3
 
4
 
! Отговори
бедният ми тъп народ преди 11 години
наказан от собствената си глупост , страхливост и за това предопределен да изчезне което вече е видно, беднят и мноо *** *** верващ в айдуци , /шъ/ мрешшшш....и русия вече не мож ти помигне , шот за простотията лек няма... да живеее славянството...
429
3
 
8
 
! Отговори
Бедни ми българино! преди 11 години
За следв. 7 г. ще дадем 4 760 000 000 евро ВНОСКА в ЕС, но колко ще получим назад е съмнително дали ще са 12 млр. Получените пари никой от народа не ги вижда колко са. Дори и да ги получим си оставаме зависими от тези пари. ЕС е един голям ***, който трябва да поддържаме на и без това голият ни ..дник/не е надник, не е!/. Лошото, е че народът е заслепен от ДЕМОКРАЦИЯТА и си мисли, че тя е е по-добра от комунизма,/социализъма/, но тя е друга форма на управлението му ОЩЕ ПО-ЛОША и антихуманна.
428
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
545....ти си мисли че това е работа..аз само се сещам на зад в годините колко пъти ни беше обещавано за инвестиции и нови работни места..и то точно от тия които бяха на власт..сега да не би да е по различно? ха познай кой е наивен ГЕРБЕРАСТ? наивник
427
3
 
6
 
! Отговори
БиволЪ преди 11 години
В понеделник пускаме документ, който ще разтърси България. За да няма проблем с видимостта го закачаме за Уикилийкс, така че ако стане нещо с Бивол потребителите ще стигнат до него., съобщава Асен Йорданов от сайта Биволь. Тъй като Биволь непрекъснато е атакуван, документът ще бъде качен и на Уикилийкс за да може при сриване на Биволь да бъде прочетен.
426
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
дреме ми колко пари щели да влязат в джобовете ви..копалдаци мръсни..по ме интересува как ще преживява българина без работа..и кога най после тия лъжливи *** политиците..най после ще помислят и за хората ..а именно с нови работни места и то с достойно заплащане..другата е вятър работа *** неднииии.....НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ!
425
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това лице,което непрекъснато се преекспонира,където и както е възможно,има ли представа какво е Брутен Вътрешен Продукт и как се формира той.Може би ЕС приема на обсолютно доверие представените му цифри?Нима все още има хора някъде из Европа,а вече и извън нейните предели,които да не са разбрали какво има под шапката на този пишман управляващ?Нима ими все още хора,които не са преценили умствените спосолности на това лице?Време е за следствие и съд!
424
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....НА БАЦЕ ТАШАЦИТЕ 12 млрд. евро !
423
2
 
16
 
! Отговори
777! турски педал преди 11 години
че те емигрантите вливат повече пари в страната около 1-2 млрд. евро на година и то без разни процедури и проекти и др. глупости .
422
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незнам как 11 стана по-голямо от 13. А и като извадиш вноските на България към Евросъюза остава доста по малко.
421
0
 
3
 
! Отговори
stomin преди 11 години
До Анонимен Да отвратително е това което правят.Знаеш какво е казал един голям български общественик на чужди журналисти по повод мъченията които е изтърпял от Стамболов
420
3
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....200! СТАРИ ТАНКА ...Т 72 ОСТАНАЛИ ОТ САВЕЦКОИ САИУЗ...А УЖ НАТО... !...БУДА БОЙС СУПЕР КИНД...!
419
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова на изборите гласувайте за нови хора,некорумпирани поне засега.-----Такива няма, поне засега. (няма и да има).Депутатин е единствената професия, която получава заплата срещу обещания.
418
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт на Станишев ги спират а на Бойко ги пускат и моголемяват сумите които се отпускат за България.*** ревете оше не се спирайте иска да се забавлявам със коментарите ви.Голям смях пада.
417
5
 
8
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Не лъже кратуната празна. Въпроса обаче е дали субсидиите са големи или просто нашият брутен вътрешен продукт е прекалено нисък. Маи че е второто. И това се дължи на некадърното мафиотско управление на ГРОБ!!!
416
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ме радват коментарите на смешните ***.Бойко със теб сме.Аз съм радостен как се ядосват.