България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години

Най-големият нетен бенефициент сме на база брутен национален доход
Обновена: 9 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 22:07,
636
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години
Снимка: Ройтерс

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия, и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС до 960 млрд. евро за 2014-2020 г. България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Още икономически новини от света търсете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
455
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 11 години
тъй, тъй, при триглавата ламя от ес ни спираха еврофондовете, сега при гербокомунетата вече се опитват да ни спасяват. докъде я докарахме, а
454
3
 
4
 
! Отговори
ЦИРК преди 11 години
Сега 12 милярда за седем години получваме ,Вноска 7 години Х2,5 милярда 17,5 милярда в минус сме точно 5,5милярда лева или половин Белене.По добре не се хвалете!!!
453
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години........ ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ БАЦЕ У ЗАТВОРА ШЕ ИМА НОВИ ШАРШАФИ И РОЛО ТОИЛЕТЕ ПАПИР СЕКИ ДЕН...И НА АРТИЯТА ШЕ ПИШЕ:...КОНГРАЧУЛЕИШОНС БАЦЕ...!
452
5
 
7
 
! Отговори
КРАСИ преди 11 години
БОИКО БОИКО..колко хора успя да измами6 ...докога ще те истраиваме..заби всеки малак бизнес в последна глиха ...само за тези еврофондове говориш ЛАПА4КАТА става все по нагла от ваша страна само подигравки и ништо ама ништо добро не осетих от както сте на власна 38 г сам и ми писна от ва6ата наглост
451
2
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БУЛГАРИЯ ФИЛИЯ С МАС ...!...БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОЖАРНИКАР НАРОДЕН АРТИС БУФОСИНХРОНИС БУДИС МАТЕМАТИКЪ ШАХМАТИСЪ ФИНАНСОФ ГЕНИЙ СЧЕТОВУДИТЕЛ ОДИТОРЪ КАСИЕР ПРОДАВАЧЪ КОНСУЛТАНТ...!
450
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОКО-БУДИСТЕ.....ЧЕ ТОВА СА СИ НАШИТЕ ПАРИ БЕ ПИЛЕ..КАКВИ МИ ГИ ПЕЕШ.....МОЖЕ И ДА СМЕ ЗАСПАЛИ, КАТО НАРОД НО НЕ СМЕ БУДАли!!!!
449
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ще ... ще ... ще ... ще ще ще... ще ще ... щещеще...щеще...ще ще ще щеЦели четири години щенкаме та се скъсваме от щетатататататаБоку-Щето. Ама вече никой не ще.
448
1
 
1
 
! Отговори
Farkinov преди 11 години
20% DDS e hyper mega para poli visok bg danak. uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!! za stoki ot parva neobhodimost ne biva da e po-visok danaka ot 2,5%. za ostanalite grupi stoki i uslugi - ot 3% do 7 % DDS stiga.v momenta bg narod plasta perverzno ubiistveno visok DDS 20%. kade otivat tesi bg pari ot DDS 20% - ot vsyaka hapka, ot vsyaka glatka na bg narod, ot vseki liter voda, ot vseki kilovat elenergya,ot vsyaka minuta telefonen razgovor, ot vseki liter gorivo, ot vseki kilogram darva za ogrev?!
447
2
 
10
 
! Отговори
"Българин" преди 11 години
Господа разпределящи европейските пари НАПРАВЕТЕ равносметка дали европейските пари направиха хората по богати.Аз ще ви отговоря НЕ.Направиха по богати тези които през последните години крадоха и забогатяха. ко продължавате да ги раздавате по същите критерии нищо няма стане и с тези пари.Но вас не ви интересува това, важно е да се хвалите.БЪЛГАРИ ЗАЩО МЪЛЧИМ.ЗАЩО СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ПРАВЯТ ПРАВЯТ ВСЕ ПО БЕДНИ И ПО БЕДНИ.МЛАДИ ХОРА НЕ ТЪРПЕТЕ ПОВЕЧЕ.ПОСТРОЙТЕ СИ ПО ХУБАВА БЪЛГАРИЯ
446
6
 
7
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До тати;Kакво разбираш под балансирано разпределение на парите?Руснаците ви сложиха на власт след ДЕВЕТИ. Ликвидирахте частните и заможни стопани. Направихте ги наемни работници. ИМОТНИ бяха работните хора а мюхлюзите и некадърниците станаха комунисти.,Всичкио банкери и олигарси излязоха от партията която беше против богатите-БКП. Станаха богати от кражби и др. незакони начини. Никога БКП/БСП на власт.
445
1
 
7
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
Това са помощи за бедните държави от кохезионните фондове на ЕС, те се дават като 80 % по конкретен проект, ако ги усвоим трябва да извадим най- малко наши средства над 2,5 милиарда.Не могат да се ползуват за заплати, пенсионни, социални и пр. нужди.Милостинята радва, но не е ли по радостно ако не сме сред най- бедните по чисто политически причини !? Като тези:dedenze.blog.bg/politika/2013/02/07/101-prichini-za-sram-ot-bylgarskata-politicheska-klasa.1050624
444
2
 
3
 
! Отговори
тати преди 11 години
И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ...
443
1
 
4
 
! Отговори
тати преди 11 години
способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) д
442
2
 
5
 
! Отговори
тати преди 11 години
Зависи как напечатаните пари ще влязат в икономиката, а също и дали последната ще остане нереформирана. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност
441
1
 
10
 
! Отговори
1612651515665165 преди 11 години
България получава но българите не получават
440
2
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....БОРИСОФ ЖЕРТВА НА СКЪСАН ГУМЕН ГЕНИТАЛЕН УДАЛЖИТЕЛ МАРКА МЕТЕОР ОТ ГУМА НА ТРАКТОР ПРАТЕН ТАИНО ОТ СССР ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ ПАРТИИНАТА РАЖДАЕМОСЪ МЕЖУ ДРУГАРКИТЕ И ДРУГАРИТЕ ПОЖАРНИКАРИ...!
439
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ СВОЕВОЛИЯТА НА ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН, ТОПЛОФИКАЦИИ и ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ТАЗИ ОБЛАСТ
438
3
 
5
 
! Отговори
''Волъ преди 11 години
Охххааааа! Както изглежда ше има лапане за ''тройката''
437
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Биволъ е телето на трактора
436
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мафията срещу герб!