България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години

Най-големият нетен бенефициент сме на база брутен национален доход
Обновена: 9 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 22:07,
636
България ще получи нетен приход от 12 млрд. евро от ЕС за 7 години
Снимка: Ройтерс

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия, и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС до 960 млрд. евро за 2014-2020 г. България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурните фондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Още икономически новини от света търсете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета някои коментари и ви се чудя на акъла.Разделили сте се на бойковисти и станишковци.Може ли някой от вас да ми каже каква е разликата между Бойко,Станишев и Кунева.НИКАКВА!!!.Всички са от едно котило.Затова на изборите гласувайте за нови хора,некорумпирани поне засега.Тия достатъчно се наядоха и преядоха,но понеже нямат насита,няма и сами да се откажат.Трябва да ги откажем ние.Защото както беше казал някой "властта корумпира,а абсолятната власт корумпира абсолютно".Да ги лишим от този шанс.
414
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕМА ТАКОВА ЧУДО:...ЕМ У НАТО А ИМА 2! МИГ 29...И ЕНА ФРЕГАТА ФТОРА УПОТРЕБА...200! СТАРИ ТАНКА ...!....ПОЛИЦИЯ ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯ...!...СУХОПУТНИ ВОИСКИ ТЕЛЯЦИ БАНЯЖИИ И НАДЗИРАТЕЛИ У АФГАНИСТАН... НА ИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ...!
413
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До EDNA MAYKA,Хайде заминавай! Като за начало гледам кирилицата вече си я забравила! Бъдещето на децата ти е черен зет/снаха у Францията!
412
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 666! СУПЕР...,ти си ***, ще пукна от смях бее
411
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КАНЧЕ БОПЪ ...!
410
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 518-Дават ни,защото сме най-бедни,а не най-заслужили.Дават ни за да не ги полазим масово и да се чудят какво да ни правят.А да блгодарят трябва единствено политиците,защото най-много се краде където се влагат най-много пари.Народа ще продължава да обеднява и никой политик не се интересува от това.Сега борбата ще бъде кой да спечели изборите за да лапне тлъстия пай.А ти може би си част нот върхушката щом толкова ти се иска да благодариш.
409
0
 
8
 
! Отговори
зад новината преди 11 години
Добра новина! Обаче като гледам политическите тежнения в БГ-то май с тези милиарди Трактори ще орат ''земеделски земи'' до плажовете Йосифови, Р.Овчари ще пасат електоралния *** по ''Цанковите камъни'' и ''хидроинженери ща правят ''водни огледала'' за стотици милиони по гьоловете край село Три мечки, Кърджалийско!
408
1
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ОБЕЗКЪРВЕНА И УНИЖЕНА БУЛГАРИЯ БЕШЕ ПРЕДАДЕНА НА ТУРКИЯ...ФАКТЪ...!
407
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ме грее мен , че някой мутри ще гепят 12 милиарда до 2020 г народа пак ще е беден пак ще духа всички политици да ви таковам сестрите и майките
406
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....517 ГАЙЙЙДООО СЕЛСКА...!....ХРАНИ СОБСТВЕНА ДА НЕ ХРАНИШ ЧУЖДА...!
405
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Гърция за 1 година получи над 100 милиарда евро помощи !!!!
404
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A, oще ли лаете.Лайте,лайте.
403
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря, ЕС! НА всички пишещи тук, обръщам внимание, че ЕС не дава пари на партии, а на България! Какво и колко ще ни дадът, разбира се зависи как управляваме тези средства и бюджета си. Тук правителството определено има своите заслуги, но не трябва за пореден път да политизираме и тази тема. Когато новините са добри за България трябва да се радваме всички! И най-вече - да благодарим, защото икономическата ситуация в ЕС не е никак розова.
402
3
 
2
 
! Отговори
за 515 преди 11 години
Кавал, ти ли щеше да храниш 140 000 армия? Англия и Франция имат армии по 80 000, а са в пъти по големи от нас....
401
0
 
3
 
! Отговори
Потресаващи разкрити преди 11 години
червените БУДАли измислиха БУДА за да прикрият далаверите си..........Документи уличаващи в корупция офчия Румен и *** са на сайта на Народното Събрание - четете ги!
400
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....СЛЕД 1989 ЕСТЕСТВЕНО БЕШЕ ДА СЕ КРАДЕ ПОВЕЧЕ ЗАТОВА И БЕШЕ ИЗМИСЛЕНА ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ У БУЛГАРИЯ...ТЯ ДАДЕ ВААЗМОЖНОС ДА СЕ РАЗПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА И ДА СЕ ИЗБИВА НАСЕЛЕНИЕТО ХУМАННО И ДЕМОКРАТИЧНО...!....РЕЗУЛТАТ Е:... БЕЗ ВОИНА БУЛГАРИЯ ЗАГУБИ АРМИЯТА СИ ...!...С ОГРОМНИ ЗАГУБИ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО...!....СЕ ЕДНО БЕШЕ ХВЪРЛЕНА НЕУТРОННА БОМБА...!..../ПО РАЗРУШИТЕЛНА ОТ АТОМНАТА БОМБА ХВЪРЛЕНА НАД ХИРОШИМА...!/...РЕЗУЛТАТ:....УНИШТОЖЕНА ИНДУСТРИЯ...!...ОГРОМНА БЕЗРАБОТИЦА...!
399
2
 
2
 
! Отговори
Сравнение преди 11 години
биесипе/депесе - турски *** с 00 еврофондовеГЕРБ - 12 милиарда евро НЕТО..............как да не гласувам за тях
398
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8 %-товите червени БУДАли си измислиха БУДА...ми да си вЕрват ''другаретЕ'
397
2
 
3
 
! Отговори
запалянко преди 11 години
Бойко бие комунистите!Бий Бойко комунистите1Бий, бий, бий!
396
4
 
5
 
! Отговори
EDNA MAYKA преди 11 години
PREDI MALKO MOYAT LUBIM ZAMINA ZA FRANZIYA.OSTAVI MEN IDVETE NI DEZA!!!!!ZASTOOOOOOOOO.ZASTOTO TRYABVA DA NI HRANI NASIYAT TATKO TOY E PRINUDEN DA IDE NA GURBET.NE ZA DA JIVEEM OHOLNO HIIIIIC NEE!A ZA DA JIVEEM NORMALNO STE SIM NAY STASTLIVATA KOGATO ZAMINEM ZYALOTO SEMEYSTVO I IZBYAGAME OT TAZI NENORMALNA I KRADLIVA DIRJAVA KOYATO NE MISLI NITO ZA SVOITE MLADI,NITO ZA SVOITE STARI HORA NITO PIK KOETO E NAAAAAY TIJNOTO SVOETO BIDESTE .DEZATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!