Гласуваме предсрочно на 12 май

Плевнелиев иска нов легитимен парламент
Обновена: 28 фев 2013 15:13 | 28 фев 2013 10:14,
375
Гласуваме предсрочно на 12 май
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Предсрочните избори ще бъдат на 12 май, обяви в парламента Росен Плевнелиев в обръщение към нацията. Според него само нов легитимен парламент ще може да реши важните въпроси за обществото.

„Най-почтено към гражданите е да има избори, но трябва да дадем шанс изборите да се организират добре. Не искам избори, без да е подготвена ЦИК. Не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които трябва да ни обединят. Затова и изборите ще бъдат на 12 май“, отсече Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че важните промени в законите трябва да се направят от нов парламент, избран от народа и с висока степен на легитимност.

Според него това НС трябва да се фокусира върху неотложните задачи – намаляване на цената на тока и облекчаване на социалното положение, опазване на природните богатства, да се приеме Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за водите, както и пакетът от четири закона в сектор „Сигурност“.

Президентът направи заявка, че ще направи всичко възможно да гарантира честността на  изборите. Плевнелиев призова всички институции да продължат да изпълняват своите функции.

Към служебния кабинет ще заработи граждански борд. Ключовата дума за този период е стабилност, отсече държавният глава.

Според него служебното правителство ще играе важна роля при пописването на договора за евросредствата за следващия програмен период. Той заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от първи април и беше категоричен, че бюджетът на страната ще продължи да се изпълнява, както е заложен.

Ако всеки действа солово, хор няма да стане. Хор от солисти не става. Държава само от индивидуалисти – също, заяви Плевнелиев.

Той очерта като приоритети на 42-то Народно събрание борбата с монополите, подобряване на образованието, връщането на усещането за справедливост. По думите на Плевнелиев е много важно да се въведе и електронното правителство.

Важно е да има инфраструктура, но по-важно е какво се случва в училищата, какви ценности се възпитават, затова и трябват мерки срещу демографската криза, реформа в здравеопазването и мерки за свободна, открита конкурентна среда, която ще доведе до инвестиции и заетост, очерта като основни приоритети Росен Плевнелиев.

"От президента хората очакват истината, а тя е, че не разполагаме с магическа пръчка да направим народа богат, то става с инвестиции работа и производство, не е кратък процес", каза президентът.

Голяма част от посланията му бяха насочени основно към обединение, прекратяване на популистките призиви, успокояване на гражданското общество.

В обръщението си Плевнелиев за пореден път отхвърли идеята за изработване на нова Конституция.

„Историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо“, обясни той. По думите му българската конституция ни пази в трудни моменти- тя е нашият стълб и упора.

Хората излязоха масово на улиците и показаха, че има силно гражданско общество, обясни президентът.

Той обобщи исканията на гражданите - да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданската енергия е много силна. Въпросът е дали ще бъде разрушителна или съзидателна, отбеляза Плевнелиев. Хората се борят срещу монополите. Посочиха ги като основен враг. Те са символ за задкулисия. Хората от това негодуват – от липсата на справедливост и задкулисие, добави президентът.

Според него все по-големи групи граждани обличат своите протести в конкретни искания.

„Някои искат ЕРП-тата да са държавни, но от друга страна не вярват в държавата, някои искат държавата да не финансира партиите,но тогава кой - частният сектор ли, това по-добре ли е?“, запита риторично той.

Президентът за пореден път отхвърли всички идеи за национализация. Той е категоричен, че при този ход инвеститорите ще избягат от страната и ще се увеличи безработицата и лихвите.

„Не искаме да се стигне дотам, затова разчитаме на мъдрост, а не на емоциите и прибързани оценки. Проблемът на държавата не е причинен от улицата, а в неизпълнените обещания на политиците, ниското доверие в институциите“, отбеляза държавният глава.

Решението за него е либерализацията на енергийния пазар, прозрачна работа на енергийните регулатори и енергийна ефективност.„Хората трябва да имат свободата на избор на доставчик“, смята президентът.

Той посочи, че пред очите на целия свят се гори европейското знаме и Конституцията.

„Обръщам се към протестиращите. Вие вече променихте държавата. Вие променихте дневния ред. Институциите се задвижиха в правилната посока, партиите също. Време е за гарадивен диалог“, призова президентът.

„От това какви лица ще влязат в следващия парламент и правителство и какво ще свършат зависи дали очакванията на протестиращите граждани няма да отидат напразно и с това да се създаде още по-голямо напрежение след време. Нека да се променим. Нека да се адаптираме към новата реалност. Нека следващото Народно събрание даде пример за прозрачност и прогнозируемост“, отсече държавният глава.

„Ако искаш да промениш един закон, обоснови се публично и навреме с оценка за въздействие, както пише в правилата, а не с поправки в последния момент. Това дразни. Депутатите не решават проблеми на един или друг влиятелен кръг. Те решават системни проблеми на държавата и нацията“, посъветва Плевнелиев.

Той е категоричен, че част от гражданите изпращат ясен сигнал към партиите, че не виждат своето политическо представителство.

„Нека да променим това, нека да се отворим, нека да демократизираме вътрешнопартийния процес и дадем възможност на широк кръг членове и симпатизанти да участват пряко в номинациите за длъжностите – народни представители, общински съветници, кметове и други изборни длъжности. Сигурен съм, че това ще помогне“, уверен е президентът.

Той призова да се загърби противоборството. Трима президенти – Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев се събраха днес в пленарната зала. На речта на президента Плевнелиев присъстваха и Патриарх Неофит, дядо Кирил и дядо Йосиф.

На Консултативния съвет за национална сигурност на 26 февруари беше постигнато пълно съгласие за провеждането на предсрочни избори.

Мандатът за съставяне на временно правителство вече бе върнат от ГЕРБ и БСП. На 1 март държавният глава ще го връчи на третата по големина политическа сила - ДПС, откъдето също заявиха, че няма да съставят кабинет.

Ако този трети отказ се случи, президентът е длъжен да сформира служебно правителство, както и да издаде указ за разпускане на Народното събрание и да насрочи дата за предстоящи избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не бяха концесионерите, дето толкова ги плюете, златото на България щеше да си остане заровено в земята завинаги. Така ине успяхте да разберете, че ние нямаме нито техническа възможност нито хора за златодобив.Същото се отнася и за ЕРП-тата - те нямат избор. НЕК им продава тока скъпо и прескъпо и те са принудени да го продават скъпо и на нас (иначе ще фалират).Мислете трезво! И не гласувайте за фашист (сещате се кой).
64
8
 
16
 
! Отговори
БГ избирател преди 11 години
Сега трябва всички министри от ПП ГЕРБ да ги изпратим в затвора ,а партия ГЕРБ в Искъро.Това да изкараш посред зима цял народ на протести си е престъпление по служба.Само дърво за мутрите от ГЕРБ.Без компромиси.
63
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зелена енергия, тецове на чужди държави с ток изкупуван прескъпо, това е истинската мафия, не АЕЦ Белене, който ще смъкне цената на тока......против АЕЦ Белене са всичките тези мафиоти, които имат ветрогенератори по морето и слънчеви централи......с помоща на запада, който иска да има централи в Румъния и да купуваме скъп ток от тецовете......АЕЦ Белене е най българския проект и е само в полза на България, всичко друго е лъжа и ще видите, че скоро ще затворят и АЕЦ Козлодуй и тока ще е троен!
62
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 11 години
никак няма да е лесно да се оправи българия на всеки е ясно че с магическа пръчка няма да се оправят нещата защото след 4 годишното управление на самотек нещата са много зле трябва веднага да започне с мерки които да извадят икономиката от колапса и от да се върви от икономика на услугите да започне да се върви към производствена икономика само по този начин ще се отворят работни места ще се постигне разстеж на доходите но трябва да няма и монополи на пазара
61
0
 
4
 
! Отговори
доган преди 11 години
нали търсите служебен премиер,най големия майтап е депутата тодор великов който веднъж каза в парламента че жена му има пет висши образования,проучете я и я назначете тъй като такива вундеркини на 40 години все още в българия няма и я питайте колко стаж има и къде е работила
60
1
 
3
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 11 години
"Според него само нов легитимен парламент ще може да реши важните въпроси за обществото."А досегашният парламент не беше ли легитимен? И кой гласува за него?Глупав народ.
59
0
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
Точно така. Това са ***, кърлежи, пиявици. Същото се отнася и за концесионерите.
58
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 11 години
До до 33Инвеститор в България е човек който не рискува, а влага 1лв с очакване да спечели 1 000 10 000 и всичко е на наш гръб.
57
1
 
13
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе какво толкова има толкова да се мисли! Да седне регулатора и да огледа всички надбавки над цената на тока - пренос, достъп, зелена, пембяна енергия.... Оттам трябва да се реже, защото тези суми идват 60-70% над конкретната цена на електроенергията! Да се въведе формула така, че тези разходи да са процент от доходите на хората, а не да ги надвишават двойно!Има и откъде да се режат "грешни" разходи - тотално съкращаване на раздутата последните години държавна администрация; подмяната й с качествени и образовани хора; съкращаване на дублиращите се комисии и комисийки; спиране на необлагаеми
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 70На мен ми прилича на КГБ. Чакам само Аврора да доплува по Перловската река. Исканията на протестиращите са болшевишки, а и ползата остава на комунистите.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо да чухте за търсене на отговорност на тези, които ни докараха до тук? Пак приказки за това колко много работа има за вършене, как ще я свършат някога, как ще стигнем до светлото бъдеще. Това не работи Плевнелиев, няма да можеш да мотивираш никой да си свърши работата, ако не се намери как да бъдат вкарани поне една дузина публично известни виновници в затвора. И дано не съм лош пророк, но ми се струва,че след година протестите ще са още по-яростни и не толкова мирни.
54
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на 12.05 бсп ще замине окончателно в сибир.
53
3
 
10
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
"глупаците, които висяха по площадите" ??? Доста уважително от твоя страна ... да те правим политик, мисля ще ти ходи
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64 - Промяна на системата се прави от лидери, а не от тълпа.Без лидери, протестите са обречени да се превърнат в бележка под линия в учебника по история.
51
4
 
2
 
! Отговори
макето преди 11 години
абе кебапчета биричка нещо ракийка ке има ли сложиха ли веке мизите те така да се ориентираме горе доле мож и по некое агънце да изпечеме
50
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Като гледам и американците имат 15% лоши кредити но са с по малки лихви от БГ и никъде в статията не се споменава да не говорим за Испания на прицел е България господа защото се осетихме за ограбването което са ни приготвили карат ни да си продадем и последната собственост която имаме за да ни заробят егати геноцида само революция ще махне тези пиавици които ни смучат кръвта в България 98% от населението има собствено жилище на запад средно46% какво целят да ни заробят като крепостни селяни е това целят но преди това трябва да ни вземат каквото имаме за да сме зависими от тях ,само революция
49
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 11 години
Вчера по Дарик Петър Берон напомни как са понесли отговорност хората обявили война на Англия и Америка по време на втората сфетовна , ако приемем ,че смъртната присъда не е вариант значи се отива на доживотна за 70-80 о/о от всички в народното събрание и тоя миш нема кво да ни баламосва с политически приказки. "ВСИЧКИ *** ДА ЗАМИНАВАТ ЗА БЕЛЕНЕ "
48
0
 
14
 
! Отговори
Призив преди 11 години
Нека всеки един който влезне в парламента да се представи на хората с видео клип за живота му, образованието му, семейното полжение и мечта. Ама всеки един, да им знаем имената, къде живеят, колко пари имат.Разпорстрането това съобщение, ако мислите, че е правилно!
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да се въведе закон - който не гласува, няма право да протестира!Така е най-справедливо. Аз няма да търпя по улиците да крещят някакви хора, които в деня на избори си седят на диванчето вкъщи.
46
0
 
10
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
ЕРП-тата може да са всичко друго, но не и "инвеститори"!под понятието "инвестиция" разбирам някой, който идва и на свой риск изгражда предприятие на гола поляна, отваря работни места, произвежда и печели /ако може/! А не като ЕРП-тата - държавата им подарява печеливши предприятия с изградена мрежа, гарантира им печалба, приходите също са им гарантирани!? Срещу това се задължават да направят някакви уж "инвестиции", но вместо да отворят работни места - съкращават и източват към свои дружества.