За вампирите и "екзекутирането на проекти"

Спорове в НС при денонсирането на Бургас-Александруполис
Обновена: 7 мар 2013 12:07 | 7 мар 2013 12:07,
48
За вампирите и "екзекутирането на проекти"
Снимка: архив, Булфото

Депутатите денонсираха споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис. 141 народни представители гласуваха, „за“ бяха 115, "против" - 25, а един се въздържа.

Така на практика депутатите решиха на първо четене да обявят договора за строителството и експлоатацията на петролопровода за недействителен.

Днес в НС трябваше да има цяла плеяда от министри в оставка – Нона Караджова, Симеон Дянков и Делян Добрев, в пленарната зала обаче дойде само финансовият министър в оставка.
 
По време на обсъжданията народните представители се разделиха – левицата се обяви категорично против денонсирането на споразумението, а на другата страна застанаха „Синята коалиция“ и ГЕРБ.

За съжаление вие само рушите, възмути се червеният Асен Гагаузов на искането на мнозинството да спре проекта. Според Михаил Миков пък със спирането на проекта се защитават чужди интереси. Кой иска петролопроводът да минава само през Босфора, обърна се той към народните представители.

Мартин Димитров от "Синята коалиция" и Димитър Петров от ГЕРБ се съсредоточиха главно около екологичните рискове, рисковете за туризма ни. Според депутата от ГЕРБ икономическите ползи ще бъдат само за Русия и Гърция, а рисковете – за България.

„Аз разбирам, че меракът ви Божидар Димитров да обикаля и да изравя скелети и вампири е огромен, заяви Миков в отговор на твърденията на Димитър Петров, че трасето трябва да минава през много археологически обекти. „Няма богата държава от това“, скочи Михов. „Какво искате? Да унищожим туризма?“, ядоса се в отговор Димитър Петров.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че ще гласува ”за” денонсирането на споразумението. По негови думи той ще го направи не заради екологичните съображения на мнозинството и сините. Цонев беше категоричен, че просто проектът е неизгоден.

Този проект е финансово неосъществим за всички участници, обясни финансовият министър в оставка Симеон Дянков. По негови думи не само че за България Бургас-Александруполис е неизгоден, но проучвания са показали, че не е ”търговски осъществим” и е ”неприемлив за банково финансиране”. Той цитира документи на проектната компания, според които този петролопровод не може да даде конкурентна цена.

До 2030 година Русия може да гарантира до 2-2,5 млн. тона на година по тръбата, което не е достатъчно за запълването й, прочете Дянков документ на руски представител.

Защо го правим сега, когато България се тресе от протести? Закъде бързаме? Преди седмица екзекутирахме „Белене“, сега това, недоволства и червеният депутат Петър Димитров. По негови думи никога вече няма да има толкова антируско мнозинство и затова се бърза така. Много се радвам, че все пак не ви стигна времето да отмените 3 март като национален празник, заяви депутатът.

Тройната коалиция и БСП са поели ангажименти към Русия, които са срещу България, обяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. „Истината е още по-зловеща – България плаща пари за несъществуващ проект“, възмути се и Иван Костов.

След продължителни дебати се стигна до гласуване, без да са дошли Делян Добрев и Нона Караджова. Михаил Миков поиска поименна проверка на кворума. Депутатите в пленарна зала се оказаха 127.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
43 стига с тази Русия бе не виждаш ли че така ни е сегнала примката около врата около 30% от всичкки енергийни плащания за всякакъв вид енергия директно влизат в нейния бюджет
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хм, за 50млн. лв не се струва риска
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нефтопроводът Бургас-Александруполис гарантира една много важна както за Гърция, така и за България граница. Той трябва да се построи, само ако българските политици успеят да го изтъргуват от Русия срещу кредити и засилване на присъствието на български стоки на руския пазар.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е. Апостола е казал, че ще освобождава и други народи като приключи делото си в България....а Каравелов го е мъмрел да забрави репеблуиката, защото "такива волнодумци гният мноог в тъмнициет на руския цар"
37
3
 
5
 
! Отговори
ДО 33 преди 11 години
АЗ ПЪК ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП, ЗА ДА НАПРАВЯТ АЕЦ БЕЛЕНЕ.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО РУМЕН221,РУСОФИЛСТВОТО Е ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ!АПОСТОЛА Е БИЛ РУСОФОБ! - ПРИЯТЕЛЮ,- САМО БЪЛГАРОФИЛСТВОТО Е НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА КАУЗА...!!!- ВСИЧКИ ДРУГИ "ФИЛИ" И "ФОБИ" СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ... "ЧИЙТО ГЛАВИ ЩЕ РЕЗНА С ДВЕТЕ СИ КУНКИ..."
35
0
 
5
 
! Отговори
питам се преди 11 години
Откъде се навъдихте толкова много пъпчиви русофоби. В тревата ли е причината, в храната с които се тъпчете, или просто мозъците са ви тотално облъчени, та така компетентно раздавате мнения наляво и надясно. Слушайте си Преслава и Азис и няма да получите срив в *** си кратуни.
34
1
 
6
 
! Отговори
американофил преди 11 години
Американофилството днес е много модерно, само че, както винаги ние отиваме там откъдето другите бягат неудържимо.
33
0
 
4
 
! Отговори
до анонимен 33 преди 11 години
Папагалщината е признак на празноглавие. Вожда обаче има нужда от папагали.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувах за ГЕРБ единствено, за да спрът проекта, сега тъпите *** ще ме принудят пак да гласувам за ГЕРБ само и единствено, заради този проект, който е антибългарски. България няма абсолютно никакви облаги от този проект. някакви 40 милиона годишно, а се рискува туризма на страната ни, които носи печалби от по няколко милиарда годишно. Ако БСП официално не се откажат от проекта цялото черноморие ще гласува против тях. Това е поминака на хората в тази част на страната.
31
2
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ...- РУСОФОБИЯТА Е СЕРИОЗНА ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ...!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
e преди 11 години
Дянков,време е да си купиш еднопосочен билет,да ходиш при жена ти,за да не се харчитя/с такси "банков превод",с които те "издържа".Поне ти така каза медийно ,че тя те издържа.Другият вариант е да бъдеш още на "чужди издръжки"и в ЦСЗ.Ще пропусна аргументите,защото те са заложени в твоето досие и дипломата ти издадена от Световната банка.
29
0
 
2
 
! Отговори
АРИЕЦ преди 11 години
Бате АТИЛА ние арииците от маалата много те уважаваме ама само не разбраахме кво е това склавяни и юдохазари това нов вид джелезо ли е или е жица а кажи бе бате
28
0
 
0
 
! Отговори
DO 26 преди 11 години
Не става," що'т" СИ ***!
27
0
 
1
 
! Отговори
Страхил преди 11 години
Абе в тоя форум само *** ли шестват? То бива зомбита, ама като тия тук и в лудницата сигурно няма. Възторг след възторга.
26
1
 
3
 
! Отговори
СЕДЕСАР преди 11 години
Тоя АТИЛА не е от нашите. Той е червен провокатор.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Немам убразувание ама сам много умен и най много искам да сам американец ама да не работам нищо като бате бойко и да сам като него богат и убаф
24
1
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Нямаш ли деца, внуци или поне намери един учебник по граматика и се научи да пишеш!
23
11
 
4
 
! Отговори
бял преди 11 години
Сините и ГЕРБ така са замилели за България че, свят ще ни се завие. Милите ни американчовци.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АТИЛА-еееех много е ,,велика" тази *** .