ЕС да вземе предвид червените лампички в България

"Файненшъл таймс": Протестите не са само срещу икономиите
13 мар 2013 22:11, Елка Василева
139
ЕС да вземе предвид червените лампички в България
Протестите бяха срещу целия политически елит и системата. Снимка: Булфото

В югоизточната част на Европейския съюз предупредително светнаха цял куп червени лампички, на които останала част от Европа би трябвало да обърне внимание, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Свалянето на българското правителство след протести миналия месец беше омаловажено от някои анализатори като поредна реакция срещу "мерките за строги икономии". Но падането по сходен начин на румънското правителство и произтеклите сътресения миналата година, както и предизвикателното приемане тази седмица в Унгария на промени в конституцията, които според опонентите им заплашват демократичните ценности, говорят за нещо по-дълбоко.

Протестите в България с 300 000 участници в 25 града бяха най-големите в страната след онези през 1997 г., предизвикани от финансовата криза, или протестите, сложили край на комунизма през 1989 г., посочва вестникът. За разлика от тогавашните протести сегашните не бяха оглавени от опозиционни партии и доминирани от студентите. Те бяха подети от граждани на средна възраст, разгневени от главоломно растящите сметки за отопление.

Участниците в тях скандираха "Без партии", а проявите продължиха дни след като правителството на премиера Бойко Борисов подаде оставка. Протестиращите настояваха за свикване на Велико Народно събрание за промяна на конституцията, така че мнението на гражданите да има повече тежест.

Това не бяха протести срещу икономиите. България – отличник по стандартите на ЕС - не преживя същите драматични фискални ограничения като някои съседни страни. Протестите по-скоро бяха срещу целия политически елит и "системата", провалила усилията на българите да свържат двата края с най-ниските средни доходи в ЕС.

Тук има известни прилики с подкрепата на италианците за "Движение 5 звезди" на Бепе Грило и обезвереността от статуквото в страните в периферията на еврозоната. В бившите комунистически страни, сега членове на ЕС, се наблюдава обаче още нещо: отхвърляне на "прехода" - неспокойните 20 години на разместване на пластовете, които те преживяха, за да влязат в съюза.

Идеята беше, че преходът беше мъчителен, причини страдания, но се очакваше животът ни да стане съвсем друг. Надявахме се да живеем ако не като германци, то поне като гърците, но това така и не стана, казва, цитиран от вестника, председателят на софийския Център за либерални стратегии Иван Кръстев.

Българите обвиниха за високите сметки на тока, предизвикали демонстрациите, зле извършената приватизация, дала регионалните монополи в ръцете на чужди компании, за които се смята, че са доста комфортно свързани с правителството и регулаторните органи.

Скандиранията "мафия" обаче са кратката формулировка за шуробаджанащина сред политическия елит и връзките му с магнати, натрупали милиони от прехода, а в някои случаи и с организираната престъпност.

Гражданите смятат, че рухването на комунизма даде възможност за просперитет на тези групи, но не и на обикновените хора, казва Кръстев.

Реакцията на ЕС беше да потърси по-голяма пръчка, за да санкционира отстъпленията от демокрацията в някои страни членки.

Четири държави начело с Германия миналата седмица призоваха ЕС да използва нови лостове за справяне със страните, нарушаващи "основните му ценности", включително замразяване на европейски фондове.

Според Кръстев обаче останалите страни в Евросъюза би трябвало да положат повече усилия да разберат какво се случва в комунистическия някога Югоизток. Те би трябвало да се ангажират повече с дългосрочното изграждане на институции в тези държави, отбелязва "Файненшъл таймс".

Ако това не стане, има опасност отрицателните последици на прехода да се разпространят и то не само в други бивши комунистически членки на ЕС, но и в страни от бивша Югославия, които дори още не са се присъединили, но където изгледите за евентуално членство отдавна се смятат за най-сигурната гаранция за стабилност, допълва вестникът, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
DiDi преди 11 години
До :) - Ами няма как приятелю. Ние нямахме, като германците западни сънародници, които да знаят как се управлява общество и държава при пазарни условия. Всички ние бяхме продукт на реалиния социализъм, при който колкото и каквото си откраднеш си е твое. Чак когато започна промяната се видя, че тези другари яко са крали - от къщи и апартаменти та до човешки животи. Най-лошото обаче е че са възпитали и пресъздали по свой образ и подобие всички поколения българи през годините, когато управляваха.
99
1
 
2
 
! Отговори
Britanic преди 11 години
Британците да не стоят и да ни се надсмиват! Не искам да си помисля,какво ще им се стовари на ироничните им тикви,когато се разпадне този Евро-съюз и ние се съюзим отново с Москва,Пекин Делхи,и Целия Азиатски СВЯТ! Тогава ние ще пишем за техните улични протести, дето няма да стихнат до като не се самоунищожат! Ние имаме алтернатива,жал за тях!
98
1
 
5
 
! Отговори
Geleto преди 11 години
ама че гадни змии, значи ще плащаме вноска на ЕС да сия разпределят те, а ние пак нямаме права, америка, русия и съюзниците им пак победиха Европа
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЛАСТ СЕ ВЗИМА И ДАВА С КРЪВ !!! ЗАПОМНЕТЕ ТОВА !!! НИКОЙ НЕ ДАВА ВЛАСТТА ТОКУ-ТАКА ОСВЕН АКО НЕ Е СВОЙ !!!НЕ СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ ГОЛЕМИТЕ АКУЛИ ЩЕ ДАДАТ НА НАРОДА ДА УПРАВЛЯВА !!!
96
0
 
9
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД.ПРЕДАТЕЛИ, ПРОВОКАТОРИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ ИМА И ЩЕ ИМА СРЕД НАС И УПРАВЛЯВАЩИ ПО МАТЕРИАЛ И ЧИП.ДА СЕ ИЗЧИСТИМ ОТ ТЯХ С ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ.ПРОЧИСТЕНО ОБЩЕСТВОТО ЩЕ БЪДЕ НА ДОСТОЙНИТЕ И КАЧЕСТВЕНИ ХОРА.
95
0
 
6
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД.ПРЕДАТЕЛИ, ПРОВОКАТОРИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ ИМА И ЩЕ ИМА СРЕД НАС И УПРАВЛЯВАЩИ ПО МАТЕРИАЛ И ЧИП.ДА СЕ ИЗЧИСТИМ ОТ ТЯХ С ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ.ПРОЧИСТЕНО ОБЩЕСТВОТО ЩЕ БЪДЕ НА ДОСТОЙНИТЕ И КАЧЕСТВЕНИ ХОРА.
94
1
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
До тяА колко време според вас щяха да ни дават кредити за да живеем така? И днес може да се живее добре, но за младите, които искат да учат и работят. За голяма част "по-големите" наистина е по-зле, но в крайна сметка спомнете си как живеехте 1979, 1980, '81 ... че и преди това! Глад и мизерия. Може би вие сте живели добре, но аз не бях в семейство на ТИР-аджии, а на инженери! Нямахме кола, нямаме вила, нямаме апартамент. Е вие сте си поживели, докато други строяхме комунизъма и така и не го!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Власта през последните 24 години е една и тя се предава понаследство от преди това. Докато не се премахнат партиите и образованите граждани да решават съдбата не само в България а навсякъде по света няма да има израстване. Основното образование го дават вече само с усмивка, затова трябва всеки който има поне средно образование, знае да чете, разбира какво е прочел, знае как да търси повече информация, точно този гражданин трябва да решава съдбата на страната си. Интернет вече има навсякъде!
92
8
 
19
 
! Отговори
тя преди 11 години
По времето на "тато" всички бяхме еднакво "бедни".И сега искам да съм "бедна " както преди. Сигурна работа ,Безплато образование и здравеопазване Апартамент ,вила почивка ежегодно .Сега питам кои станаха милионери и как?-
91
4
 
23
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ние сами сме си виновни!!! След протестите 1997 дойде Костов като спасител, така ни спаси че разпродаде всичко на безценица. Избрахме Цара, дойде прибра си имоти за стотици милиони и ни отсвири. Дойде БСП, прибираше прибираше и изчезнаха. Избрахте Бойко, той се оказа същия. Какъв е извода всеки който дойде на власт гледа да оправи децата си до 11-то коляно. На чесните хора в БГ не им дават власт, няма и да им дадат!!! Манталите ни да прецакваме околните е мн мн силен!!!
90
0
 
27
 
! Отговори
тя преди 11 години
НАРОДА СЕ СЪБУДИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ДАОПУСНЕ ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НЕГО - ПОЛИТИЦИ И ОЛИГАРСИ. Стига кражби за милиони на гърба народен!Следващите управляващи ,ако продължават по старому ще изкарат един цял народ на улицата.
89
11
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Защо отричаме всичкоНай простият човек беше Живков и не ние управлявал, а ни е командвал. Когато има диктатура, няма нужда от управление.
88
0
 
2
 
! Отговори
meri преди 11 години
До правоверен mnogo vqrno.napalno vi podkrepqm.ot 2sedmici majat mi e v policeisko upravlenie v garciq bez prichina zadarjan po greshka i nikoi ne mi obrashta vnimanie,ni vanshno min.ni konsul.ne im puka vseki den zvanq, a otgovora e mnogo interesen e sluchaq vi g/jo,no ne ni davat informaciq,za kakav es govorim,ta majat mi ne e li opitna mishka.
87
0
 
17
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Историк, кака ще стане, като прилапаха средствата за производство, цялата власт е тяхна и са като паяжина? Освен това презират народа си, а арогантноста им е само срещу нас, те самите са лакей на външни господари и интереси?
86
0
 
4
 
! Отговори
Българка преди 11 години
Мъдри разсъждения!Явно повечето хора влизат в час!Четете българи, ограмотявайте се!Има много интересни неща за четене особено за ниолиберализма!
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не са разбрали или по точно им изнася да се правят на неразбрали тия от ЕС. Като цяло са против отделните страни да си защитават националните интереси, поне това разбрахме. Единственото, което искат е да не им създаваме проблеми и да изпълняваме сляпо изискванията им. Борисов го правеше и си замина.Толкова за ДЕМОКРАЦИЯТА по европейски.
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На площадите останаха само платените организатори на митингите и шепа луди от атака. За да ги забележат трябва да предизвикат масово запалване а раздадените пари да се върнат на позитано.
83
0
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Дай на простия човек власт или пари и му гледай сеира. Това стана у нас. Назначените капиталисти са с потекло от върхушката на БКП и понеже са прости селяни затова вместо да инвестират в производство си построиха палати и изхарч1иха парите за лъскави коли и луксозни ***. Вижте само колко малко бизнесмени не са сменили жените си. Това за какво ви говори. Покойният Луканов създаде мутрите за да плашат хората и да няма неправилен човек в бизнеса.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 104Ти изобщо нямаш понятие за това как живея останалите източно европейци. Малко по-добре и толкова.
81
5
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Поредната професионална и изключително точна статия на Файненшъл Таймс. За съжаление ще отбележа, че със същия успех и заключения можеше да се отнася и за Африканска "развиваща се държава" или поне такава от Латинска Америка. Да не забравяме и Вопъла на доскорошната част от управляващите Волен-чо, че ни трябва "нов Чавес".Всичко това е показателно къде сме в развитието си - за съжаление дори не сме достигнали периферията на ЕС като общество.