ЕС да вземе предвид червените лампички в България

"Файненшъл таймс": Протестите не са само срещу икономиите
13 мар 2013 22:11, Елка Василева
139
ЕС да вземе предвид червените лампички в България
Протестите бяха срещу целия политически елит и системата. Снимка: Булфото

В югоизточната част на Европейския съюз предупредително светнаха цял куп червени лампички, на които останала част от Европа би трябвало да обърне внимание, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Свалянето на българското правителство след протести миналия месец беше омаловажено от някои анализатори като поредна реакция срещу "мерките за строги икономии". Но падането по сходен начин на румънското правителство и произтеклите сътресения миналата година, както и предизвикателното приемане тази седмица в Унгария на промени в конституцията, които според опонентите им заплашват демократичните ценности, говорят за нещо по-дълбоко.

Протестите в България с 300 000 участници в 25 града бяха най-големите в страната след онези през 1997 г., предизвикани от финансовата криза, или протестите, сложили край на комунизма през 1989 г., посочва вестникът. За разлика от тогавашните протести сегашните не бяха оглавени от опозиционни партии и доминирани от студентите. Те бяха подети от граждани на средна възраст, разгневени от главоломно растящите сметки за отопление.

Участниците в тях скандираха "Без партии", а проявите продължиха дни след като правителството на премиера Бойко Борисов подаде оставка. Протестиращите настояваха за свикване на Велико Народно събрание за промяна на конституцията, така че мнението на гражданите да има повече тежест.

Това не бяха протести срещу икономиите. България – отличник по стандартите на ЕС - не преживя същите драматични фискални ограничения като някои съседни страни. Протестите по-скоро бяха срещу целия политически елит и "системата", провалила усилията на българите да свържат двата края с най-ниските средни доходи в ЕС.

Тук има известни прилики с подкрепата на италианците за "Движение 5 звезди" на Бепе Грило и обезвереността от статуквото в страните в периферията на еврозоната. В бившите комунистически страни, сега членове на ЕС, се наблюдава обаче още нещо: отхвърляне на "прехода" - неспокойните 20 години на разместване на пластовете, които те преживяха, за да влязат в съюза.

Идеята беше, че преходът беше мъчителен, причини страдания, но се очакваше животът ни да стане съвсем друг. Надявахме се да живеем ако не като германци, то поне като гърците, но това така и не стана, казва, цитиран от вестника, председателят на софийския Център за либерални стратегии Иван Кръстев.

Българите обвиниха за високите сметки на тока, предизвикали демонстрациите, зле извършената приватизация, дала регионалните монополи в ръцете на чужди компании, за които се смята, че са доста комфортно свързани с правителството и регулаторните органи.

Скандиранията "мафия" обаче са кратката формулировка за шуробаджанащина сред политическия елит и връзките му с магнати, натрупали милиони от прехода, а в някои случаи и с организираната престъпност.

Гражданите смятат, че рухването на комунизма даде възможност за просперитет на тези групи, но не и на обикновените хора, казва Кръстев.

Реакцията на ЕС беше да потърси по-голяма пръчка, за да санкционира отстъпленията от демокрацията в някои страни членки.

Четири държави начело с Германия миналата седмица призоваха ЕС да използва нови лостове за справяне със страните, нарушаващи "основните му ценности", включително замразяване на европейски фондове.

Според Кръстев обаче останалите страни в Евросъюза би трябвало да положат повече усилия да разберат какво се случва в комунистическия някога Югоизток. Те би трябвало да се ангажират повече с дългосрочното изграждане на институции в тези държави, отбелязва "Файненшъл таймс".

Ако това не стане, има опасност отрицателните последици на прехода да се разпространят и то не само в други бивши комунистически членки на ЕС, но и в страни от бивша Югославия, които дори още не са се присъединили, но където изгледите за евентуално членство отдавна се смятат за най-сигурната гаранция за стабилност, допълва вестникът, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рядко коментирам, но забелязвам обща тенденция в коментарите - все други са ни виновни! Брей, тия евреи колко са всемогъщи! Брей, колко са страшни от ЦРУ! Ужас, цял свят заговорничи срещу българите - не може да спи, само и само да ни унищожи, че ние сме най-голямата заплаха за света! А земята е плоска, НЛО ни облъчва и изобщо Вселената е срещу нас! Как не го разбрах досега! А ние сме ангелчета...
59
3
 
36
 
! Отговори
Новата Епоха преди 11 години
Аз само не мога да разбера пишещите в статията и коментарите под нея... вие си мислите че има "хубава" приватизация ли? Че има по-милостив частен интерес, който би се грижил за вас ли? Българина е просто по-необразован и ошашавен от 45 фалшив анти капитализъм, затова не му стиска да си каже истината - а тя е че ни омръзна от капитализъм комунизъм и всякакви такива тоталитарни системи! Искаме свобода и истинска демокрация, ако знаете какво е това!!
58
3
 
21
 
! Отговори
до мусли преди 11 години
Като потвърждение на думите ти ,прочети в сайта "Журналистически разследвания.Анализи.Коментари."подзаглавие -Истината за 10 ноември.Там е казано същото.Трябва им земята на България,а не народа.
57
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога само да разбера, защо ни го натресоха този масон Марин Райков. Той също е и доказана турска партенка - възможно най гадната комбинация, която могат да ни набутат!
56
5
 
15
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Това е еврейски колониализъм, спор не може да има, и този колониализъм е с цел да ни избие защото *** са ни харесали земята. Има ли наша вина, при противник разполагащ с парите, правителствата и армиите на света? Вината е че не приехме единствената партия която се противопоставяше, единствения лидер който призоваваше - да върнем България на българите! Беше оплют по сценария на поробителя, осмян глупаво, по еврейски от българи! Доброволно се оттегляме.
55
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС трябва да изгони бугарските австралопитеци
54
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na Vuzrodenata Rimska Imperia(Zapadna Evropa i USA).
53
2
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Chlenstvoto na Bulgaria v NATO-OTAN ne se otrazi dobre.
52
1
 
28
 
! Отговори
revlio преди 11 години
време е протестиращите да се насочат към посолствата кеф им рускотокеф им американското кеф им германското щото всички чужди държави тръбяха за демокрация и си затваряха очите за БЕЗОБРАЗИЯТА В ТЕРИТОРИЯТА от *** и техните отрочета
51
0
 
26
 
! Отговори
revlio преди 11 години
както се видя с мирния преход се свършиОВЦЕТЕ СВЪРШИХА лошо ще стане като УФЦЕТЕ станат ХИЩНИ
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов и други имат досиета на специални места. Защото те не са доносници те са висши офицери.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...комунистическия някога Югоизток...". Че то от ЕС по-голям комунизъм има ли. Само името му друго. Така и не се разбра, какъв им е зора на ЕС постоянно да се разширява. Имат ли смислен, незахаросан отговор.
48
1
 
35
 
! Отговори
sistemata преди 11 години
Кой ви каза,че "преходът" е провален.Напротив,това,така добре планирано от партийната(бкп)въхушка,ДС и западните централи(главно ЦРУ),бе осъществено по блестящ начин.Нищо правенопо-рано не е било осъществявано с такъв голям ефект и с никакви загуби.Цялата държавна,създадена от целия народ собственост така изящно се приплъзна в частните ръце на една шепа бандити,че вероятно е ошашавила и самите тях.И ВСИЧКО ТОВА СТАНА,БЛАГО-ДАРЕНИЕ НА НАС,ОВЦЕТЕ.ЯВНО,ДОБРЕ СА НИ ПОЗНАВАЛИ.НАС,ОВЦЕТЕ...
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарки и Другари да ги ударим от земята на 12 май и да поиграем хорце на Бузлуджа вечна и нерушима дружба Герб и КПСС !
46
14
 
6
 
! Отговори
До серсем 49 преди 11 години
Що лъжеш, бе кьопчо? Иван Костов никога не е бил агент на ДС. А днес ДСБ е единствената партия без агенти на ДС. Затова е и вълчият вой срещу него - вече 14 години не е спрял. А за Жан Виденов я се сетят, я не, въпреки 3000% инфлация и изядените спестявания на раята. Ама он е "наше чедо", немой да го обиждаме.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 60 години до сега петролът е на цена 2 грама злато. Ако златото беше парите на светът - тогава сега петролът щеше да струва 0,1 грам злато. Всички стоки щяха да имат поне 20 пъти по ниски цени. И сега щеше да има улици само Карл Маркс. Но капиталистите знаят че Маркс е прав и постоянно взимат мерки - чрез печатане на пари и кредити - вместо заплати равни на 100% от добавената стойност. И практически капитализъм няма. Има една диктатура на елита - която заблуждава че Маркс не е прав. Те дават печалбите на бизнеса - които са капитал в банките, за потребление на стоките и услугите на самия
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,къде скрихте демократът за силна България?
43
3
 
12
 
! Отговори
spaget преди 11 години
до 49само не ми хвали АТАКА, че Волен с неговите кумунистически убеждения- айде, айде
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този бездарен драскач и впоследствие неолиберал, всъщност дете на дявола, Кръстев, той ли ще ни обяснява света, тоя мъничък *** на проваления български народ.
41
5
 
25
 
! Отговори
Ради Ангелов преди 11 години
Не мога да разбера, защо всички казвате НИЕ. Държавата не е наша. Тя е на мафиотите, олигарсите и свързаните с тях политици. Затова протестирахме. Защото стана от явно по-явно, че ако не искаме децата ни да живеят като роби, ще се наложи да тръгнем към дивия някога запад, който може и да няма дълга история, но пък има някакво бъдеще. Та понеже държавата не е наша, няма какво повече да ни задържа тук. Никога не съм си представял, че ще напусна България, ама какво бъдеще да чакат тук нашите деца?