Пътят към добрите доходи не минава през национализация!

Асен Василев смята, че разковничето е в създаване на по-добър продукт
Обновена: 13 мар 2013 18:41 | 13 мар 2013 15:28, Веселина Йорданова
313
Пътят към добрите доходи не минава през национализация!
Снимка: БТА

Пътят към добрите доходи не минава през национализация, монополизация и картелизация, а през създаване на по-добър продукт, заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на церомонията по предаване на управлението в МИЕТ.

По думите му само с ниски цени доходите няма как да се повишат. Той даде и пример с IT сектора, в който по думите му през 2002 година заплатите са били 600 лева, а сега 2500 лева.

Василев си постави няколко важни задачи - приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит, въвеждане на прозрачност в енергетиката  и провеждане на обществен дебат как тези проблеми трябва да бъдат решени.

Според него в следващия програмен период трябва да заложим мерки за конкурентоспособност и иновации, които да направят фирмите по-добри и те да вдигнат заплатите на хората. Важно е да видим как с европейските фондове ще се създадат добре платени работни места, каза още той.

Служебният министър напомни, че обикновено едно правителство има четири години да изпълни програмата си и 100 дни, за да влезе в час. Ние имаме 60 дни до изборите и не е реалистично да се очакват чудеса в енергетиката, коментира  той.

В унисон с президента, новият икономически министър подчерта значението на енергийната ефективност. Можем да прилагаме програмата за енергийната ефективност и в строителството да влязат свежи пари, особено за малките и средни предприятия, каза той.

Василев се обяви и за това държавата да не пречи на бизнеса, а да го улеснява. Там където сега има гишета, трябва да се сложат ПОС-терминали, подчерта той. Министърът добави, че до няколко дни ще обяви екипа, с който ще работи.

Икономическият министър от кабинета Борисов Делян Добрев подари на Василев писалка с пожеланието да подписва с нея успешни за страната договори.

Двамата са обсъдили приключването на конкурса за търсене и проучване на нефт и газ за  блок "Терес" в Черно море. Очаква се в края на май да бъде сключен договор за проучване в този район. Втората важна задача е да се сключи договор с фонд "Козлодуй", свързан с мерките за енергийна ефективност, добави Добрев.

Скоро трябва да имаме първа копка на интерконекторна връзка с Гърция. През май очакваме и въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Румъния. Скоро трябва да се избере и изпълнител на газовата връзка със Сърбия. Имаме и задачи за подкрепа на изграждането на газопровода Набуко, изреди още той.

По думите му в близките месеци ще започнат и сеизмичните проучвания в блок "Хан Аспарух". Добрев помолил приемника си от служебния кабинет да го покани на кораба, където ще се извършват проучванията, защото това било „много вълнуващо събитие“.

Вървят и проверките на електроснабдителните дружества, посочи Делян Добрев. Според него е хубаво да се преразгледа моделът за преобразуване на ценообразуването в енергетиката, но това не е задача за един-два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто управляващите и олигарсите трябва като начало да крадат по малко!!! А тази глупост за продукта...Асенчо е поредния , който е достигнал върха на своята некомпетентност. Освен това, фейса му е уникален!!!! Препоръчвам му преориентиране към роли в комедия дел арте!
237
0
 
0
 
! Отговори
до 282 преди 11 години
трябвало е да те уволни, като ти чета разсъжденията, от теб полза няма. После се чудиш що си беден, ми то е очевидно.
236
0
 
6
 
! Отговори
PD преди 11 години
Преди 7-9 години, когато върлуваше мита за евтиния Китайски труд, предложих на шефа да си внесе Китайци. С разликата между моето и тяхното заплащане, поех ангажимент, да ги науча на малко Български, докато си намеря ново призвание. Шефа му светнаха очите. Няколко месеца след това ходи до Китай. Не за да търси работници, по бизнес. Когато се върна, повдигнах отново въпроса. На следващата дата за заплати поучих 20% повишение. Добре е, когато си бил там откъдето някой се връщат. Не си бил в Китай
235
3
 
2
 
! Отговори
до 277 преди 11 години
и защо мислиш, че твойта сметка и доходи ни интересуват, това си е твой проблем. Не виждам какво общо има премиера с твоята сметка и доходи, той не ти дължи нищо. Образовай се, повиши си уменията, смени си работата, всеки човек е различен и си има негова путечка в живота. Никой не ти е длъжен за нищо.
234
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бях в китай.петдесет години сме назад и триста в страни.тия са в комунизма вече
233
1
 
0
 
! Отговори
активен преди 11 години
пълна идиотия
232
5
 
7
 
! Отговори
Да преди 11 години
Тук пълно с разни хора дет се възхищават на Китай, Венецуела... Направо недоумявам! Пожелавам ви да посетите тези иначе прекрасни страни и да поостанете, за да видите истината. Никой от вас не би се сменил след това с китаец или венецуелец. Между другото в Китай има липса на образовани кадри и се търси постоянно работна ръка - така, че може спокойно да се пробвате и да отидете да живеете в тази прекрасна икономика.
231
1
 
17
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Имам 250 лв. сметка за ток последния месец- отоплявам се на дърва. Получавам 500 лв. заплата, съпругът ми не работи през зимния сезон, имам деца. Нека господин служебният примиер ми обясни как да разпределя заплатата си така, че семейството ми да свърже двата края... А приказките за създаване на по- добър продукт и конкурентноспособност да ги говори на празния ми хладилник!!!
230
9
 
4
 
! Отговори
ох преди 11 години
В най-големия пазар - тръгваш от най-нисък резултат и се учудваш, че има ръст? Има ръст в Китай, но там народа живее в пъти по-бедно от нас. Ама какво обяснявам...Купи си билет *** виж и после реши дали искаш нашата икономика да е като тяхната. Причината, че Китай произвежда най-евтините продукти е в липсата на механизация и много ниската цена на труда. Повечето фабрики плащат по$0.12 на час
229
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно плановите механизми работят.Повече от четвърт век Китай е световен шампион по икономически ръст.
228
2
 
6
 
! Отговори
до 257 преди 11 години
Това не вярно! В Китай оргомната част от икономиката е частна, има си и доста развита и голяма борса с доста публично търгуеми компании. Ти не би искал да си работник в Китай, повярвай ми, за справка -Foxconn.
227
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
ХАСКОВСКИ ***.
226
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харвард бълва ***
225
4
 
7
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
Ти ходил ли си в Китай? *** да видиш великата икономика. Много Китайци бачкат за две шепи ориз, за да може 10% от китайците да имат тая велика икономика. Не гледай блясъка на туристическите места - мръдни две крачки в страни!
224
1
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 11 години
Само няколко дена(три) за да могат да се на.ерат хубаво(до ушите).И тогаз да си ходят на.рани.
223
2
 
11
 
! Отговори
PD преди 11 години
Този малкоумен харвардски изтърсак, верно ли чух, си мисли , че ако моя шеф докопа европейски пари, ще подобри нивото на фирмата си, че до моята заплата да стигне. Може парите ще са толкоз, че да стигнат за по луксозна и по нова кола, по по голяма вила (малък голям хотел), яхта .... и ако моето въображение стига до тука, шефа за това е шеф, е с по богато такова. Ех, тези недорасляци от някъде си, ще направят голямо нищо. Пази боже сляпо да прогледне
222
2
 
9
 
! Отговори
Голям смях преди 11 години
До АБВ.То ако ги чакаме както ГЕРБ да започнат усилена работа(грабене).На улицата ще сме този път в буквалния смисъл,защото този път са се прицелили в жилищата ни(нали само това ни остана)без тях ще сме вече завършени роби.Какво има да ги чакаме то е ясно,те си го и казаха:"ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ПРИВАТИЗАЦИЯТА" и "СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ АЙДУЦИ ДА СА СПОКОЙНИ"Чисто,точно и ясно си обявиха приоритетите.Или не си разбрал продължава се с разграбването и народа ще става по-зле.Точно и ясно казано.
221
3
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 11 години
Абе хора те още не са започнали работа а ние започваме с упрекване.(За това не може човек да си н...е жената на площада, защото ще му дават съвети как да го направи).Да зачакаме малко да започнат.
220
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Къв е тоя Хасан Василив и що са му сини венците?
219
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПО-ДОБРИЯТ ПРОДУКТ СТРУВА ПО-ДОБРА ЦЕНА- ХОРАТА КУПУВАТ ***, НЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ, А ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ПО-ДОБРИЯ ПРОДУКТ. ТОЯ ЩО НЕ СИ ХОДИ В ХАРВАРД ?