Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство

Тъй като е дете на дипломат, законът не го лови
Обновена: 18 мар 2013 16:05 | 18 мар 2013 16:05,
203
Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство
Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
хаха Румене много точно казано !!! Кукленият Театър изнася спектакъл и всички зрители са притаили дъх в очакване на едно голямо БУМ !!!
129
1
 
8
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Първи го запитаха от тв. Алфа и Атака! И дори да не е взел при раждането му, защо не кажат дали в последствие е придобил? Но ако ви интересува повече гледайте тв. Алфа за да видите например кой от правителството е свързан с Джорж Сорос - унгарски евреин и милярдер, така и това кой какъв е!
128
3
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПРИОРИТЕТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЦРУ Електронно правителство (НЕ Е ЗЛЕ ДА ГО ИМА, АМА КОЙ ГО ИСКА?)Саниране на жилищата. (МЕЧТАТА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА!)Ревизията на енергетиката (ТРЯБВА ЦЯЛА ГОДИНА, А ДО ТОГАВА?)Промяна на фокуса в земеделието. (АХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО БИЛО ОПТИЧЕН УРЕД)Стимулирането на малките и средните предприятия (И ЩЕ ГО ПРАВЯТ С ВИКОВЕ ЯЙ РУП, АЙ РУП)- А ИЗБОРИТЕ?ДЕБЕЛООКИ ЛЪЖЦИ И ОТКРОВЕННИ МОШЕННИЦИ ГЕРБАДЖИИ- ЦЕЛТА ИМ Е ЕДНА - ГРАБЕЖЕТЕ ДА НЕ СПИРАТ!
127
5
 
4
 
! Отговори
ДРИС.БГ/ИНВЕСТОР.БГ преди 11 години
ЧУДЕСНА НОВИНА ДРУГАРИ , ТОКУ ЩО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЯРИЯ , ***.БГ ИЗНЕСЕ ВЕСТА , ЧЕ В МОСКОВСКА КЛИНИКА НА ДРУГАРЯ серГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ ЩЕ БЪДЕ ПРИСАДЕН *** , ОТГЛЕДАН ВЪРХУ *** НА ШЕФА НА ***.БГ/*** , ЗАЩОТО СЕ Е РОДИЛ БЕЗ МЪЖКО ДОСТОЙНСТВО !!!
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 145,НИКОЙ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ИЛИ НЕ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО СПОРЕД КОНСТСИТУЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЕПУТАТ, МИНИСТЪР ИЛИ ПРЕЗИДЕНТ
125
6
 
3
 
! Отговори
серГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ преди 11 години
ИНТЕРЕСНО , УКРАЙНСКИЯ ХОМОСЕКСУАЛИСТ И СЪВЕТСКИ СЕЛЯНИН , серГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ , ЗАЩО 4 ГОДИНИ БЕШЕ НАЧЕЛО НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ДА Е ИМАЛ НИКОГА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО !
124
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Явно Плювналиев не е прочел Конституцията !! а съветваше българите да я прочетат преди да я изгорят - а той направо се *** на нея !!! извинете ме за израза ..
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алооо, българи ,КОГА ЩЕ СЕ ''ОБЕДИНИТЕ'' ,....ПОНЕ ВЕДНЪЖ ,НА 200 години ...?
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре отколкото премиер-мафиот, даскал по физическо и шофьор- министър на вътрешните работи, министър на културата-алкохолик и министър на финансите-евреин.
121
0
 
2
 
! Отговори
ДО 143 преди 11 години
НИКОЙ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО ИЛИ НЕ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО СПОРЕД КОНСТСИТУЦИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЕПУТАТ, МИНИСТЪР ИЛИ ПРЕЗИДЕНТ
120
0
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Предлагам на всички българи да се откажем от българското гражданство - ще имаме повече позитиви от колкото негативите да сме българи !!! Така и по лесно ще ни приемат в Правителството или депутати )) Ничии Граждани ))
119
4
 
3
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ преди 11 години
ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ , ГЛАСУВАЙТЕ ЗАЩОТО *** , РУСКИТЕ ИБРИЦИ - КОМУНОИДИТЕ-АТАКИСТИ , ЧЕРВЕНИТЕ ДЯРИИ ОТ ***.БГ И ДПСАРИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГЛАСУВАТ !!! П.п. минусчетата ме възбуждат , така че цвъкайте ги , другари *** руски ибрици , за да можем да ви пребройм , колко безродни руски ибрици има в ***.бг !!!
118
0
 
4
 
! Отговори
ДО 141 преди 11 години
НАПРОТИВ, БОЙКО Е КРЕАТУРА НА ПЪРВАНОВ И ТОВА ДАЖЕ ЮЛИЯНА ПЛЕВНЕЛИЕВА Е ПУБЛИКУВАЛА НА СТЕНАТА СИ ВЪВ ФЕЙСБУК. ЗАТОВА АГЕНТ ГОЦЕ СЕ БИЕ СЪС СТАНИШЕВ ЗА ВЛАСТ В БСП. ДВЕТЕ КРИЛА НА БКП- ХАРДЛАЙНЕРИТЕ -КРЪГА МОНТЕРЕЙ , ПРЕДСТАВЛЯВАН ОТ ПЪРВАНОВ И БОЙКО И МОДЕРНИТЕ ЛЕВИ, ПРЕДСТАВЛЯВАНИ ОТ СТАНИШЕВ. ИНАЧЕ НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА ТОЧНО СЕГА, ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ПЪРВАНОВ ДА РАЗЕДИНЯВА ПАРТИЯТА.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АСТРАЛЕН БЛИЗНАК С НОВИЯТ ПАПА!аХ МАСОНЧЕ,ЮДЕЙСКО!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РУМЕН221Какво ти пречи?
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно ,на българина и *** ,му трябва ---БАШИБОЗУК !Сами не могат да се оправят ,против всички и всичко са !
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво ако има американско? Какво от това?
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СМЕШНОТО ОБЯСНЕНИЕ НА ПРЕССЕКРЕТАРИАТА НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО- ВСИЧКИ ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ БИЛИ ПОДАЛИ ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА ИЗИСКВАНИЯТА. ТЯ И ОНАЯ *** НА ДКЕВР БЕШЕ ПОДАЛА ДЕКЛАРАЦИЯ, БЕЗ НЯКОЙ ДА Й ПОИСКА ДИПЛОМАТА, ПЪК ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА ,ЧЕ Е ИЗЛЪГАЛА В ТАЗИ ДЕКЛАРАЦИЯ. ОСЪДИХА ЛИ Я ?
112
1
 
7
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
Защо ГЕРБ е извън групата на БКП?
111
1
 
7
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ДЕБЕЛООКИ ЛЪЖЦИ...1. "Законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати."- А НЕ Е ЛИ ВЗЕТО ГРАЖДАНСТВОТО В ПОСЛЕДСТВИЕ... РАЙКОВ МЪЛЧИ...?!?!?!2. "...Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство..."- Е ДА..., НО... ДОКАТО ПРОЦЕДУРАТА НЕ ЗАВЪРШИ ТОЙ Е...!!! БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИН...!!!- И ТЕЗИ СА ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ, БАРАБАР... С ПРЕЗИДЕНТА...!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!