Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство

Тъй като е дете на дипломат, законът не го лови
Обновена: 18 мар 2013 16:05 | 18 мар 2013 16:05,
203
Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство
Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
11
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 11 години
ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗВЪНАРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ :1 . ГЕРБ - ГЛАСУВАЙТЕ С " + " .2 . БКП - АТАКА , ДПС, НДСВ-2 , ЕВРОЦИГАНИЯ/БСП , ВМРО , ДСБ - ГЛАСУВАЙТЕ С " - " .
89
4
 
4
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ преди 11 години
ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ , ГЛАСУВАЙТЕ ЗАЩОТО *** , РУСКИТЕ ИБРИЦИ - КОМУНОИДИТЕ-АТАКИСТИ , ЧЕРВЕНИТЕ ДЯРИИ ОТ ***.БГ И ДПСАРИТЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГЛАСУВАТ !!! П.п. минусчетата ме възбуждат , така че цвъкайте ги , другари *** руски ибрици , за да можем да ви пребройм , колко безродни руски ибрици има в ***.бг !!!
88
0
 
1
 
! Отговори
шеф и кройка на ДС преди 11 години
"С двойно гражданство е министърът на околната среда Юлиан Попов, който има британски паспорт. Той обаче е започнал процедурата за отказ от британско гражданство, още когато са го поканили за служебен министър. България е член на ЕС и затова няма нужда да бъда гражданин на Кралството", заяви преди дни в ефира на Нова телевизия Попов и допълни, че процедурата по отказа ставала много бързо.'Ето човекът се е отказал, но страхът от ДС е това, който трябва седи там, а когото не е удобен- бил тях'
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А по голяма нужда и да *** колко често ходи напишете и това важно е!!!!
86
2
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ДЕБЕЛООКИ ЛЪЖЦИ... ГЕРБАДЖИИ...1. "Законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати."- А НЕ Е ЛИ ВЗЕТО ГРАЖДАНСТВОТО В ПОСЛЕДСТВИЕ... РАЙКОВ МЪЛЧИ...?!?!?!2. "...Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство..."- Е ДА..., НО... ДОКАТО ПРОЦЕДУРАТА НЕ ЗАВЪРШИ ТОЙ Е...!!! БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИН...!!!- И ТЕЗИ СА ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ, БАРАБАР... С ПРЕЗИДЕНТА...!!!
85
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Аре ве на мръсния гнусен комунист Сергей Дмитриевич Станишев да не му свършиха парите, че днеска не са го давали по медийте да храчи и да хленчи.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до БАЙ *** БАЛКАНСКИти беше до преди седмица
83
1
 
2
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
па и да има двойно гражданство - та шо от това!? Теа с без двойнато гражданство кви ги наакаа, а? Само тарекатски номера, та в проЗтотията си да немат конкуренция. Народеее ***, така и че си угаснеш у проЗтотия, нема управия.Живеете в Европа, пищите за Шенген, ама имал двойно гражданство. За да го има, има нещо у главата, а вии оти немате...
82
1
 
3
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Хората са го казали:крушата не пада по-далече от дървото!
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. До всички, които се интересуват кой е бащата на новия премиер, че през 1960 г. е бил дипломат във Вашингтон: пишете в Гоогле "агент Виноградов" и четете. Да добавя малко сол в манджата - КГБ също е замесено.2. Спомняме си, че Моисей не въвел веднага евреите в Ханаан, а ги принудил да странстват още около 40 години. Явно и ние ще трябва да изчакаме нашите си 40 години...
80
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
По стар български и соц обичай; ухажват го. Нали е дипломат- да видим.
79
0
 
1
 
! Отговори
забележка преди 11 години
Щом за министър на спорта във временно правителство не може да бъде избран човек с двойно гражданство, значи е логично да важи и за премиер, какво се чудите, че го питат
78
0
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Я се съвземи малко.Голям и *** доклад.Да не сме хванати в гората??!!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---92Крал Кирил Рашков ,...чистокръвен българин е !Вижте, личната му карта !
76
0
 
4
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО БАЛКАНСКИ преди 11 години
СЛОЖЕТЕ МЕН ЗА СЛ.ПРЕМИЕР! АЗ СЪМ ЧИСТ БЪЛГАРИН!
75
2
 
8
 
! Отговори
ДРИС.БГ преди 11 години
ЧУДЕСНА НОВИНА ДРУГАРИ , ТОКУ ЩО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЯРИЯ , ***.БГ ИЗНЕСЕ НОВИНАТА , ЧЕ В МОСКОВСКА КЛИНИКА НА ДРУГАРЯ серГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ ЩЕ БЪДЕ ПРИСАДЕН *** , ОТГЛЕДАН ВЪРХУ РЪКАТА МУ , ЗАЩОТО СЕ Е РОДИЛ БЕЗ МЪЖКО ДОСТОЙНСТВО !!!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ззапочнете да плюете. Старт!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така или иначе този има поне 3 пъти повече акъл от Винету от Банкя.
72
1
 
4
 
! Отговори
д0 81 преди 11 години
Конституция? Която пречи на разкриването на кръвопииците на ДС? Ако има качества човека- нека да ги покаже! Значи така? За ДС има закон, за някой способен- няма?
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиера си е на мястото, щом всички партии го плюят.