ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК

Чешката енергийна компания подаде жалба срещу българския регулатор
Обновена: 29 мар 2013 17:27 | 29 мар 2013 17:27, Елка Василева
81
ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК
Снимка: архив, Reuters

Чешката енергийна компания ЧЕЗ съобщи, че е подала жалба пред Европейската комисия срещу решението на българските власти да предприемат стъпки за отнемане на лиценза на групата в страната, съобщи Ройтерс.

"Неведнъж бяхме изправени пред негативна намеса от страната на българските институции", заяви в съобщение Томаш Плескач, директор на подразделението "Разпределение и международни дейности" на ЧЕЗ.

Българският енергиен регулатор започна процедура по отнемане на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ, обвинявайки компанията, че е нарушила закона за обществените поръчки, като е сключвала договори с доставчици, без да организира публични търгове, припомня Ройтерс. ЧЕЗ отхвърля обвинението.

Още по темата

Преди дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра. "Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас. „Можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", каза още чешкият премиер.

Още през февруари пък чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса за положението на ЧЕЗ в България в Европейската комисия. От своя страна премиерът Нечас заяви тогава, че очаква България да спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите.  Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50тъпче колко пари отиват в Австрия и Чехия , ако наистина си се запритеснил за това колко пари излизат от България покрай енергетиката , най-много излизат в посока Русия , те са поне 30% от сметката ти за ток , газ , парно , бензин , дизел и т. н.
41
4
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
първо, не е за "нищо", не си измисляй, договорите си имат обект,услуга,цена,условия. Второ, точно това ти казвам, че даже и заплатата на шефа на ЕРП да е 1 млн,. тя не влиза нито в регулираните разходи,нито в инвестициите, които са база за определяне на цената. Това си е най-обикновен разход на дружеството,по никакъв начин не влияе на цената.А регулираните разходи, каквито са одобрени от Дкевр, такива са.Тяхното ограничаване(и на цената) е проблем за поддръжката на мрежата,ама това е друга тема.
40
5
 
4
 
! Отговори
до 45 и 50 преди 11 години
Ще ти дам един пример (не е ясно дали ще разбереш, щото си се кръстил бачкатор): Венецуела е супер богата на природни ресурси, за 10 год при Чавес производството й на нефт спадна 5 пъти (а бяха трети в света), в момента имат режим на тока-няма инвестиции/технологии. Извода накратко: за естествен монопол няма никакво значение дали е държавен/частен/общински (ЕРП,НЕК,БДЖ,води,Топлофикация),а какви са правилата. От частен монопол поне можеш да прибереш глоби,а от държавен/общински не можеш.
39
1
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Някой може ли да ми даде логично обяснение защо е нужно да гушим с пари Чехия и Австрия, вместо тези пари да си останат в България?
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаме абсолютно никакво основание да отнемем лиценз. Нито на ЧЕЗ, нито на ЕВН, нито на ЕНЕРДЖИ - ПРО. Това са естествени монополи. Които обаче са оставени без контрол от страна на държавата. Спрете да живеете в щастливата реалност, че ЕРП-тата ви крадат. Осъзнайте, че живеете в реалност, която не може да си позволите, защото сте още по-бедни. Р.Овч и БСП ви докараха до там да не можете да си платите тока. Не ЕРП-тата.
37
0
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 11 години
1.Защо премиерът на Чехия се обажда? България е независима (поне на теория) страна с независими институции. Външен натиск върху прокуратурата е неприемлив и това трябва да се обясни на чехите.2. Започната е процедура. Това дали ще се стигне до отнемане на лиценза ще се реши след проверка и следване на законовата процедура. Или в момента ЧЕЗ се страхуват от самата проверка? Ако е така - прав им път обратно към Чехия.
36
16
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Нямаме абсолютно никакво основание да отнемем лиценз. Нито на ЧЕЗ, нито на ЕВН, нито на ЕНЕРДЖИ - ПРО. Това са естествени монополи. Които обаче са оставени без контрол от страна на държавата. Спрете да живеете в щастливата реалност, че ЕРП-тата ви крадат. Осъзнайте, че живеете в реалност, която не може да си позволите, защото сте още по-бедни. Кумирът ви Бойко ви докара до там да не можете да си платите тока. Не ЕРП-тата.
35
0
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Национализация на ел.преносната мрежа е нужна! Вместо ЧЕЗ да изнасят в Чехия един милиард примерно чиста печалба от българския народец, този милиард да остава в БЪЛГАРСКИЯ бюджет ! Е.ете им майката на неолибералите демократи. Стига приватизации ,стига концесии, стига с пиратските западняшки обири над всеки един от нас!
34
0
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Томаш Плескач скоро плескавица ял ли е? Тези чешки комунисти много нагли бе!
33
0
 
9
 
! Отговори
edna balgarka преди 11 години
Нямате потенциал да работите на чужда територия . На какво разчитате при тази ситуация -кризата в целия съюз .Никой няма да ви търпи при безобразията , които допускате . Пример - невероятни кражби между самите потребители с подкрепата на ваши служители . Пускане на ток при неплатени сметки и такси . Неспиране на тока по 6 - 7 месеца на нередовни пладци и заплаха , че това е право на ЧЕЗ и може да не бъде спрян много месеци / колко , не се знае.../.И още и още . Тук не става въпрос само за цени
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чендж дъ систъм, бичес !
31
0
 
7
 
! Отговори
34 до 37 преди 11 години
добре те разбирам, ама замисли се: 2 млн.пенсионери,500х ***,500х бюджетници,1 млн деца,700х безработни. Останаха 1.5млн работещи, от тях 1 млн пролетарии/наети/мухи без глави. По груби сметки, читавите хора в БГ са около 500х (към 10-15% от обществото), ей от тях можеш да избираш, това е тъжната истина.Е,тези 500х колко да ги товариш (те повече не издържат!), а пък и свестен човек на държавна/изборна работа не би се хванал (аз не бих).
30
6
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
И какво като изгони "чуждите собственици" на ЕРП - виж за пример - НЕК, БДЖ, ВМЗ,Пощите - да не би да са цъфнали? Що не си прибереш "печалбата" от тях като са държавни? Проблема не е в собственика на който и да е монопол-държавен/частен/общински, а в правилата. Е,виж и Венецуела-за 10 години от третия в света производител на нефт, добива спадна 5 пъти (щото няма инвестиции и технологиите са сложни, не става само да връткаш крана), в момента имат режим на тока, а са супер богати на ресурси.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези мошенници са в такава паника че ще си изгубят монополната позиция, че правят вече жалки опити да се задържат тук. Уж печалбата им била малка, не било рентабилно... Готови са на всичко да защитят краденото, само че ЕС или ЕК няма как да им помогне, те не се месят в такива работи. Това много ясно се вижда в Унгария например, как мнението на ЕС е само консултативно. Могат да ни пратят една декларация как да си подобрим практиките... ЧЕЗ са едни клоуни.
28
1
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Ами много е просто - и комисиите,и Нар.събрание,и Мин.съвет, и банките, и таксиджиите, и работниците - това са все хора, които са извадка от обществото. Няма как да вземеш перфектните, неопетнени,супер умници,които да управляват справедливо. Каквото обществото-такова и управлението. Обществените квоти нищо няма да решат-все едно мен да ме пратят да контролирам полетите на совалката в Наса или добова на нефт в северно море,все ще е тая.МатрЯла, матрЯла е зле!
27
1
 
5
 
! Отговори
Предатели преди 11 години
Вън всички монополи от България,и правителството да заработи в полза на исканията на хората,но не мисля че ще се промени нещо,защото те си работят за герб а те не иска да вземат лицензиите и подадоха оставка.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпроса изобщо не е от компетенцията на ЕК. ДЕКЕВР ще реши каквото трябва и точка. Могат само да ни изпратят една декларация как не са съгласни и препоръчват .... дрън дрън.
25
3
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
абе стига с тоя уличен жаргон, какво значи "преточване на пари"??? Има договор за конкретни услуги, с цени и условия. "Завишаване на разходите"-регулираните разходи се одобряват от Дкевр,каквито е одобрил,такива са. Ако ще и 1 млн. да е заплатата на управителя, това си е валиден разход за дружеството. Е, в регулираните разходи не влиза този 1 млн,къде е нарушението? В ЗОП има изключения,както и да го направят,само техните фирми могат да предоставят услугите. Затова казвам и аз-заека е другаде.
24
7
 
14
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Който каже че ще изгони чуждите ЕРП-та от Блъгария ще спечели изборите. Но трябва да го направи! Иначе ще последва съдбата на ГЕРБ - изритани. За мен тези, които могат да се справят с това са АТАКА!
23
1
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Имам бизнес план . Тока ще ви струва 1 стотинка . Кунева