ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК

Чешката енергийна компания подаде жалба срещу българския регулатор
Обновена: 29 мар 2013 17:27 | 29 мар 2013 17:27, Елка Василева
81
ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК
Снимка: архив, Reuters

Чешката енергийна компания ЧЕЗ съобщи, че е подала жалба пред Европейската комисия срещу решението на българските власти да предприемат стъпки за отнемане на лиценза на групата в страната, съобщи Ройтерс.

"Неведнъж бяхме изправени пред негативна намеса от страната на българските институции", заяви в съобщение Томаш Плескач, директор на подразделението "Разпределение и международни дейности" на ЧЕЗ.

Българският енергиен регулатор започна процедура по отнемане на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ, обвинявайки компанията, че е нарушила закона за обществените поръчки, като е сключвала договори с доставчици, без да организира публични търгове, припомня Ройтерс. ЧЕЗ отхвърля обвинението.

Още по темата

Преди дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра. "Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас. „Можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", каза още чешкият премиер.

Още през февруари пък чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса за положението на ЧЕЗ в България в Европейската комисия. От своя страна премиерът Нечас заяви тогава, че очаква България да спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите.  Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Сидеров сега има уникалният шанс за пръв път да защити България,но естествено няма да го направи.
1
2
 
33
 
! Отговори
p преди 11 години
Докато не ги запалим тия *** няма да се оправим.Лаеха политиците че щели да направят нещо и кво направиха,нищо,смъкнаха тока с 7%.Егати майтапа,вдигат сметките с 150% а после ги намалят със 7%.Майка им и ***.