ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК

Чешката енергийна компания подаде жалба срещу българския регулатор
Обновена: 29 мар 2013 17:27 | 29 мар 2013 17:27, Елка Василева
81
ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК
Снимка: архив, Reuters

Чешката енергийна компания ЧЕЗ съобщи, че е подала жалба пред Европейската комисия срещу решението на българските власти да предприемат стъпки за отнемане на лиценза на групата в страната, съобщи Ройтерс.

"Неведнъж бяхме изправени пред негативна намеса от страната на българските институции", заяви в съобщение Томаш Плескач, директор на подразделението "Разпределение и международни дейности" на ЧЕЗ.

Българският енергиен регулатор започна процедура по отнемане на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ, обвинявайки компанията, че е нарушила закона за обществените поръчки, като е сключвала договори с доставчици, без да организира публични търгове, припомня Ройтерс. ЧЕЗ отхвърля обвинението.

Още по темата

Преди дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра. "Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас. „Можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", каза още чешкият премиер.

Още през февруари пък чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса за положението на ЧЕЗ в България в Европейската комисия. От своя страна премиерът Нечас заяви тогава, че очаква България да спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите.  Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Цялата каша е забъркана от ДЕКВР и Българското правителсво те носят цялата вина за състоянието на българската енергетика.Моето мнение е че трябва да изгоним хората от политиката които обещават да затварят цели предприятия както направиха ГЕРБ с Кремиковции обрекоха на геноцид бългаското население в целия си мандат 40 % безработни млади хора 500 000 хил. пенсионери си отидоха от този свят с 140 -200 лв.Замразените заплати на управляващите стигнаха 7000 лв . без бонусите.
21
6
 
1
 
! Отговори
ДКВЕР преди 11 години
До Анонимен, много си ***! :)) опитай да си вземеш тока от уж твоета държава... в касетки за домати...
20
0
 
8
 
! Отговори
СКАЧЕНИ СЪДОВЕ преди 11 години
Моника Крадлишева работи в ЧЕЗ и взима 50 000 лева заплата.Забележителна е атаката на ЧЕЗ в деня, когато Станишев сътвори цирка с анонимката.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва да има чужд посредник между тока, произведен от моята държава и мен?!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ подават жалби, а българските институции спешно са ангажирани да търсят на Станишев ВАН-ове с антени !!!Докато приключат с акцията станишкова, вече ще бъдем поставени пред свършен факт и с ЕРП-тата и с енергийната мафия.А папките на Делян Добрев и Янето нека отлежават в прокуратурата до второ пришествие.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, айде... Даже албанците, дето ги мислим за по-изостанали от нас, ги изритаха!
16
7
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
И за какво точно ще ги съдиш? Цените се определят от Дкевр, количествата се определят по електромер (които в 99.99% от случаите са си ок), кое точно им е злоупотребата??? Пускат ви по пързалката с измислени мишени и вие Юруш, надолу. Заека е в НЕК, Дкевр, ЕСО, производители, калпава регулация, ограничения на внос/износ, липса на свободен пазар и липса на избор на доставчик (прави разлика между доставчик на ток и разпределение на ток).Айде стига с лозунгите, не е зле малко и да се помисли.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До за 8 тия минуси са за заспалия народ който спи дълбоко
14
2
 
2
 
! Отговори
за 8 преди 11 години
Тези,дето ми слагат минуси на 8 - и кое точно не е така? Или викате, лозунгите са по-важни от законите и спазването им?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A ZNAETE LI 4E GLAVNIAT UPRAVLIAVASHT V EVROKOMISIATA PO ENERGETIKA E AKTIVEN 4LEN NA KLUB BIDENBERG?????????????????????TAKA SI I MISLEX 4E SHTE POSTAPIAT TEZI OT 4EZ.!!!!!!!!! TOVA E V TIAXNA PODKREPA TOVA E V PODKREPA NA ITERESITE NA SISTEMATA!!!!!!!!!
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не те, ние трябва да ги съдим чрез ЕК! Ако имаме силни политици и правителство! Колко още доказателства за злоупотребите им са необходими? Как други държави успяха да се отърват от тях, само ние не можем, а ще бъдем осъдени на това отгоре и ще плащаме компенсации. Какви са тези договори, сключени от продажни българи, та не можем да се откъснем от позорните условия? Кой е виновен, все пак? Кога ще научим имената на всички, допринесли за срамното ни поробване? И какво са придобили като награда?
11
1
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
И какво точно ти е виновен ЕС? Че от години ти сочи в докладите неработещата съдебна система (поради което няма справедливост и при наказателните, и при гражданските/фирмени дела) и води наказателна процедура в област Енергетика срещу БГ (пак поради неспазване/нелиберализиране на пазара, калпави регулации), и дела срещу слабостите в опазване на околната среда (презастрояване). Ти какво повече искаш, да дойде и да ти налее способности в празната глава ли?Пак добре,че е ЕС,иначе нямаше и да знаеш.
10
19
 
2
 
! Отговори
ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЧЕЗ преди 11 години
АКО НИ ХАРЕСВАТЕ +1АКО НЕ НИ ХАРЕСВАТЕ -1НЕКА ГЛАСУВАНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анониментрай бе ***.иизлезни от дупката и *** да видиш как е в другите места различни от България.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искате можем да ви отнемем лиценза, ние ще си платим неустойките, обаче вашите акции ще се сринат катастрофално, искате ли да видим кой има по-здрави нерви?
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чез са абсолютно прави в случая. Закона за общ.поръчки позволява, още повече че това са специфични услуги, които само техните компании могат да извършат. А те са отделени в отделни компании поради изискването на директивата. Неотчитането на 30 дни - в наредбата на Дкевр няма изискване 30 дни, пише месечно (т.е. всеки месец),на кое число,си е поп преценка на Чез. Другите "нарушения" нямат нищо общо с лиценза,а се наказват с глоба (те вече паднаха веднъж в съда пеи жаленето),така че 99% са си ок.
6
2
 
5
 
! Отговори
Писна ми от Избори преди 11 години
Промени ли се нещо след масовите протести. Не. Настроиха ни нови избори и започнаха да се надлъгват същите муцуни. Аз няма да гласувам, а ще протестирам на улицата в деня на изборите. Ако избора не е мажоритарен съм на улицата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Наблюдател Ами ти като наблюдател къде спа бе? Кво чакаш на Сидеров да те защитава?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия кавали ЧЕЗ не стига ,че крадат България ами отгоре на всичко ще съдят и държавата ни.Няма такава наглост.Те са на наша територия,не ние. Те трябва да се съобразяват с нас ,не ние с тях.Ама така е като Куневица ни продаде държавата и ЕРП-та ,като се оставихме гнусните политици да продават държавата на ЕС,ние ще страдаме.Много им мълчахме.Пряката демокрация е истината.Докато не разбере всеки българин ,че в България всички политици работят за ЕС а не за държавата ни,няма да се оправим.
3
1
 
8
 
! Отговори
vasko преди 11 години
ЧЕ СКИНА ДА СЕ СМЕЯ. ЕГАТИ ВИЦОВЕТЕ има в ТОА САЙТ.нЕкой дрг вижда ли ги, или само на мен така ми се струва?Вънка куфарите....чешки куфари такива.