Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е

Безлов: Това е реална опция, ако се стигне до втори избори до края на годината
Обновена: 8 апр 2013 15:27 | 8 апр 2013 10:01,
171
Коалиция между ГЕРБ и БСП – възможно е
Снимка: архив, БТА

Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Никога преди 11 години
Никога няма да видите коалиция БСП-Герб. Това са мокрите сънища на някои социолози и пълни глупости. Като всеки човек Бойко прави своите грешки, но тази - НИКОГА! Онези, които излизат с инсинуации, че това било вариант, не познават Борисов или говорят за някой друг. Бойко ще избере да е в опозиция, но никога в коалиция с червените плъхове.
125
4
 
7
 
! Отговори
ruseborn преди 11 години
Безлов, гадино продажна, те НИКОГА, НИКОГА не могат да съставят правителство, НИКОГА. Защото народа е СЪБУДЕН вече и не е изненада ако ГЕРБ не влезе в парламента изобщо. Техния елокторат е 14,000 и всички бяха в *** "Армеец"Вцички партии, барабар с гражданските протестни и даже *** и турците са против тях. Така че пред националната, крадлива напаст и без Доган, всички българи застават единни и никога няма да допуснат до властта. Само АТАКА, Напред!
124
5
 
7
 
! Отговори
болшевик преди 11 години
Тоя *** Безлов е експерт,само по диплома!!! Ще управлява една партия!!! ГЕРБ и АТАКА ще имат общо 140/сто и четиридесет/депутати!!! Нека,"експерта"-изследовател да си го запише това с големи букви,защото такава ще е картинката след изборите!!!!!
123
1
 
4
 
! Отговори
румбо преди 11 години
Ако евро.*** влезе, идеята на Сер-гея е БСП,ДПС и Куневица-"брилянтно".Ами ако не влезе?Тогава е възможна тая работа.За мен най-добре да се върви към ВНС,ама лесно няма да ги откажем от властта тия.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера за форума на Герб в зала Армеец са похарчени 1 000 000 000 народна пара от гърба на бедния и ограбен българин няма пари асе правят такива лъскави мероприятия не Ви вярваме българоубиции
121
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ ЗАВИНАГИ !!!
120
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е Герб и ДПС това е българино а ти гласувай където искаш айде чао че си имам работа
119
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Някои не одобряват АТАКА и това е тяхно право,но няма да мине време и същите ще си кажат ние дали не сгрешихме като не гласувахме за АТАКА,за да не допускате грешки помислете предварително. За "Да си върнем БЪЛГАРИЯ " гласуваите за АТАКА да не се срамувате после.
118
1
 
9
 
! Отговори
outsider преди 11 години
След изборите никоя партия няма да иска да състави правителство и така накрая ще направят експертно. Бойко Борисов все ще критикува всичко и всички, освен себе си естествено.
117
12
 
7
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Само Атака ще подобри положението на българския народ иначе глад мизерия безработица и геноцид българи
116
5
 
3
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Естествено, че е възможно. Нали са един дол дренки!
115
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВяраAmi togava da glasuvame za partiqta na Kostov. Za kogo drugigo ?
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taka li ? Misleh da glasuvam za Gerb, no pri veroqtnostta za koaliziq s BSP 6te glasulvam za Kostov
113
5
 
8
 
! Отговори
атака победа ! преди 11 години
Коалиция между ГЕРБ и БСП възможно еАбсолютно сигурно е ! Те и до сега бяха така , ама играеха театър за пред матриала .Една ги е майка раждала - БКП .
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КВА Е ТАЯ БИРА ТУКА ,БЕ
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tova KOMUNISTICHESKA MECHTA li e?
110
1
 
2
 
! Отговори
Никола преди 11 години
До Анонимен 135То ако всичко чувахме ...., какво ЦРУ ще е това .... Нали гледаме агент 007 :-)
109
8
 
12
 
! Отговори
Всезнайко преди 11 години
Неее !По-възможна е ГЕРБ , Атака и ДПС - нова тройна коалиция!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и туй зя цензурата излезе вернооо
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е възможно ако цру е проникнало и в бспно не съм чувал бсп да ходят на "курсове " до щатите или унгария дето ги обучават в европата